En liten kroppsdel som egentligen inte finns.

 
 
Jag vet att det är sol ute och att INGEN sitter inne och glor på datorn. Men, om molnen mot all förmodan skulle börja hopa sig och det skulle börja regna så får ni gärna läsa min krönika som jag skrivit för Feministiskt Perspektiv. Den handlar om en liten kroppsdel som egentligen inte finns. Men som spelar en så stor roll för många kvinnor och deras liv. 
 
 
Trevlig fredagsläsning underbara jäkla fölk. All kärlek. 
 

Det stora inlägget om våra matsmältningsorgan.

 
Ja, ämnet mage. Det känns som om det aldrig går ur tiden och är STÄNDIGT aktuellt. Kanske för att vi lever med dessa matsmältningsorgan varje dag och för att de påverkar så jäkla mycket hur vi mår. Jag upplever och tror att många har ett väldigt ambivalent och krystat förhållande till sina bukar. I alla fall så har jag det. Och har haft så länge jag varit kvinna. När jag var fjorton så låg den platt och magrutig och jag kunde proppa i mig allt jag kom över utan att den yttrade minsta lilla knyst. Solbränd var den med. Och så in helvetes snygg. Eller? Vad är en snygg mage egentligen? Vi har fått lära oss att den är brunbränd, musklig och platt. Men samtidigt som man lärt sig det har man också lärt sig att magar kan se helt annorlunda ut. Inte sällan uppsvällda, mullrande, IBS:iga, laktoskänsliga, mensvärkiga, glutenintoleranta och så långt ifrån den där brunbrända sexpackaren man kan komma. Jag har i alla fall fått lära mig att min mage, den kommer ALDRIG bli som den var när jag var fjorton. Den putar och den mullrar. Den hotar att explodera och den värker minst två av månadens fyra veckor. Vad göra? Vad fasen göra? Jag anammade ju den eminenta Karins tre steg till en snyggare mage och jag måste
säga att det hjälpte lite.
 
MEN det finns menstider. Tider som så puttinuttigt kallas Lingonveckan. Ett urbota dumt namn om ni frågar mig. Ett försök att försköna en vecka som för många is hell on earth. Det är inte lingon som likt en kulspruta puttrar ur muttan kan jag lova. Nej, magupproren eskalerar och mynnar ut i totalt kaos. Krig. Som i helgen. Då var min mage helt jävla omöjlig. Det såg ut såhär:
 
 
 
 

 

 

Jag och Mårten skulle ut och handla Ben and Jerrys och jag kunde för fasen knappt ta mig ned för trapporna. Än värre blev det när vi kom till butiken:

 

 

 

 

 

 

Jag kan dock rekomendera att handla med detta magtillstånd då du inte känner för att handla någonting alls. Bra för plånkan alltså. Sedan skulle man ta sig hem: 

 

 

 

Att man sedan strosar förbi Uppsalas deppigaste byggnad med tillhörande pizzeria gör inte saken bättre. (Inget mot er Liljebaren, ni har ganska god pizza!) Sedan var det alltså dags att ta sig UPP för trapporna igen.

 

 

 

 

 

 

Minst lika jobbigt som att ta sig nedför.

 

 


Jag tror att det är dags att börja prata om våra känsliga jäkla kaggar. För fasen vad de ställer till det för oss ibland. Och värre blir det när man likt en höggravid kvinna traskar förbi en reklamskylt med en platt brunbränd mage som strålar emot en. Det hade varit OKEJ om jag haft en söt liten unge innanför bukfettet. Men inte annars. Fan vad bitter och ledsen man blir. Vad har ni för erfarenheter om era magar? Några storys?


Pilsnerpaus, pyssel och pill.

 
I helgen var det dags att börja måla torpet! Det vita skulle penslas dit och på så sätt bidra till en ökad torpakänsla. Rött mot vitt. En röd stuga med vita knutar. Klassiskt stereotypt torpigt. Vi började med att borsta bort alla träflisor och färgflagor från skrapningen. En och annan spindel åkte med å. 
 
 
 
 
Jag började med glasverandan då jag är jävligt grym på pyssel och pill. 
 
 
 
 
Medan Mårre tog de stora ytorna. Fan, vad könsstereotypt. Men att byta bara för att känns ju löjligt. Eller?
 
 
 
 
Nåväl. Jag försökte alltså HÅLLA MIG INNANFÖR trät och INTE nudda glaset. Det gick sådär. Men vi får la tvätta bort det sedan. Eller något. 
 
Mårre matchar sin röv med blommorna. Snygga shorts va? Köpte dem till honom på Myrorna för 35 kronor. 
 
 
 
 
Han är överallt den mannen. Uppe och nere. På västra och östra sidan. Chill it down mister! 
 
 
 
 
Jag satt och drack lättöl i solen istället. 
 
 
 
 
Det börjar arta sig.  
Slut på pilsnerpaus för fasen.  
Men tid för sillpaus.  
Och efter flera timmars slit, myggbett på skinkan och färg på näsan. Tadaa!  
Mårten menar att the mission is accomplished och lagom till att regnet börjar falla vandrar vi bort till busshållsplatsen. 
 
 
 
 
Hejdå törpet! Fan vad jag älskar dig! Läs mer om törpet i kategorien Törpalivet. Och håll ögonen öppna för mer stugemys. Bland annat om rödmålningen, skatter i bokhyllan, pyssel och bilder från ovanvåningen. 

Grön kjol och röda skor som luktar umpalumpa.

 
Idag är det ju ett så djävulusiskt härligt väder. Sjutton vad varmt och härligt och jag blir så jävla glad! Så idag satte jag på mig min sextiotalsmönstrade kjuul som jag loppade på Myrorna för 45 svenska riksdaler. Och mina röda ballerina som luktar umpalumpa. Av fotsvett. De ska sitta på fötterna hela dagen så att inte personer inom den närmsta halvkilometern dör av förgiftning. HÄRLIGT!
 
 
 
Pöss och hoppas ni har en fin torsdag! 

Vad tidtabellen säger.

 
 
Törpet är ju redan ett så himla livsbejakande och underbart inslag i mitt liv just nu. Att bara slänga sina apostlahästar över cykeln och cykla ut bland fält och skog och så står ett rött litet torp och lyser mot en i solen. Så jävla underbart. Extra underbart blev det när jag upptäckte att det bränts in en mutta i tidtabellen på bushållsplatsen vid vägen utanför. 
 
Med slidöppningen ståtande i söder ovanför Enköping och med den högra yttre blygdläppen löpande upp över Österbybruk. Och den vänstra sträcker sig norrut mot klitoris över Gävle. 
 
 
 
Tiden för att börja prata om våra muttor är alltså nu. Kolla tidtabellen för fasen! 

Kurvan som aldrig kommer igen.

 
Ja, denna könstiga körva kommer nog aldrig igen. Vilka fasen var ni egentligen? 

Jag kallar dem Bruno.

 
Älskar mina bruna bralls som jag köpte av en vän för en flaska vin. Jag kallar dem Bruno.
 
 

En sakletareskapad med gott slut.

 
Ärade läsare. Först: Fan vad jag älskar er och era kommentarer. Varje kommentar är som en Amors pil som susar genom luften och träffar mig i bröstet. All min kärlek till er. NU ska ni få följa med på en skattjakt i törpet. I söndags hittade jag nämligen en massa vrår att utforska och för att göra detta åkte såklart torpatöfflorna på. 
 
 
 
 
Mina sakletande ögon hade nämligen spanat reda på dasset med tillhörande förråd. Jag spatserade dit. Något stapplande då jag ju hade andra gradens skavsår på mina stackars fötter.  
Endast en spade stod mellan mig och mitt mål. Ett lagom hinder alltså. 
 
Bort spade bort. 
 
Och tadaaa! Jag borrade mig in bland allt bråte och kom ut med... 
Yes, yes, yes! Två kockumsspannar i perfekt skick. Mitt sakletarinanmäte hotade med att flyga upp genom min strupe.  
Inte nog med det. Jag hittade även en kockumsbalja plus några fantastiskt fina gamla mosaikplattor med blommotiv. 
 
 
 
 
Sjutton vad fantastiskt. 
 
 
 
 
Baljan kommer bli perfekt att använda som handfat för tvätt av kroppsdelar och fejs i sommar. Den står nu och vilar sig i köket tills nästa gång vi kommer. 
 
 
 
Denna sakletareskapad slutade alltså gott. Snart ska ni få se vad jag gjorde med mosaikplattorna och framför allt hur den första målningen gick! 
 
 
 
 
Allt om törpalivet går att läsa om i kategorin med samma namn. Här. 

Men bakom huden hade det brunnit, som fan.

 
"Jag har nog aldrig sett en så dålig bild på dig, tror jag. Du ser ut som en trist intetsägande representant för Livets ord." Tack Mårten. Jag är beredd att hålla med. Haha. MEN SKIT I DET! För det är väldigt roligt att Feministiskt Perspektiv ville publicera mitt tal. Tack! Och det har varit en del som påpekat att de skulle vilja läsa det. 
 
Så här är det, mitt tal jag höll på #hejdåsexism i Tantolunden. 
 
 
Pöss!

Ellens svarta tröja med hål under armen.

 
Min vän Ellens svarta tröja med hål under armen. (Jag lånade den i lördags utan att fråga, förlåt!) Min kjuuul som jag köpte på Stella Dallas i New York och min hatt som inhandlades på samma ställe. 
 
 
Tack för alla fina kommentarer om törpet! Så himla roligt att ni tycker att det är kulio att se! Därför: Ikväll kommer det upp lite skatter jag hittade efter en upptäcksfärd på törpatomten med omnejd. Som jag utlovade. I am a woman who keep my promises. 
 
Ha en fin tisdag! 

#hejdåsexism.

 
Dagen för demonstration. Dagen D i ordagrann bemärkelse. Jag och Mårten började med två glas vin och handskalade räkor. Ett efter beställningen oigenomtänkt val eftersom skalande upptog cirkus 40 minuter. Jag tror att det i skrivande stund fortfarande sitter rester av rom under mina naglar. Även ett ogenomtänkt val då vår konsumtion av servetter uppgick till ungefär 40 styck och sedan fångades upp i en vind och ven runt i luften ovanför våra huvuden för att sedan strös ut över hela Tantolunden. Men gött vare!  
Min fina vän Agnes som jag inte träffat på länge kom förbi och hade med sig en tulpis till mig.  
Femtastic stod för musiken. Så jävla bra. 
 
 
 
 
Och jag träffade Ida och Jenny från Feministiskt Perspektiv. Ida höll för övrigt ett grymt bra tal.  
Sissela Nordling Blanco, Pia och Tiffany Kronlöf.  
Isabel W. Sörensen som var arrangör agerade UTMÄRKT konferencier.  
Solen sken, plakaten svajade i den svalkande vinden, det puffade härligt om ölflaskorna när de öppnades och folk var glada, förbannade och pepp. Alltså, en otroligt bra kombo av känslor.  
Tiffany var GRYM och när hon sjön Så jävla PK ställde sig alla mina hår upp på armarna. 

