Grön ärtröra med kokosmjölk, röd curry och risnudlar.

 
 
 
Jag har börjat improvisera lite i köket på sista tiden. Och med sista tiden menar jag de senaste två dagarna... Jag har nämligen plockat bort laktos och gluten helt från mitt dagliga intag av föda då min mage är av en extraordinär känslig sort och svullnar upp av minsta lilla ätbara mekanism. Jag har även plockat bort lite andra saker men det orkar jag inte gå in på nu. Vi får se ifall det fungerar först. 
 
En upptäckt av andra alternativ till laktos och gluten har alltså gjort och jag har upptäckt risnudlar (ingen gluten) och kokosmjölk istället för laktos-alternativ. Med dessa två ingredienser som bas komponerade jag ihop en så fantastisk jävla god ärtröra med kokosmjölk, lime och röd curry. You really have to try it. Helt vegansk är den också. Här kommer receptet: 
 
 
 
 
Ingredienser (2 personer):
 
- 500 gram gröna ärtor (frusna eller färska) 
- 1 burk kokosmjölk (400 ml)
- Röd currypasta 
- 1/2 limefrukt 
- Fisksås efter behag
- 1 paket risnudlar 
- 3 morötter 
- Lite olja att steka i
 
 
Gör så här:
1) Ringla lite olja i en stekpanna och fräs upp ärtorna. När de börjar att tina häll över lite fiskolja (används istället för salt så du får smaka av senare) och dutta ut lite röd currypasta (detta får du också smaka av men jag gissar att du behöver ungefär 2 matskedar).
2) Häll i kokosmjölken och smaka av med fisksåsen och currypastan och i med saften av en halv lime. Låt koka ihop och mixa sedan ihop allt med en mixerstav (eller i en mixer). Du bestämmer konsistens själv. Jag gillar att ha lite bitar.
3) Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och när de kokar drar du bort den från plattan och låter nudlarna ligga i vattnet tre minuter under lock.
4) Riv morötterna med ett rivgärn eller en skalare (beroende på om du vill ha små flarn eller långa strimlor).
5) Häll av nudlarna och spola dem i kallt vatten. Häll i lite olja så att de inte klibbar. I med dem i ärtröran. 
6) På med morötterna.
7) Ät.
8. NJUT! 
 
 
 
 
OBS! Jag såg i efterhand att gröna ärtor kan vara irritabla för känslig mage och tänkte i framtiden byta ut ärtorna mot gröna bönor eller något annat mömsigt som är mindre gasframkallande osv. Här finns en lista på de saker som är lättare för magen att processa om man har till exempel IBS och också det som kan vara lite svårare. (Obs igen! Detta är utifrån en diet som heter FODMAP och som har arbetats fram av forskare som menar att viss mat har svårare att tas upp av våra tarmar. Läs mer här. Jag har valt att testa att äta utifrån denna diet en period då jag mår väldigt dåligt över min mage och inte för att gå ner i vikt.) 
 
 
 
Puss!
 
 
 
 
 

Kommentarer
Anonym skriver:

fisksås är ej veganskt!

Svar: OJ! Du har rätt! Ska rätta till detta. Tack!
.

Den 2015-06-18 klockan 15:18:41
Geraldine skriver:

Tack för tipset på vad som verkar vara en smarrig rätt, måste vara en trade-röv dock och påpeka att fisksås inte är veganskt :-)

Den 2015-06-18 klockan 17:13:44
Micis skriver:

Tjaba! Tänkte bara tipsa om att det finns engratis app iaf till iphone som heter FODMAPs där man kan söka på olika livsmedel för att hålla koll på vad som är bra för magen! Finns lite recept i appen också! Jag har själv IBS och Dyspepsi och har testat FODMAP. Tyvärr funkade det inte för mig men jag har hört att det passar jättebra för andra. Jag äter istället psyliumfrön varje morgon med lite yoghurt. Hjälper min mage att må lite bättre i alla fall! Hoppas du hittar nåt som funkar för dig!

Den 2015-06-18 klockan 23:41:17
Micis skriver:

Tjaba! Tänkte bara tipsa om att det finns engratis app iaf till iphone som heter FODMAPs där man kan söka på olika livsmedel för att hålla koll på vad som är bra för magen! Finns lite recept i appen också! Jag har själv IBS och Dyspepsi och har testat FODMAP. Tyvärr funkade det inte för mig men jag har hört att det passar jättebra för andra. Jag äter istället psyliumfrön varje morgon med lite yoghurt. Hjälper min mage att må lite bättre i alla fall! Hoppas du hittar nåt som funkar för dig!

Den 2015-06-18 klockan 23:42:42
Louise skriver:

FODMAP är ett sjukt intressant koncept. PLuggar kosvetenskap (dietist) och blir helt fascinerad av hur våra kroppar reagerar så himla olika på födoämnen/livsmedel.

Den 2015-06-19 klockan 11:24:19
URL: http://andvari.blogg.se
Kristin skriver:

Det är så synd att vi som vill äta på ett visst sätt för att bli av med vår svullna mage måste ursäkta oss hela tiden med att vi inte äter så för att gå ner i vikt. Jag får hela tiden försöka förklara mig för vänner och släktingar varför jag inte vill äta exempelvis pasta, bröd, pizza osv. Men det verkar inte gå in hos alla tyvärr. Men det jag skulle komma till: tack för tipset om glasnudlar. Har helt missat att jag kanske kan äta det :)ska testa detta receptet ASAP. Tack!

Den 2015-06-22 klockan 11:13:43
URL: http://https://enestnisksaltgurka.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Jag äger inte en enda blommig tekopp. Jag har några som blomstrar, men det är kaffekoppar. Så frågar mig inte varför min blogg heter just det den gör. Det är ett bra namn helt enkelt. Här kan ni nämligen läsa om de tusen saker som snurrar runt i mitt huvud. Om feminism och om loppisrundor. Om hur man bakar världens godaste vaniljmuffins och pysslar ihop en fantastisk guldfitta. Om traderafyndade gummistövlar och om hur jag i dem försöker undvika att klampa runt med patriarkalisk geggamoja upp till knävecken. Om hur många obetydliga plåtburkar som finns bakom mina mintgröna köksluckor och min avsky för Sverigedemokraterna och vardagsrasism. Om hur hårt mitt hjärta klapprar för svunna tider, vintage och kärlek i alla former. Ja, helt enkelt allt detta i en salig blanding.

Till bloggens startsida
















SecondhandGuide.se Besökstoppen
RSS 2.0