 

(Bild lånad av Carrå)
 
Jag höll tal. Och blev paff av att det blev min tur så fort och minst lika paff av att mina ben darrade som två små aspelöv. Men det gick bra!  
Vilda var där.  
Och Agge.  
Och en trevlig man vid namn Marcus kom fram och hängde.  
Och så Carrå med vän. 
 
 
 
 
En väldigt bra, viktig, rolig, svettig, nervig och nickokickig dag. SÅ många bra talare. Tack tack tack tack! 

Två bra videos som cirkulerar i cyberspace.  
 
 
Och jag känner att inga ord behövs.

The road to the törp.

 
Alltså. När jag och Mårre kom ut till Funbo, där vi har VÅRT törp, så tappade vi hakan av finhet. Det var SÅ jävla vackert. Och allt var så grönt. Det stack till av klorofyllöverdos under ögonlocken. När vi var där senast, bara för en dryg månad sedan, var det ju snö på marken. Jag tänkte att ni skulle få en liten view över hur det ser ut när vi går från bussen till törpet. Kulio!  
Vägen kantas av finfina hus. Som man gärna hade fått sig tilldelat för man kommer aldrig ha råd med något själv. 
 
 
 
 
Och på andra sidan grusvägen ligger Funbo Kyrka.  
Här spatserar man fram medan gruset yr och fåglarna kvittrar. Hurtigt värre!  
Ibland får man stanna och kisa mot solen. Särskilt när man har andra gradens skoskav. Fy farao.  
Andra är hurtiga och pinnar på som raskheten själv.  
Så kommer man till en bro.  
Där de porlar och skvalpar så man nästan är över räcket för en simtur. 
Och så smalar grusvägen av.  
Äppelträd tornar upp sä.  
Och så, och så, och så, tadaaaa!  
Törpet står omålat och lyser i solen. Minnena från förra gångens skrapsession vräker över en.  
Sedan satte vi igång med målning och borstning. För att se the result plus pyssel, några fantastiska böcker jag hittade i bokhyllan OCH skatterna jag hittade efter en liten upptäcksfärd måste ni kika in i veckan. 
 
 
 
Gört! 

Under konstruktion.

 
Såhär kan man hålla i en skylt. Faktiskt. Jag ville bara meddela att en fin, bra och duktigt tjej vid namn Stephanie håller på att hjälpa mig med en ny design här på blogga. Så jävlans roligt så att jag håller på att ramle av stolen i skrivande stund. KULIO! 
 
Alltså, stanna kvar här framöver för att se vad hennes magiska fingrar kan åstadkomma. Och tack tack tack!

ID please.

 
Jag träffade denna grymma tjej igår på demonstrationen mot sexism. Tiffany Kronlöf. FY FARAO vad duktig hon är. Och jag rös från huvudet ner till min svarta tånagel (den får fasen ta och ramla av snart). Nu har hon släppt en ny låt med tillhörande musikvideo som handlar om REVA och det sjuka i att myndigheter och polis ska kunna kräva identitet på alla som rör sig på Sveriges gator. 
 
Den. Är. Jävligt. Bra. 
 
 
 
God söndagslyssning! 

Mina Budapestjeans som är allt annat än pest.

 
Här är jaaaag! I mina jeans som jag loppade i Budapest. Perfekta och sköna. Bra längd till mina korta apostlahästar och perfekta i midjan till min laktosmage. Vill ni se vad jag mer loppade i Budapest? Här är del ett! Och här är del två. 
 
Puss till jeansen och puss till er!

Pratar öronen av fölk!

 
Här står jag och pratar öronen av fölk. Igår på demonstrationen! 
 
 
Pöss! 

Måleri måleraaaa!

 
Här ser ni min älskade karl stå på en ranglig stege och skrapa färg. Färg från vårt underbara lille törp som vi ska bo i i en månad i sommar. Det är inte vårt egentligen. Men jag kallar det så nu. Både för min egen skull och för att det blir enklast så. 
 
Idag ska vi i alla fall ut igen och beskåda marken som förhoppningsvis förvandlats från en lerpöl till grönt gräs. Och den färgen vi med våra arma lemmar skrapat bort ska nu ersättas av ny! Det ska alltså målas målas målas. 
 
Och antingen ni vill det eller ej så kommer ni i veckan få se resultatet. Tjoho! 

Angående aktivism.

Bilderna screenshots från dokumentären The Suffragettes som visades på SVTplay.
 
 
Under början av 1900-talet kämpade Suffragetterna för kvinnlig rösträtt runt om i världen, med sitt huvudsakliga centrum i Storbritannien och USA. Kvinnor gick tillsammans ut för att uppmana samhället, läs männen, att de också bär rätten att vara med och bestämma viktiga beslut. Det hela började med uppmaningar om lagändringar och debatter om kvinnornas rätt i samhället. Sakliga och faktabaserade argument. Om att kvinnor också borde äga en röst. När ingen lyssnade på det började demonstrationerna. Hundratals kvinnor marsherade genom Hyde Park i London och ut på stadens gator. När inte detta heller hjälpte så började de aktivistiska aktionerna. Hundratals skyltfönster i Londons innerstad krossades av kvinnor som gömt hammare och vassa föremål i sina handväskor. Allt på samma klockslag. Det spottades på poliser. Kastades sten. Eldades. Sparkades. Skreks. Och suffragetterna hamnade i fängelse där de hungerstejkade för att bli frisläppta. Då började de tvångsmatas. Men de gav inte upp. Detta trots uppmaningar från samhället att göra så och till slut även bland vissa inom aktionsgrupperna som bröt sig fria för mer fredliga aktioner. 
 
MEN DE GAV INTE UPP. Och 1918 vann de sina röster. 
 
Jag ryser av den här historien. Tänk att vara en del av något så stort. Tänk att tillsammans med tusentals andra kvinnor, och män, kämpa för ett bättre samhälle. Gör man sådant längre? Nej, det känns som om det ligger så djupt rotat i sin hjärna att MAN INTE SKA GÖRA UPPROR MOT SAMHÄLLET nej nej nej! Men så hände det här i Husby som varit på nyheterna enda sedan i helgen. Ungdomar har börjat göra uppror mot polis och ja, hela skiten. Hela systemet. Och för första gången på länge så reagerar man mot hur polisen uppträder. Hur de talar nedlåtande om ungdomarna och man inser att ja, varför ska polisen alltid ha rätt? Kan det faktiskt finnas en anledning till att ungdomar gör uppror mot samhället. Förmodligen, ja. Och är inte detta ett lysande exempel på hur vårt patriarkaliska samhälle inte BARA PÅVERKAR KVINNOR UTAN ÄVEN MÄN. Jag säger inte att jag är för kriminella handlingar och det vore väl etiskt korrekt av mig att värna om att ord är starkare än våld. Det tror jag i de flesta fall att de är. Men när inte ord räcker till? Vad händer då? NÄR INGEN LYSSNAR.
 
Kan man inte få sätt spjärn mot hela kalaset då och verkligen visa vad man känner. 


 
Natten till tisdagen den 21 maj så utsattes en American Apparel-butik i Stockholm för vad tidningarna kallar vandalism. Och ja, lagen säger att det är vandalism såklart. Det är en olaglig handling. Men ingen våldshandling utfördes utan klistermärken och affisher med förklaringar till vad sexism gör med samhället samt uppmaningar att bojkotta företaget sattes upp. Jag ryser av välbehag och ambivalens när jag tänker på vad man tillsammans kan göra när man fått nog.  
Och plötsligt så börjar den hända saker. Folk blir förbannade och folk har fått nog. På tumblrn Run the world! Girls! postas det uppdateringar om aktioner mot reklamplanscher och gatupratare. Beyonce står plötsligt och åmar sig med jättelika rosa bokstäver framför sin brunbrända kropp och jag känner bara yes! Yes och fy helvete vad vi har fått nog av den här skiten nu. 
 
 
 
 
Och nej, DET ÄR INTE BARA KVINNOR SOM FALLER OFFER FÖR ETT PATRIARKALT SAMHÄLLE. Det är inte bara kvinns som vill få ett stopp på den här skiten, det är alla. Oavsett kön. Han, hon, hen. Här har tex farsor i Skarpnäck visat att de har fått nog. 
 
 
Jag ställer mig alltså frågan. När är aktivism okej? Är de okej? Är de starkare än ord? Leder det någonstans? Jag har inga svar. Men jag vet att jag ryser enda ner i tårna vid tanken på att vi alla går ihop och säger stopp. Likt Suffragetterna i sekelskiftets London. 
 

Tur för dig, att jag är en så jävla pk tjej.

 
 
 
Ska vi tagga till lite till Demonstrationen idag och lyssna på de eminenta Tiffany och Bianca Kronlöf? Yepp, det gör vi. 
 
Så kan jag ju passa på att göra en liten hälsning till alla de otrevliga, opassande och ja, sexistiska kommentarer jag har fått. Tur för dig, tur för dig, att jag är en så jävla PK tjej. 
 
Pöss! 
 

Nej till sexism för bövelen.

 
Gud vad det tjatas. Men tjat är bra ibland. Idag är det demonstration mot sexism i Tantolunden i Stockholm klockan 15.00.
 
Bra grejs!
 
 
 
Kram och jag önskar eder alla en fin lördag!

Fin tjej i kök hej.

 
Nämen kölla! Denna härliga tjej hade jag turen att ha sittandes i mitt kök igår. Drickandes rödvin och ventilerandes om livets alla skeenden och viktigheter. Otroligt fin tjej den där Karoline. Verkeligen. 
 
 
Kram till dig och kram till er! Och trevlig fredagskväll i såväl  alkoholens, dansens och vimlets tecken som filmens, soffpotatisandets och läskens.
 
 

Två nya lektyrdon till samlingen.

 
Förra veckans strapats till Estocolmo resulterade i två nya böcker till samlingen. Fredrik Kullbergs Retro Stockholm köptes på hans bokrelease som jag besökte med Karoline. Och så köpte jag givetvis Vintagefabrikens bok Vintageparty när jag var och besökte deras nyöppnade butik i Midsommarkransen. 
 
Denna månadens knappa lön samt ett sönderbrakande kylskåp kommer inte stimulera min fortsatta utökning av fin litteratur. Tyvärr. Och Tvi vale och Hua om jag inte heller kan loppa något. 
 
 
Men ibland får man faktiskt leva lite knapert. Läsa det man har, vända och vrida på de pryttlar som redan står i hyllorna och verkligen använda plaggen i sin alldeles för överfulla garderob. Jäkla konsumstionshets. Fy fasen egentligen. 
 
 
Trevlig fredag! 
 
 
 

Hejdå till sexism!

 
Nu hoppas jag att ni alla put yourself together och tar er in till Stockholm på lördag för att säga HEJDÅ OCH KOM ALDRIG MER IGEN TILL SEXISM. Jag ska hålla tal så vill ni så får ni även lyssna på min ljuva stämma. Jag ska berätta om ett telefonsamtal jag fick i början av veckan och vad det satte igång för kroppsliga och psykiska symtom. Spännande?
 
Vi ses!

Vi kan kalla det en vintagefabrikskavalkad.

 
Ni har sett det förut. Vad pratar jag om? Jo, självklart Vintagefabriken. Butiken har florerat och bombaderat intranätet sedan den öppnade för en dryg månad sedan och ja, orkar ni se fler bilder? Om inte vill jag råda eder att INTE fortsätta läsa detta inlägg. Detta för att en kaskad av bilder från butiken kommer att läggas upp. Låt oss kalla det en vintagefabrikskavalkad. 
 
 
 
 
När jag hurtigt studsade in genom dörren till butiken så stod Linda och knapprade på sin dator. 
 
 
 
 
Jag förundrades till botten av mitt hjärta hur de kunde ha så färska blommor perfekt utsatta överallt. 
 
 
 
 
 
Blev lite småpilsk på denna fina fotölj. Men den var såld.  
Pinaler på koffert.  
Och klänningar.  
En klänning till.  
Och flera! Tyvärr så var de alla lite dyra för min arma plånka. Jag vill ju helst ut och hitta de billiga fynden men vill man lätt hitta en fin klänning i en sorterad butik så är Vintagefabriken superbra!  
Min favoritgrej med butiken var det fina Perstorpsbordet med bersåkoppar på. Och blombordet är i string är ju helt underbart. Jag har ju ett med vita detaljer. Löv it.  
Och så säljer de Swedish Hasbeens. Skulle kunna döda för ett par men också för dyrt för min arma plånka just nu. Ett bra budgetalternativ är Mohedatoffeln. Helt fantastiska!  
Bakom ett fång av tyger har de sitt frilanskontor och där kan man skymta Emma, flitigt pysslande. 
 
 
 
Ett väldigt trevlig besök! Jag var tvungen att handla deras bok också. Flera av mina favoritbloggers är ju med i den och ja, man är ju så nyfiken!

En skjorta helt enkelt.

 
I tidig morgonstund. Precis när dagen börjar att gry vid din bleka skuldra. När du ligger och svävar mellan ett vakentillstånd och drömmar med rosa ludd i kanterna. Ja det är då. Det är då tysnaden ofta bryts av ett envist och öronbedövande pip. Först kanske du inte förstår vad sjutton det är som låter. Du famlar med armarna i luften och försöker med dina av sömn igengrodda ögon lokalisera vart ifrån oljudet kommer. KLOCKAN ÄR ELVA MINUTER ÖVER SJU OCH DU BÖRJAR OM EXAKT 34 MINUTER! Snabbt som fan slänger du av dig täcket och huttrande kastar du benen över sängkanten. Med krökta tår skyndar du in i badrummet och vaskar kallt vatten i ansiktet. Det kalla porslinet känns som is mot röven och för varje sekund du tänker, för varje sekund du låter nattkisset porla ned i toaletten så vaknar du sakta till liv.
 
MEN du hinner inte äta frukost. Du hinner inte morgonmysa till P1 morgon. Du hinner inte ens låta morgonkaffet sila ned i strupen likt en porlande rännil av vitalitet. Nej, du hinner bara rusa till garderoben och fråga dig själv. Vad fan ska jag ha på mig? Samtidigt som du frågar dig det här så tickar klockan i öronen. Tick tack tick tack tick tack.
 
Det är då. DET ÄR DÅ. Man låter blicken plira över till den andra sidan av garderoben. Till Mårtens skjortor. Och innan man hinner tänka så drar man ner en flanellskjorta från galgen. Knäpper den snabbt som satan. Drar på sig sina bästa leggings. Tada!
 
Det absolut bästa tipset när inspirationen är som bortblåst och fortfarande kvar i de där rosaluddiga drömmarna. En stor skjorta. Din eller din pojkväns. Din brors eller din mammas. Din grannes eller din pappas. En skjorta helt enkelt. 

Yksi kaksi kolme!

 
Se på maken! (Med finlandssvensk dialekt) För ett tag sedan gjorde en trevlig reporter från Vapa Media en intervju med mig och nu kan man läsa den här!
 
 
 
Jag förstår ju tyvärr inte finska. Men någon som innehar denna språkkunskap, ser det bra ut?

Den där Bridget alltså.

 
På tal om Hej Blekks fantastiska inlägg om Bridget Jones. Jag vet inte HUR många gånger jag har fått höra att jag är lik henne. Detta har hänt i krogköer, vid bankomater, i butiker, på toaletten, jag lite varstans. Och jag har alltid tänkt att "nej, är jag?" och blivit ledsen för det. Nu frågar jag mig själv VARFÖR DET? Hon är ju en extraordinär fiktiv figur och ja, helt fantastisk i sin virriga hopplöshet. Självklart har jag tagit illa upp för att hon framställts som en ganska "klumpig" kvinna som "väger lite för mycket", "låter lite för mycket" "ÄR lite för mycket". Hon gör fel, hon klagar, hon skramlar, hon blir full, hon sörjer, hon är inte nöjd, hon hatar och älskar. 
 
Hur najs? 
 
Som Hej Blekk skriver i sitt inlägg. Vi måste visa unga tjejer att det är okej att göra fel. Att det är okej att klaga. Att det är okej att inte passa in. Att det är okej att ge efter och att DET ÄR OKEJ ATT FÖLJA NORMEN. 
 
Jag tar ett vardagligt exempel. Jag och några vänner var på Vätö i helgen. På lördagen åts det en massa sill och potäter, dracks nubbe och öl samt åts hemgjord vaniljglass. Detta tillsammans med fredagskvällens ihärdiga bakisångor som pös ur alla mina porer. Ja, ni kan tänka er. Min mage mådde SÅDÄR. Jag och Stina bestämmer oss för att gå ned till vattnet och svalka av våra alkoholomsusande kröppar och nere på bryggan står två tjejer i 6-årsåldern och fiskar. Vi börjar hurtigt samtala om fisk och skräddare. Håv och spö. Melodisfestivalen och hockeyvm. Plötsligt lägger jag av en brakare. Det faktum att min rumpa är halvt under vatten resulterar i en ljudlig kavalklad av vad Stina senare nämnde som "ett slappt rumphål" (frågetecken på det). Vi börjar asgarva och när flickorna frågar vad vi skrattar åt så säger Stina att jag släppte en stor blöt fis. "Hörde ni inte det?" De skruvar på sig. "Nej, vi varken hörde eller såg." svarar det och vi är snabba på att deklarera att det är OKEJ att fisa för det måste man ibland och att det inte är något konstigt. Nöjda över vår insats för mänskligheten vadar vi sedan in mot land och går upp mot stugan för att berätta om min fis för övriga vänner. 
 
 
 
 
I helgen blir det Bridget och Ben and Jerrys. Fan vad bra. Och om jag nu är lik henne. Då är jag så sablans nöjd. 

Man måste väl få leva lite också?

 
 
Illustration av Nina Hemmingsson. 

Retro Stockholm.

 
I onsdags var jag på bokrelease för boken Retro Stockholm som skrivits av den mycket trevlige mannen Fredrik Kullberg. I boken återupptäcker han Retro-Stockholm och de pärlor som har stått emot moderniseringens förödande rivningskavalkader och fortfarande finns att besöka i huvudstaden. Som att stiga in i en tidsmaskin alltså. Och tänk att man kan göra det fortfarande? Det är ju på många sätt ganska fantastiskt. 
 
 
 
 
Med champagnen fortfarande skvalpande i magen och ja, nästan utsilande genom tänderna rusade jag ut till en bankautomat och tog ut pengar för att köpa hans bok. Och han skrev så fint en autograf off course. 
 
 
 
 
Och sedan började kameror smattra och jag och Karoline, som var mitt förträffliga sällskap under kvällen, visste inte riktigt vart vi skulle kolla. Jag kollade liksom PÅ Karolines händer. Eller något. Eller nja, på kameran som överlämnas kanske. 
 
 
 
 
Vart? Vart? Aaaah! Avundsjuk på Karolines avslappnade leende. Grrr. 
 
 
 
 
Här är bokens trailer som jag tycker att ni ska kolla in. Gört! 
 
 
 
Åh, tänk en retrovandring i sommarstockholm. Aaaaaaaah! 

Foxfire.

 
Alltså HUR bra? Den utspelar sig på 50-talet. Den handlar om systerskap. I New York. OCH den visas på min favoritbiograf i Uppsala, Fyrisbiografen. 
 
Filmen Foxfire (Inte Firefox hahaha!). Den är tamejsjutton högst upp på att-se-listan just nu! 

Det kliar i mina pyzzelfingers.

 
Det kliar i mina pyzzelfingers och jag känner att det varit väldigt lite pyssel på sista tin. Så inom sinom tid kommer jag att lägga mina knåpiga fingrar på denna fina vaxduk från Åhlens och gå bananas på min balkong. Vad som kommer att hända får ni se snart.
 
 
 
Stay tuned alltså. 
 
 

Blöggtips!

 
Dagens blöggatips är bloggen Hej Blekk. Hon skrev ett så väldigt bra inlägg om omvända roller inom reklam och dess problematik. 
 
 
Klicka på bilden om du vill läsa det! (Och det vill du! Lövar!) 

Gröna fingrar indeed.

 
Efter min planteringsfiesta så kunde jag bara ana en sak: 


 
Jag har så sjukt gröna fingrar. Ja det riktigt OSAR klorofyll ur porerna i mina handflator. Men som sagt, detta kunde jag bara ana eftersom mina växtbebisar ännu inte riktigt expolderat av grönska. 
 
Men nu har vi det svart på vitt! 


 
Kölla bara blombordet! Sallat, gräslök, timjan och tomat.
 
 
 
För att inte tale om denna klorofyllbonanza. Sallat och ruccola. (Jag råkade blanda ihop hehe)
 
 
 
Och i hyllan står det ännu mer bevis. 


 
Persilja, basilika, timjan, gräslök, tomat och ja, en KÖPT rosmarin. 
 
 
 
Tudeliduuu! 


 
Gräslöken riktigt sträcker ut sin spröt mot sin skapare. 


 
Och så mina älskade plastrosor å! 

 
 
Trevlig tisdag på eder!

Törpalivet.

 
Hej alla nya läslusar! Ni missar väl inte min kategori Törpalivet?! Här kommer jag nämligen gå bananas i sommar och skildra mitt och Mårtens liv i en liden liden stuga utanför Uppsala. Vi har inget rinnande vatten och ingen toalett. Duscha ska vi göra i en liten egenpysslad box i trä på tomten. Visst låter det underbart? Ja, i mina drömmar skuttar vi hand i hand fram över dimhöjda ängar vareviga kväll. Mårten med ett gäng braxar i en fiskehåv som han slängt över ena axeln och jag med blomster i håret och myggbett på varenda lediga millimeter av min kropp. 
 
Det kommer inte regna en enda gång. Jag kommer aldrig tröttna på flugsurr. Mårten kommer bajsa blommor på dasset. Fågelbajset som dimper ner i min skalle när jag ligger i solstolen kommer jag bara skrattande tvätta bort i det iskalla källvattnet och le mot Mårten med mina vita tandrader. 
 
Ja, ni fattar. Sagolikt alltså. 
 
 
 
Förresten, törpalivet fortsätter redan i helgen då det blir dags att måla den inglasade verandan. Detta kommer att dokumenteras. For sure. 

Nej till sexism!

 
På lördag anordnas det demonstration mot sexism i Stockholm. Jag var bara tvungen att i arrangörernas ära måla en kluddig teckning. Med hjälp av min fina vän Stina. 
 
Här hittar du eventet! 
 
 
 
PÖSS!

Koffertbonanza, skotumult och en vidunderlig garderob.

 
Känner ni igen koffertbonanzan? Kan ni gissa vem jag befinner mig hos? 
 


 
En ledtråd till är den FANTASTISKA samling av poslin som står i köksskåpet. 
 
 
 
 
För att inte tala om över spisen.  
Och stringhyllan i köket. 

 

 
Och stringhyllan i vardagsrummet. 
 


 
Hon har även en extraordinär balle. (Ja, jag tänker fortsätta säga balle. Trots att vissa menar att jag kränker det manliga könet. Kom igen, det kvinnliga könsorganet har verkligen inte den status den förtjänar. Ni har tagit ordet fitta ifrån oss och gjort det till ett skällsord. Våt ängsmark betyder det. Ett perfekt ord för det som finns mellan våra ben.) 
 
 
 
 
En annan ledtråd är Norrlands guld. 
 


 
Och sjukligt mycket skor i hallen. Där Swedish Hasbeens dominerar skotumultet. 
 
 
 
 
Och kölle! Bästa Håkan på vägga! 

 

 
Och denna glödlampa får symbolisera hennes smarta hjärna. 


Vem vem vem? 
 
 
 
Joooo....
 
 
 
 
Karoline! Norrlands drottning! 
 
 
 
 
Här i sin avundsvärda garderob. 

 

 
Röda strumpisar! 
 
 

 
Och här med sin vän Caroline som också sjunger i deras band Birdettes. 


Yepp, det var alltså hos Karoline jag var och gick lös med min kamera. Det dracks kaffe ur nyloppade Uppsala-Ekeby koppar å. Och åts sushi. 
 
 
 
En fabulös brud, lovar! 

Med lustiga miner och begynnande dubbelhakor.

 
Jag vill verkligen, med alla mina lustiga miner och begynnande dubbelhakor, önska alla nya läsare hit till bloggen. Jag har verkligen översköljts av fina mail och kommentarer från er och ja, ni fattar. Man blir så glad att man inte riktigt vet vart man ska ta vägen. 
 
Så jag hoppas ni vill stanna. Att ni kanske tittar in då och då. Att ni mailar mig om det är något ni undrar och om det är något ni vill att jag ska skriva om. 
 
Jag känner att the pressure is on. Herregud, den där blommiga tapeten i mitt kommentatorsfält har jag ju inte ändrat på för att jag aldrig brukar få kommentarer. Jag har mer sett det som en dekorativ box. Hehe. Men jag ska försöka göra mitt bästa för att detta ska bli en trevlig liden webbvärld att knappra sig in på då och då. 
 
 
 
Kram till eder och godkväller!

Det känns som om mitt hjärta ska hoppa ur bröstkorgen och smetas ut över mina vitmålade väggar.

 
 
 
Fredrik Petterson har skrivit en SÅ OTROLIGT BRA och OMSKANDE ledare i tidningen Folket om hur sexistisk reklam påverkar oss. Han skriver att kapitalismen och patriarkatet älskar varandra och hur otroligt djupt rotat den nedvärderande synen på kvinnan är i vårt samhälle. Hur vi accepterar det och hur reproducerar det. Hur vi lever med det varje dag och hur avtrubbade vi blir inför det.
 
"Sexismen säljer. Kvinnokroppen säljer, kvinnokroppen säljs. Män vill äga kvinnors kroppar - betala för dem eller inte. Och kapitalet är inte sena att dra nytta av detta. Det är en inte helt oväsentlig faktor i detta avseende. Patriarkatet och kapitalismen älskar varandra."
 
Fredrik visar detta genom att sätta det i jämförelse med en annan stor nyhet denna vecka. Nämligen det uppmärksammade våldtäktsfallet i Umeå där tre killar friades efter att de kört upp en vinflaska in en ung kvinnas underliv. Varför? För att man inte kan bevisa huruvida kvinnan samtyckt till detta eller inte. När han gör det och när han visar på hur den vardagliga sexismen ute i samhället går hand i hand med sexistiska våldsbrott. Ja, då ryser jag enda ned i tåspetsarna. 
 
Fredrik sätter ord på alla mina känslor och på mina åsikter. Jag ryser tamejsjutton inte bara ända ned i tåspetsarna. Jag känner ilningar i skinkorna också. Det brusar till i huvudet. Tänderna gnisslar till. Det känns som om mitt hjärta ska hoppa ur bröstkorgen och smetas ut över mina vitmålade väggar. 
 
 
Läs, gott folk. Läs. 

Sammanfattning av mediebrus.

När man sedan blir en gammal skraltig tantaluring. Ja, då finns det ju en risk att man blir senil. Då kommer jag kanske inte att komma ihåg mina gå glansdagar då jag lade näsan i blöt och mitt nylle hamnade i Aftonbladet. Hua! 
 
Här kommer alltså en liten resumé, sammanfattning, ja exposé om ni så vill, om hur jäkla uppblåst och stormande det blev om mitt inlägg om en rutig flanellskjorta. 
 
 
 
Aftonbladet snappade ju snabbt upp att det var någon B-kändis på bilderna. Ojoj, tänt var det här! Jag tycker det var otroligt sorgligt att Aftonbladet valde att posta det på det sättet. Att sätta fokus på kvinnan som fotograferats istället för på företaget kan man ifrågasätta. Minst sagt. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sveriges radio skriver om det. Jag pratade i P3 nyheterna också men för att skona er från min arma röst så struntar vi i det. Okej, här då! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Buzzfeed. 
 
 
 
 
 
 
ByPm med Michaela Forni i spetsen gör en satir över reklamen där de låter en man figurera i samma position som kvinnor gör i aa:s reklamer. De ifrågasätter vad det väcker för reaktioner om en man poträtteras så här. Och den satiriska undertonen riktigt gnisslar i munnen. 
 
 
 
Tydligen tycker Blogg.se att man ska läsa min blogg och jag tackar och bockar! Tack!
 
 
 
AA excusar sig. Och jag misstänkte att de skulle ursäkta med att säga att det är konst. 


 
Den eminenta Elinor Ahlborn intervjuade mig för Nöjesguiden. Jag svarar otroligt coolt och hippt.
 
 
 
Jag älskar förresten Buzzfeeds "Wanna play som bottomless polo, boys?" Han bara: nej, tack jag står hellre här och agerar politiskt korrekt ansikte utåt för företaget. 
 
 
 
 
 
 
Nämen hallaaaaaaao! I Smålandsposten. 
 
 
 
 
En hel sida i Aftonbladets tryckta tidning. Hejja hejja! 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till sist. Crazy bananas och shit alabama vad roligt det har varit. Och konstigt. Och TACK! TACK TACK TACK.

Man bah baam!

 
En av kommentarerna som fastnade i min skalle i kommentarstråden till mitt inlägg om American Apparel. Jag älskar slutklämmen. Man bah baaam!
 
 
 
Detta är såklart EN av flera hundra fantastiska kommentarer. Och vissa som luktar skit. Så äre. 

Hälften av alla som finns, är kvinns.

 
 
Jag fick en så härlig kommentar från en dam där hon skrev att hon var stolt över oss unga människor, kvinnor och män, som fortsätter kampen för en mer jämlikt samhälle. Tyvärr så hittar jag inte den kommentaren i flödet men jag vill i alla fall lyfta fram den. Hon skrev att hon i sin ungdom varit rödstrumpa och kämpat för kvinnors lika rättigheter och ett bättre samhälle. 
 
Vad visar det här? Jo, att SÅ mycket blivit bättre men att det fortfarande finns SÅ mycket mer att kämpa för. På slutet av 60- början av 70-talet så handlade det kanske mer om att faktiskt uppmärksamma att hälften av alla som finns är kvinns. Nu handlar det om att skapa ett jämställt samhälle där kön inte ska spela någon roll.
 
Lyssna på låttexten också. Otroligt peppande.
 

Sånger om Kvinnor.

 
"Nä, men det där är progg, den är lite dyrare den." "Hm, hur mycket då?" "Ah, hm, hundra kronor minst." "Va! Nej inte hundra kronor!" "Hm, jo men det är ju progg! 70-talsprogg. Det är på tapeten nu. Legendariskt." "Nej, det blir för dyrt. Jag ska ju köpa en vinylspelare av dig!" "Ja, jag vet. Men den är dyr den där." "Men ska jag köpa vinylspelaren för 400 kronor så vill jag ha med några vinylskivor på köpet." "Nja... du skulle ju ha Ted Gärdestad och Ulf Lundell." "Snälla, om jag lägger till en femtiolapp." "Hm..." "Mmm." "Okej, då! bara för dig!" 
 
Jag känner en väldigt fin man som heter Samuel och som har en antikbutik som heter Väderkvarnes Antik och Kuriosa. Av honom köpte jag min vinylspelare och en av de bästa plattorna är Sånger om Kvinnor. Lyssna på den här. 
 
Och gillar ni att loppa som jag? Kika in i in Loppisguide!
 

Mys och pyyyys i skärgårn.

 
Hej hopp snopp och snipp! Nu ska jag åka till skärgårn och mysa med fina vänner och ja, enligt bilden dricka en öl. Eller flera öl. Mmmmm! Titta bara vad fint det ser ut. Med dagens ganska ostabila psyke där tårkanalsklaffarna är vidöppna så får bilden mig nästan att starta lipkalas. 
 
Det är preppat med lite inlägg för helgen. Så kolla gärna in här mina vänner. Jag kommer dock inte kunna svara på några kommentarer så det får jag göra senare.
 
 
Trevlig helg! 

Ett svar på en fråga om den snedvridna synen på feminism. Vad sjutton är vi rädda för?

 
 
 
 
 
Jag skulle verkligen vilja svara på EN MASSA av era frågor och kommentarer. Om jag varit någon slags superhjälte med en otrolig fingerfärdighet och lasersyn så hade jag läst igenom alla kommentarerna nu i ett nafs och med snabbsspolningseffekt skrivit ned en massa smarta saker som svar på allt. (hehe) Men jag har helt tappat bort mig i kommentarstråden och mina fingrar känns så konstigt jävla stela när jag ska skriva på tangenterna. Hjärnan känns seg också. Jag tänkte i alla fall svara på ovanstående kommentar och om ni har några frågor som ni väldigt gärna skulle vilja ställa, ställa alltså, det är inte säkert jag kan svara, så får ni gärna skriva dem som kommentar i det här inlägget. Sedan behöver ju inte jag svara, det kanske kommer någon och kommenterar med en härlig input. Detta välkomnas! 
 
I alla fall. Fick en väldigt bra frågeformulering av Alice till mitt inlägg om American Apparels Unisexskjorta. Och då hajade jag främst till på frågan hur jag ser på ordet feminism och om jag själv kallar mig feminist. Detta är en fråga som kommit upp i kommentarsflödet också. "Är du feminist?" Många har också skrivit saker som till exempel "jag kallar mig inte själv feminist men..." eller "jag håller med om och upprörs över det här men..." och också "jag håller med om allt som nämns i 33 anledningar men...". 
 
Frågan jag ställer mig är, vart kommer detta "men" ifrån? Vad har vi för syn på feminism egentligen? Jag tycker  att det finns en så OTROLIGT negativ bild av vad en feminist är i vårt samhälle. Bara någon nämner ordet så dyker ett monster upp på mångas näthinnor. En arg, hårig, skrikande och manshatande zombie. På något sätt så har samhället LYCKATS att få oss att se en feminist på det här sättet. Ett monster som brölar fram saker som att vi ska utplåna alla män och som SKRÄMMER så oerhört många. "Åh nej, nu hotas vår lugna tillvaro av detta brölande monster, ta motposition!" Men vad är vi rädda för? 
 
Om vi försöker börja att ommformulera synen på vad en feminst är. Tror ni inte då att fler skulle kunna identifiera sig med ordet? Det tror faktiskt jag. Denna snedvridna syn är alltså SÅ JÄVLA förödande. Visst, jag säger inte att vi inte har rätt att vara arga. Det har vi. Jävligt förbannade. Men vem är inte förbannad? De arbetslösa är förbannade på hopplösheten på arbetsmarknaden. De röda är förbannade på de blå. Djurrättsaktivister är förbannade på pälsjacks-bärare och alla är förbannade på Jimmie Åkesson. (Skämt och sido, förlåt.) 
 
Jag får ofta höra påståenden som följande: 
"Meh, du som alltid har rött läppstift, ofta du kan vara feminist?"
"Meh, du är ju väldigt kvinnlig, Emelie, kan du tycka så här då?" 
 
Ja, jag kan vara feminist ändå. Jag anser att en feminist ser så OLTROLIGT OLIKA ut. Det går inte att se vem som är feminist. Vad är det för sjuk grej? Sedan finns det såklart alltid en inbillad stereotyp. Det gör det med alla olika inriktiningar på alla olika sorters saker. Och trots att jag uttrycker mig väldigt kvinnligt i klädsel och så vidare så har jag själv tankar om att jag inte tycker att kön ska spela speciellt stor roll, det finns faktiskt folk som inte identifierar sig med något kön. Jag tycker hen är världens smartaste och bästa ord. Jag tycker kärlek finns i alla former och att hår får växa precis där man vill. Sedan får vi inte glömma att det såklart finns olika inriktningar inom feminism. Och att feminister inte bara är kvinnor. Män kan också vara feminister. Och jag tror det är oerhört problematiskt att haka upp sig över att ordet är skrivet i femininum.
 
För att komma till en slutkläm. Det finns ingen mall över hur en feminist ska se ut. Vill jag raka mig under armarna, då gör jag det. Jag kan fortfarande vara feminist. Vill jag vara arg som fan, då är jag det. Vill jag ta avstånd från ett kön och inte kalla mig han eller hon. Då gör jag det. Sitter jag och läser 33 anledningar och blir ledsen och upprörd och känner att ja, ja, ja, ja, detta är ju SJÄLVKLARA saker, varför ska man då vara rädd att kalla sig feminist? 
 
Kan vi inte tillsammans försöka få tillbaka feminismens positiva klang och sluta vara rädda för känna att jag-aldrig-mer-kommer-att-få-ligga-gaaaah om jag tar ordet i min mun? BARA FÖR ATT MAN ÄR FEMINIST BEHÖVER MAN INTE HATA MÄN!!! Är ni med? 
 
 
 
 
Ps. Nej, jag kommer ALDRIG mer att handla på American Apparel. Herregud, hur skulle det se ut? Även ifall jag hade velat hade det ju varit en otroligt skämmigt och efter mitt inlägg en OMÖJLIG sak att göra. Haha. Men som tur är så VILL JAG INTE det. Men, ja. De har väldigt snygga kläder. Grrrr. (Det går att hitta lika mycket second hand! Lovar!)

Gotländsk pale ale, sentimentalitet på en bro och en superb tjej.

 
 
I onsdags. Ungefär den konstigaste dagen på väldigt länge. Jag tänkte skriva i mitt liv. Men det har funnits andra konstiga grejer faktiskt. Så träffade jag ovanstående människa. For the first time evah. Det visade sig att vi hade otroligt mycket saker att säga varandra och vi babblade ikapp med klunkandet av gotländsk pale ale. Jag behöver inte säga att hon var superbt fantastisk, för det visste ni kanske redan. Och förlåt farmor och farfar, mormor och mamma och pappa. Men det krävdes en del snus och cigg också. För jag var verkligen i behov av detta. Ibland är det så. Man lever bara en gång. 
 
(Egentligen är jag personligen inte ett fan av att i punktform punkta upp vad jag gjort under en dag. Inte riktigt min grej. Men nu blev det såhär. Håller ni med? Läs ej nedanstående.)
 
Efter detta så gick vi på bokrelease för boken Retro Stockholm. Sedan åkte vi buss till Söder och jag började nästan grina på en bro, som jag inte minns namnet på men som gick från Lilla Essingen till Söder, för att det var så vackert och för att jag började att tänka på August och Emelie i Per Anders Fogelströms Stad-serie. Den finaste bokserien i världen och den ultimata sommarläsningen. Tips på den. 
 
Sedan köpte vi sushi. Gick hem till Karoline. Åt sushi. Drack kaffe. Drack öl. Pratade. Babblade. Klänningsutforskade. Och så kom Karolines vän Carro som sjunger tillsammans med henne i Birdettes. Babblade. Drack öl.
 
 
 
Tills jag var tvungen att ta tåget hem till Uppis. Hela vägen lyssnande till denna låt. 
 
 
 
 
Stay tuned för lite inside-Karolines-lägenhet-pics samt lite bilder från Bokreleasen! Åh just. Bilder från mitt besök på Vintagefabriken å! Och en extra puss till fina Rebecca som vi tänkte varma tankar om.

Meeeh, det behöver inte vara sexism!

 
 
Ännu en dag gryr vid min bleka skuldra. Och i denna arla morgonstund, ja då ska vi börja med pepp och skratt. 
 
Jag känner en ilning av välbehag blandat med en nu-kissar-jag-på-mig-av-skratt-känsla strömma till i nederdelen av min torso när jag läser Nanna Johanssons FABULÖST FANTASTISKA input i AA-svängen. GENIALISKT är en annan synonym att använda. Och tillsammans med IRONISKT, ja ni fattar. 
 
 
 
Klicka på bilden för att komma till inlägget. 

Nehmäää kölla!

 
Om ni vill se mitt nylle och höra min småländska dialekt så kan ni kolla när jag babblar i Uppsala Nya Tidnings Webbteve. Det var en superbt trevlig tjej hemma hos mig imorse och filmade kalaset. Jag sammanfattar med orden: NERVIGT, BABBLIGT, KULIGT och TREVLIGT. Älskar att min sjuttio/sextiotalsklänning från 70-talsgubben Vaksala Torg fick några sekunder i rampljuset.
 
Och så jäkla kul att min gamla genuslärare Anneli Häyrén Weinestål är med! 
 
 
 
Klicke på bilden för att kölla! 

En tantaluring som berättar för sina rosa-kindade barnbarn om en svunnen tid.

 
(Eftersom jag har fått höra att jag ser ut som en tant så var det ju ingen konst att fixa till en tantabild. Easy-peasy!)
 
 
 
Vi befinner oss nu i framtiden. Kanske i Uppsala, kanske i Stockholm eller så har jag hamnat i det där lilla huset på landet som figurerar i ett drömskt ljus i mina tankar. Jag sitter i en sliten fotölj med mitt grå hår i en fläta och i mungipan hänger en pipa. Nej förresten. Jag sitter i en gungstol! Vi tar om det. 
 
Vi befinner oss nu i framtiden. Kanske i Uppsala, kanske i Stockholm eller så har jag hamnat i det där lilla huset på landet som figurerar i ett drömskt ljus i mina tankar. Jag sitter i en gisten gungstol som knarrar behagligt när jag sparkar ifrån med benen. Mitt grå hår är i en fläta och i mungipan hänger en pipa. På en pläd på golvet sitter mina tre barnbarn med stora tindrande ögon och på den infisna soffan i hörnet sitter min äkta make Mårten och läser en bok med glasögonen på näsan. Han vilar den på sin böljande ölmage och från vinylspelaren, som vi inhandlade på ungdomens höst då det blev trendigt med analogt, snurrar "Sånger om kvinnor" på lagom volym. Ibland kan man genom musiken höra Mårtens hörapparat gnissla till. Detta i takt med den sprakande brasan i spisen. 
 
Har ni bilden framför er? Bra. 
 
"Ja, mina kära små barnbarn." Börjar jag och klappar mig nöjt på magen. "Det fanns en tid då den värld vi lever i, inte såg ut som den som finns idag." Barnens munnar öppnas nyfiket och lilla Mårten junior utrbister: "Berätta mormor, berätta!" Jag gungar lite och gör en konstpaus. Tystnad. Ljudet av hörsnäckan viner till. Men mina små rosa-kindade barnbarn rör inte en min. "Jo, mina barn. Det var så här att en gång i tin, när jag och er morfar var unga. Då var det nämligen så, att man värderades olika utifrån sitt kön. Om man var kvinna så tjänade man tex mindre på sina arbeten. Även ifall man utförde samma jobb som männen." Mina små ögonstenar ser helt förbluffade ut. "Berätta mer!" utbrister Märta. "Ja, och så använde sig företag av sexistisk reklam där kvinnor visades upp nakna för att sölja produkter." "Nähä!" utbrister Sven. "Jo, så var det." konstaterar jag. "Och kvinnor blev våldtagna och misshandlade men när de väl gick till polisen och anmälde så var de dem själva som blev anklagade för att de kanske haft för kort kjol på sig eller varit berusade." Sven, Mårten junior och Märta sitter helt stilla och gapar. "Är det sant, mormor!" "Ja, det är sant. "Och i vissa länder hamnar kvinnor i fängelse för att de flytt från sina män som misshandlar dem." De nickar förnumstigt. "De kanske också mördades för att de ansett ha vanhedrat sina familjer." Och mina barnbarn skulle vara så belästa och smarta att det fattade vad vanhedrat betydde. "Och man fick inte välja om man ville göra abort. De fick inte bestämma över sina egna kroppar. Och det som ansågs fint det var att vara smal som ett benrangel. Att svälta sig själv. Så kvinnor fick anorexia och när de var så nära att dö att de lades in på sjukhuset. Vet ni vad som hände då?" "Nääää!" i en rungande kör. "Då stod modellagenturer utanför sjukhuset och sade till flickorna att de var vackra och fina när de var så smala att de nästan dog och så ville de att de skulle skriva på modellkontrakt." Ja, och så babblade jag på om allt det här samtidigt som en oroande tanke skavde bakom öronen om att mina små ögonstenar skulle drömma mardrömmar i natt. 
 
När min tandalösa mun till slut kom in på Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna, nej, då kände jag sannerligen att det var dags att sluta. Herregud, och Mårten Junior som så lätt kissar i sängen. "Nej, nu pratar vi om något annat tycker jag." Något roligare. De nickar och mmm:ar i kör. Mårten travar fram med sin käpp och Sven, Mårten Junior och Märta reser sig och kastar sig runt hans ben. "Morfar, morfar, vet du vad!?" Ett intresserat "nej?" kommer från den bastanta skäggväxten. "Mormor har berättat hur det var när ni var unga. Det lät läskigt. Jag är så glad att det har blivit bättre nu. Att allt blev bra." Mårten junior kramar hans ben hårdare. "Hohoho, ja sannerligen!" myser min fina man och sedan dricker vi varm choklad och spelar sällskapsspel. 

Jag svär, man, det råder krig under ytan.

Jo, jag tänkte så här. Alla som nu sitter och är så jäkla taggade och förbannade på all skit som just nu florerar i vår arma värld. Det är inte bra att sådant stängs inne i kroppen! Nej, jag skulle säga att det är direkt ohälsosamt! Sätt på nedanstående låt och dansa tills era ben värker. Gör det. Jag lovar att det hjälper! 
 
 
 
 
 
 
Jag dansar såhär:
 
 
http://picasion.com/i/1TggM/

 
Hur dansar du? 
 
 
 
 
Och för att gardera mig mot eventuella kommentarer. Nej, jag uppmanar inte alla att bränna sina behåar. Jag har själv behå. Och det är faktiskt upp till var och en om man vill ha en. Det kan underlätta ryggproblem och det kan vara bekvämare än utan. Man bestämmer själv. Och sedan måste vi komma ihåg brandrisken. Om ni nu vill bränna era behåar samtidigt som ni lyssnar på ovanstående låt, gör detta utomhus på tex en grusplan för att minska eventuell brandfara. Har ni en brandssläckare, ta med den! Ska flera behåar brännas samtidigt så kan det kanske vara bra att använda en grill eller eldstad. Kanske passa på att grilla en nattakorv samtidigt?
 
Godnatt!
 
 
Förresten, joina demonstration mot sexism! 

Träff med härlig brutta.

 
Idag ska jag in till Estocolmo och träffa denna härliga brutta. Vi ska i all hastighet slänga en öl i ansiktet och sedan strutta iväg på bokrelease för boken Retro Stockholm. Jag tänkte även hinna förbi Vintagefabriken i Midsommarkransen. Har sett så många bilder på deras nyöppnade butik och nu vill jag se den IRL. In real life alltså. I riktiga livet. (Till mormor, farmor och farfar som läser) 
 
 
 
Tänkte även ta en sväng förbi American Apparel. Nääääjeee, skämtar!

En liten manual till hur American Apparels kläder också kan användas.

Innan vi lämnar det här med American Apparel och låter det puttra och sjuda i en gryta full med ilska, åsikter och frågetecken tänkte jag ge dem lite positiv feedback. Ja, en liten tanke om vad det kan göra istället för att posta bilder på undergivna, nakna kvinnor. Visa lite hur en kvinna kan bära deras kläder i det verkliga livet. I vardagen. Inte i en porrfilm, under en sexakt eller, för att kommentera en läsare, i position av en frusen kattunge. För det tro fan att vi fryser om vi ständigt ska gå med rumpan bar.
 
 
För att göra detta så tydligt som möjligt vill jag att ni har den här och den här bilden i åtanke. (Vill vara tydligen med att jag alltså lånat dem från aa:s hemsida) 
 
 
 
Här har vi alltså American Apparels Short tri-blend tank. Och till som ett alternativ till byxlösheten så kan man ha ett par vanliga svarta leggings till. 


 
Eller en grön pennkjol. Det fungerar också jättebra. 


 
Man kan också ha jeans. 


 
Eller ett par luftiga och sköna shorts. Hänger ni med? Okej, jag tar ett exempel till. 


 
Här har vi American Apparels Riding pant. Och vill man inte ut och rida barbacka med tuttarna i vädret i Mexicos ökenlandskap så kan man också ha dem med en blus. 


 
Eller en kofta. 


 
Eller med en skjorta.
 
 
 
Eller med en helt galen egenpysslad blomtröja i 3D. 


Men om AA själva skulle få välja. Ja då skulle jag ju få se ut såhär:
 
 
 
Och jag skulle frysa och inte alls rida på någon häst bland kaktusar och sandstormar. 
 
 
 
 
Kallt om röven skulle det bli också. 
 
 
 
 
Och till sist, några noteringar. Ja, jag äger American apparel-kläder. Jag har jobbat där en gång och med risk att låta motsägelsefull och dum i huvudet, jag älskar mina svarta Riding pants. Men jag är väl bara mänsklig. Och att sluta använda dem när de redan är inköpta, insuttna och infisna vore faktiskt löjligt. 
 
Sedan vet jag att mina paint-skills är fantastiskt proffsiga. Några frågor på det? 

Tack för både det fina och det fula.

http://picasion.com/i/1Te4w/

 
106 736 besökare på blogga. Och 166 kommentarer. Nej, det är inte varje dag. Jävlar i havet. 
 
Jag vill bara säga tack tack och en jävlans massa tack för alla fina ord, kommentarer och peppriga tankar som strömmade fram ur era fingrar, blev ord på tangenterna och nådde mig i denna dags konstiga dimma. Jag vill låta meddela att jag fått mail från Metro och de menar att tack vare oss så har flera anmälningar angående American Apparels reklam kommit in till Reklamombudsmannen och ja, vad som händer sedan får vi se. Jag vill i alla fall bara säga JÄVLAR I HELVETES SKIT VAD BRA! (var tvungen att få ut några svordommar ur min mun.) Och som Hanapee så klokt yttrade: *Tillsammans är vi starka!* 
 
Tack för de fula orden också. Då påminns man om att världen inte är idealisk och det är ju ganska bra. Så man inte glömmer alla skitstövlar och allt som går att förbättra. Annars finns det ju risk att man ser allt i rosaluddigt skimmer och sätter sig ner i en soffa med ett nöjt leende och pillar naveln. ICKE! Ve och fasa, hemska tanke! Så tack tack. 
 
Och här pratar jag om det hela i nyheter 24. 
 
Och här skriver Metro om det hele! 
 
Och här skriver Aftonbladet om det. 
 
 
Godnatt!
 
 
Ps. You can read it in english here! Translation by Vanja. 

American Apparel really know about that ”unisex” thing. Damn well. (English version)

 
 
Dearest Vanja helped me with a english translation for my post about the unisex-shirt from American Apparel. 
 
Thank you so much! 
 
 
 
 
 
Unisex. UNI and SEX. What’s it really about? According to Wikipedia, the word unisex “refers to things that are suitable for either gender” (http://en.wikipedia.org/wiki/Unisex 2013-05-14). That’s nice! Something that BOTH women and men can do. Something the two sexes have in common. Like buying a shirt. Maybe a flannel or denim one. And wear it. And where to buy a shirt if not American Apparel? Gorgeous, sweet and especially cool and trendy American Apparel. After surfing around for a while I realize they also sell “unisex-clothing”. Perfect! I log on to their webpage with the word UNISEX dancing around in my mind. It echoes in my ears. Unisex, unisex, unisex.
 
 
 
And there it is. YES! The ultimate shirt. Damn it’s nice. Nice nice nice. I enlarge the photo.
 
 
 
Yupp. It’s the one. It just looks so good – I’m definitely buying it. But hang on. I can’t possibly buy a unisex shirt without checking what it looks like on a woman. Lucky I thought of it before making a huge mistake. My eyes glance around the page, and there... I find it!
 
 
 

This is the link to find out what the shirt looks like on a woman. Eagerly, I click it.

 
 
 
Oh. Right. Any more pics maybe? How ‘bout some slideshows? *click*
 
 
 
Well then... OK. No need for panties. But... I want to see a normal picture. *click*
 
 
 
So this is a bit of the front of the shirt...Mhmm. *click*
 
 
 
What the hell is that in her hand? *click*
 
 
 
Now, come on. A normal picture please! *click*
 
 
 
Hm. I’ll just have to try and find some other pics. *click*
 
 
 
Mmm. NICE! *click*
 
 
 
Same shirt? Men’s flannels. Yes. Ok, this is what it looks like on a woman. I give up. Maybe something else instead? *click*
 
 
 
Maybe this denim one!? Yes!
 
 
 
View a woman in this unisex style. *click*
 
 
 

Yes, yes, yes! Finally some pictures on what it looks like buttoned up. Wohoo! But I want some more pictures than just this one. *click*

 
 
Oh. *click*
 
 
 
No pants. And no panties. I see. *click*
 
 
 
Oh my... Sexy tiger! *click*
 
 
 
Okay, right. Cosy on the couch so. Maybe I can see what it looks like on the guys, just to compare? *click*
 
 
 
Right. Chilling out, smoking. *click*
 
 
 
Hanging out on the balcony with friends, chilling out... smoking. *click*
 
 
 
Mhmm... They’re chilling out and having a greeeat time. *click*
 
 

No. I think I’ll give this shirt a miss. Cos I kinda think I want to wear pants with it. I’ll probably catch a kidney infection walking around with a bare ass like that before summer. Because it seems as though women can ONLY wear this shirt (ONLY) if they tie it to the front. But if I were a man, well I could have worn this shirt whilst hanging out with my friends, chilling, smoking. Crap. Oh well, I’ll wait.

 

But I have to be clear. American Apparel really do know their unisex. Damn well.

 

*Tillsammans är vi starka*

 
 
Hanapee skriver också om sin inställning till American Apparel och dessutom uppmanar hon alla som vill att fylla i ett kontaktformulär till dem för att uttrycka sina åsikter. Detta var ju en fantastisk idé. Fyll i det formuläret här. Det kan verka som en liten grej men om många tar sig tiden att skriva så tror jag att de ska förstå budskapet. Och så säger jag som Hanna, *tillsammas är vi starka".

De är bra på Unisex de där American Apparel. Jävligt bra.

Unisex. UNI och SEX. Vad är det egentligen? Wikipedias definition säger att det är något "som båda könen kan använda eller göra." Fan, vad najs! Något som BÅDE kvinnan och mannen kan göra. Något som är gemensamt för båda könen. Som att handla en skjorta alltså. Kanske i flanell eller jeans. Det är något som både en kvinna och en man kan göra. Köpa en skjorta alltså. Och ha den på sig. Och vart ska man köpa en skjorta om inte på American Apparel. Härliga, mysiga och framförallt trendigt hipstriga American Apparel. Vid lite närmre efterfoskning kan jag se att de även säljer just "unisexkläder". Nämen, perfekt! Jag klickar mig in på hemsidan med ordet UNISEX flimrande på min näthinna. Det ekar i öronen. Unisex, unisex, unisex. 
 
 
 
Och så yes, där är den! Den ultimata skjortan. Fan vad snygg. Snygg snygg snygg. Jag förstorar bilden.
 
 
 
Jajjamän. Fan vad snygg. Den ska jag köpa. Men vänta lite. INTE KAN JAG KÖPA EN SKJORTA SOM ÄR UNISEX UTAN ATT SE HUR DEN SER UT PÅ EN KVINNA!? Här höll jag ju på att göra väldens misstag. Jag letar med ögonen över sidan och där, ja dääär!


 
Här kan man kolla på hur skjortan ser ut på en kvinna. Hetsigt klickar jag på länken.
 
 
 
 
Jaså. Jaha. Finns det några fler bilder? Lite slideshows? *klick*


 
Jaha. Jaja. Ehm, okej. No need for panties. Men... nej jag vill ha en normal bild. *Klick*
 
 
 
Lite framifrån har vi skjortan här alltså. Mmmm. *klick*
 
 
 
Vad sjutton håller hon i handen? *klick*
 
 
 
Men nejeee, en normal bild tack! *klick*
 
 
 
Hm. Får försöka hitta några andra bilder.  *klick*
 
 
 
Mmm, snygg. *klick*
 
 
 
Samma skjorta? Men's flannels. Ja. Jaha, så här ser den alltså ut på en tjej. Fan, jag ger upp. Kanske något annat? *klick*
 
 
 
Kanske den i jeans! Ja!


View a woman in this unisex style. *Klick* 
Yes, yes, yes! Äntligen lite bilder hur den ser ut knäppt! Tjoho! Men jag vill ha lite fler bilder. *klick*
 
 
 
Jaha. *klick*
 
 
 
Inga byxor alltså. *klick'


 
Ojoj, sexy tiger. *klick*
 
 
 
Okej, jaha. Bra för soffmys alltså. Kanske man kan se hur killarna ser ut i skjortan. För att jämföra lite? *klick*
 
 
 
Jaha, ja. Chillar och röker. *klick*
 
 
 
Hänger på ballen med vänner och chillar och röker. *klick*
 
 
 
Mmm. De chillar och har det gött. *klick*
 
 
 

Nej. Jag struntar nog i skjortan. För jag vill ha brallor till tror jag. Kan bli lite kallt så här innan sommaren verkligen kommit igång med bar bak till. För det verkar ju som om man ska ha skjortan endast, alltså endast ENDAST, om man är tjej och knyta den framtill. Men om jag varit man, ja, då hade jag kunnat chillat, umgåts med vänner och rökt i skjortan. Fan också. Jaja, jag avvaktar.
 
 
 
 
Men jag konstaterar ändå. De är bra på Unisex de där American Apparel. Jävligt bra. 

En ny hattask!

 
 
www.picasion.com

Jag har köpt mig en hattask. Denna lilla tingest inhandlades i Brooklyn i New York, på samma ställe som jag hittade den skönaste byxdressen ever. Den användes faktiskt till sin ursprungliga uppgift på resan hem från USA då jag där uti förvarade min blomsterhatt och min nya svarta. 
 
Nu står den på hatthyllan i hallen och myser som aldrig förr. Välkommen hattis!

Det stora inlägget om reklam som gör en förbannad.

 
Om man sitter och har en lite halvproduktiv dag och känner att man skulle vilja göra något viktigt och bra så tycker jag att man ska göra Sveriges Kvinnolobbys enkät om hur man påverkas och upplever reklam. Klicka på bilden ovan för att komma till enkäten!
 
Jag skrev ju för några månader sedan om arbetsförhållandena och synen på kvinnan inom företaget American Apparel. Men det är ju bara ett företag av hundratals som i ett ständigt flöde pumpar ut sexistisk, stereotyp och nedsättande reklam. Och ibland tycker jag att man reagerar på något, utan att riktigt veta på VAD det är man reagerar. Man börjar att klämma på magen, må illa eller förbannat bita sig i kinden utan att veta vad som är fel. Då kan det vara bra att ha Reklamombudsmannens definition på sexistisk och könsdiskriminerande reklam i bakhuvudet:


• Reklam som framställer kvinnor eller män som rena sexobjekt och som kan anses kränkande (sexistisk reklam).

• Reklam som ger en stereotyp syn på könsrollerna och som därigenom framställer kvinnor eller män på ett nedvärderande sätt (schabloniserande reklam).

• Reklam som på något annat nedvärderande sätt är uppenbart könsdiskriminerande för kvinnor eller män.
 
 
 

Som till exempel det urhärliga och myspysiga företaget American Apparel. Den här bilden är ju ett typiskt sexistisk reklam. Mannen som står påklädd med ett par glesande kvinnoben som står åt alla håll och kanter. Vafan liksom.

 
Eller den här. "Hej hej, kom och köp ett par strumpor. Att jag bär dem och ENDAST dem är fullt normalt. Att jag sedan ligger i sängen och får orgasm tillhör också strumporna. Jo, jag hade strumporna på mig när jag låg där och sexade loss! Jag lovar!"
 
 
 
Och den här. "Vad detta är reklam för? Men hallå, American Apparels underkläder såklart! Gråa trosor ser du väl? Och yepp, jag slickar på en mans pung. Det kan man göra i mina grå trosor. Förresten! Hans kalsipper är också från American Apparel!"
 
 
 
Det finns även annan reklam som, tror det eller ej, inte American Apparel står för. Som utan tvekan och rent av är kvinnoförnedrande och sexistisk.  Som denna från Duncan Quinn. Denna tycker jag är direkt stötande och påminner om en våldtäkt. Hur sjuttsingen tänker man?


 
Eller Jack & Jones kampanj där man kunde ansluta sig till deras internetbaserade fitnessclub. Ehmgraagaaaaah! Läs mer om detta reklamfenomen här. Detta dömdes senare av Reklamombudsmannen.


 
"Hallå där! Här står jag i mina allra sexigaste underkläder och ska ta ut en stor jävla kalkon ur ugnen! Vad jag gör reklam för? Meeh, fattar du inte det? Antiperspirant såklart!" Från Lynx Dry.


 
 
"Hej hej, mellan mina brön har jag den nya parfymen från Tom Ford! Kom och köp! Fungerar också bra som onaniredskap eller muttskydd!" Reklam från modehusett Tom Ford.


 
Sexistisk och stereotyp. Kvinnoförnedrande och äcklig. Allt i en härlig blanding. Jag är inte riktigt säker på vart denna reklamen kommer ifrån. Googlade på Go Zero men det är ju även ett initiativ att minska avfallsmängden och värna om vår planet. Och det gör INTE denna reklam. Någon som vet?


 
Jobbigt som fan att vara singel alltså. Men förtrösta icke! Här kan man gå med gratis och verkligen FÅ TILL DET! Från en amerikansk match-making-sida. Oklart vilken.
 
 
 
Sedan finns det ju de reklamerna som bara totalt sågar sönder ens självkänsla och får en att gå hem och dunka huvudet i väggen. Jag tycker de flesta reklamerna från tex H&M, Gina Tricot och andra modekedjor får en att nypa lite extra i låren och minska ned på antalet pastafjärilar till köttfärssåsen. Denna ovan är en äldre reklambild från Warner's.


 
"Ehm, borde nog börja jobba lite på bikinibodyn." Så tänker man när man ser denna bild från Twilfit. Visst, så här kanske man kan se ut. Om man tränar fem gånger om dagen, äter ett salladshuvud var tredje dag och satsar ALLT ALLT på sin arma kröpp. Men jag gillar tamejfan prinsessbakelser, rödvin och ost. Och det är viktigare för mig.
 
Senare notering: Det jag kritiserar är självklart det ständiga flödet av åsikter som samhället har på kvinnokroppen. Och det sjuka idealet att man ska vara så smal som möjligt. Det finns dem som är smala av naturen och blir kritiserade för det och som ständigt får stå till svars för en påstådd anorexia osv. Och det är minst lika förlamande idiotiskt. Samhället ska ge blanka fan i hur du ser ut och hur du lever i din kropp. 


 
Oh, sexy booody! "Jag är så jävla snygg så att jag har plastplagg med bara trosor under för att visa så mycket av min silkeslena hud som möjligt." Om man känner så, ja då är man fan snygg. Från Björn Borg.


 
Sedan finns det ju reklam som är väldigt könsstereotyp. Man spelar på antingen det manliga eller kvinnliga könet. Som denna med allt det rosa, som anses typiskt kvinnligt, den nakna mannen och betoning på "kvinnlig" julklapp. Soffreklam från Tove.
 
Senare notering: Reklamen kan såklart också ses som sexistisk för mannen då han agerar passiv och ligger naken medan kvinnan sitter där påklädd. Texten att "julklapp säljes" anspelar ju också på att mannen skulle vara till salu. Men eftersom det mesta av reklamflödet i världen sätter det kvinnliga könet i underläge, gör henne passiv och avklädd i förhållande till mannen så är det främst detta som behandlas.
 
 
 
 
 
Ett bord som passar, wait for it, wait for it, BÅDE män och kvinnor! För kvinnor som redskap för att vårda sitt sköna och fläääärdfulla yttre och för mannen att bli svettig och idka manliga kroppsliga sysslor! Bordet är från Stylo och uppmärksammades av  bloggerskan Hanapee och som sedan togs bort av företaget! (Vi gör skillnad, power to the people!!) 
Ja, som ni ser så omhuldas vi av jävligt jävlig reklam vart vi går. Så då är det väl inte så konstigt att man mår skit och börjar att klämma och ifrågasätta sin egen kröpp. Har ni några exempel på reklam ni mått dåligt av eller som ni uppmärksammat?
 
 
 


 
 
 


 

Världens skönaste byxdress.

 
Jag köpte VÄRLDENS skönaste byxdress när jag var i New York. Ute i Brooklyn i en butik som jag i skrivande stund inte kommer ihåg namnet på. Attans! Vintageminnet verkar vara i svaj. Jaja, spillerille egentligen. Den kostade 16 dollar, alltså 111, 73 svenska kronor. En verkligt bra investering. 
 
Den har redan använts lite för mycket och kommer att så göras sommaren lång. 

Jag ger väl blanka fan i vad du tänder på, sexist-as!

 
Serie av Sara Hansson. 
 

Jordiga gubbstruttar, sill och skenet som bedrar.

 
Idag har den första sillunchen för sommaren ätits. Detta gjordes under mycket mmm:ande och smaskande samt skålande med lättöl och slickande i mungiporna. På bordet fanns senapssill och potäter (som vi säger i småland) eller pärer (som de säger i Hälsingland). Där fanns jordiga gubbstruttar, dill och rödlök. Och så såklart gräddfil och salt. Fy farao i havet vad gott. 
 
Det ser dock mer harmoniskt ut på bilderna än vad det var. För jag var så jävla hungrig att allt var över på bara några minuter. Och Mårten var stressad för att han kollade fotboll på teve. Och så har jag varit på dåligt humör hela dagen. (Hur fasen kan man vara det när det är sommar!? Inte okej.) Och yr i skallen och känt mig svimfärdig. (Jag mår sådär konstigt ibland.)
 
Vad jag vill säga med detta är: lura er inte över mina harmoniska och sockersöta bilder. I verkligheten spills det sås på den pastelliga duken, skickas arga blickar över bordet och luncher avbryts för diverse panikattacker, svordomar och irritation. Ibland. Det är nog viktigt att alltid ha med sig när man läser bloggar. I bloggosfären gestaltar man ofta det fina i livet och kanske inte går in så mycket på just de sakerna eller dagarna som är mörka och bajs i helvetet. Detta har jag fått påminna mig om ibland. Eftersom jag läser så himla många bloggar varje dag. Ens eget liv kan verka så tråkigt och trist jämfört med storbloggarna som alltid har det så härligt, fluffigt och pastelligt.
 
Idag är en sån dag när jag måste påminna mig om det. Puss fina ni! 

Retro Stockholm.

Bild lånad av Emma.
 
 
Nästa vecka tänkte jag gå på bokrelease för Fredrik Kullbergs Retro Stockholm. Är det någon mer som ska dit? 
Jag menar, man älskar ju retro. Och man älskar Stockholm. I'm on it! 
 
Puss!
 

Kjuuulen!

 
Här kommer några bilder på min nya fabulösa kjol. Som jag tidigare visade er på en klyschig New York-trappa, med en klyshig men ändock kärleksfull omfamning, av min man. Jag sydde ju om knappen i midjan så att den skulle kunna passa en vanlig dödlig kvinna som jag. Men jag tror att min USA-mage måste varit extra uppblåst för nu känns den lite stor! Jaja, man får la sy om igen! 
 
Ha en fin lördag! 

Ballen.

 
Ballen alltså. Vilken fantastisk plats på jorden. Det känns som om lägenheten blir 20 kvadrat större på sommaren då man hela tiden kan ha balkongdörren öppen och nyttja den till ett extra rum. Därför satsar jag ganska mycket på att frammana en mysstämning där ute. Förra året köpte jag en soffa på Ikea. Då såg det ut såhär.  Detta år har jag inhandlat en hylla där alla små växtbebisar kan häcka och så har jag fixat en spaljé där jag tänkte att Humle ska få kringla upp och göra allt extra grönt och härligt. Hyllan ska spexas till med lite pyssel, håll ut så ska jag visa senare. På sommaren flyttar jag alltid ut blombordet från köket. Nu får den mintgröna pallen stå under stringhyllan istället. 
 
Jag känner att balkongen liksom spexas till varje år. Första året i lägenheten var det lite skralt. Jag gillar ju mycket prylar och grönska. Då såg den ut såhär. 
 
Hur vill ni ha det på er balkong? 

Dessa röda bralls.

 
Karoline visade för några dagar sedan upp ett par finfina bralls som fastnat i min skalle. Röda också, en fantastisk färg. Fint, fint fint. Fan vad fint.
 
Puss!

Jo, på tal om midjorna och inre organ som mår skit.

Klicka på bilden för källa. 
 
 
Jo, på tal om 50-talets omänskliga midjor, begrunda bilden ovan. Den är från 1952 och ja, hennes inre organ kan ju inte må bra. Om de ens existerar?! 

Kär i både mannen och kjolen.

 
Här äro en liden liden glimt av min nya kjol som jag köpte i New York och som jag gärna låter pryda min arma nederdel av kröppen. Den inhandlades i en vintagebutik som heter Stella Dallas och som ligger i Greenwich Village. Jag gissar att den är från 50-talet och vidden i kjolen är mumma. Att kjolen var gjord för någon typ av superkvinna med ett midjeomfång på 30 cm åtgärdade jag genom att rycka bort knappen och sy dit den igen. Denna gång på ett rimligt avstånd för en mänsklig varelse. Om det går försöker jag alltid göra det. För let's face it. Kvinnorna på 50-talet måste antingen haft missfomade tarmar, bukproblem, någon slags superkorsett eller mått överjävligt av de midjeomfång som fanns på kjolarna. Kanske allt på samma gång. Men inget som lite tråd och en sax inte kan fixa. 
 
Ni får se den lite bättre sedan. Och sorry för den hurtiga kliché vi-är-så-jävla-kära-bilden. Men jag är kär i både mannen och kjolen.

Planteringsfiesta!

 
Igår så planterade jag och Mårre rumporna av oss. Eller ja, med plantera menar jag att jag planterade medan Mårre låg på en filt, lyssnade på radio och läste en tidning. Men det är inte hans fel. Det är mitt. Jag är dålig på att delegera ut arbetsuppgifter och jag ansåg att mina extremt gröna fingrar är mer lämpade för plantering av växtbebisar än Mårtens. Sämsta flickvännen ever. 
 
I alla fall. Planterades gjordes det. Så att jorden yrde, leca-kulorna rullade och små gröna blad darrade av den tilltagande vinden som såklart började pysa precis då vi burit ned alla planteringspinaler. Nu är ballen, läs balkongen, full av grönska. Detta ska ni få se bildbevis på senare. Jag väntar också på att en Humle ska växa sig stor så att jag kan brygga min egen öl. (Skojar ha!) 

Den gröna klänningen fick gå på bröllop!

 
Tänk. Man gör sig mödan att leta upp och buda på en klänning på Tradera. En klänning som kanske varit med enda sedan 50- och 60-talet. Vem har den tillhört? Förutom säljaren så har man ingen aning vems praktfulla rumpa den låtit sitt kjoltyg falla över. Och jag tycker det är fint. Att man fortsätter ett plaggs historia. Min gröna klänning fick till exempel åka på bröllop i New York. Det är inte alla klädstycken som får det inte! 

Det rinner torpadregel från mungiporna.

 
Men nej, jag orkar inte. Jag orkat inte hitta fler fina hus på Hemnet. Det börjar bli psykiskt ohållbart. Okej om man hittar ett riktigt brakhus i sekelskiftestil på Lidingö för 19 mille. Då är det ju bara ögongodis. Out of reach. Lite inspo. Men när man hittar ett fint torp utanför Uppsala för bara 495 000 då? Då känner man ju att detta borde man köpa. Världens chans. Gaaah och gurgel. Kolla köket! Kolla kakelugnen! Kolla de gula dörrarna.
 
Det rinner torpadregel från mungiporna.
 

Dagens I-landsproblem - hej du uttjatade uttryck.

 
 
Bilder lånade av Jennifer. Klicka på vilken som helst av dem för att komma till hennes blogg. 
 
 
Det där begreppet "Dagens I-landsproblem" som ständigt var på folks läppar under 90-talet, (eller i början av 2000 skit samma) är väldigt uttjatat och bajsigt men jag tänkte ta och anamma det idag i alla fall. Dessutom är mitt case ytligt. Så det är extra illa. I alla fall.  Dagens I-landsproblem är om jag ska ha lugg eller inte. Ha lugg eller inte ha lugg. Ha lugg eller inte ha lugg. Lugg eller inte lugg. Lugg eller oluggad. Synlig panna, dold panna. Snurror och fin retrofrippe eller praktisk och enkel markis som döljer alla blemmor och ovälkomna finnar. 
 
Av bilden ovan att döma. Ehm, lugg ja ja ja ja ja! Hur fin är inte Jennifer i hennes faboulous bang? Av alla andra fina pinglor att döma, tex Karoline, Miriam, Emma och Jessica, nej nej nej nej. 
 
Åh, vad fan. 

En glädjetår för våren.

 
create gif

 
Alltså, såhär, exakt såhär, jävla överlycklig är jag att våren äntligen kommit till stan. Jag började faktiskt gråta på vägen hem från jobbet idag när jag såg att träden på Salagatan blivit gröna. Inte böla rakt ut, men en liten tår i ögonvrån klämdes fram. Jättekonstigt. Men så lyssnade jag ju på Håkan också. 
 

VA, VA, VA, VA HAR KVINNFOLK OCKSÅ HÅR UNDER ARMARNA?!

 
Jag hittade denna bild på Lady Dahmers instagram tidigare under dagen och mitt eget hår under armarna darrade till av välbehag och lycka! En energidrickande tjej med, wait for it, wait for it, hårväxt i armhålorna!? Detta har man då aldrig sett på en reklamplansch tidigare. Shit alabama. Cyklister och gubbstruttande bilister kommer väl köra i diket av förvåning. VA, VA, VA, VA HAR KVINNFOLK OCKSÅ HÅR UNDER ARMARNA?! 

Jag tycker dock att själva Femme Natural är ett ganska löjligt påhitt. Jag menar. En rosa energidryck som riktar sig bara till kvinns. Kom igen. Vi kan dricka Redbull också, trots att den är blå, om vi vill springa runt som duracellkaniner och skriva en hemtenta av bara farten. Sedan kan man ju genomskåda Femme Naturals tanke med reklamen, att skapa uppståndelse. Men ändå. Nu ska jag fan slänga på mig min sportabehå och kuta ner till ICA och köpa Femme Natural och dricka mig galen. Puss!

En femtiotalare och en fyrtiotalare på en dålig lopparedag.

 
Det blev en del loppande i New York. Fast loppandet ägde inte rum på den tänkta lopparedagen då jag med en utskriven googlekarta med ringar och linbjer i olika fäger gav mig av till Lower East Side. Nej, själva handlandet ligger utspritt över hela New York och över alla dagar. För när jag stötte på en skylt med Vintage på, ja, då stegade jag in genom dörren.
 
Men tillbaka till den tänka lopparedagen. Den blev ett fiasko. Googlekartan blev blöt i det strilande regnet som föll ned från himmelen bara denna dag, av alla sju. Ringar och streck flöt ihop och ja, VART FASEN låg alla butiker? Alla gatorna som skulle vara vintagegator var verkligen inga vintagegator. Nej, jag hittade ingenting. Och min bror gick och nafsade mig i hälarna och gläfste om öl och Mårten höll med. Plus att tårna blev blöta i skorna.
 
Gud, vad jag är negativ. Men mina förväntningar på Lower East Side var för stora. Jag förstår det nu. Och så var jag kanske korkad, googlekartan dålig och så kanske jag läst Sandras New York-guide helt fel. Men en, EN, butik hittade jag. En som jag glömt namnet på. Och där inne fanns en massa fint. Jag drog in en kjol, en 40-talsklänning och en femtiotalare i det fantastiskt mysiga provrummet.
 
 
 
 
Denna fyrtiotalare var först ut. På galgen fin fin fin fin! 
På mig, också ganska fin, men på 40- och 50-talet hade man tydligen obefintlig midja och bomber till bröst så den fick faktiskt hänga kvar på galgen ändå.


 
Tvåa ut, denna fantastiska gula skapelse. Hur den såg ut på? Hm... 
Såhär ungefär. Återigen, hur såg ni ut på femtiotalet egentligen? Fick knappt igenom min skalle i den här. Och jag skulle väl fattat den vinken för när jag väl hasat ned den över mina höfter så hördes ett öronbedövande krasande och min panik var fulltalig. Att jag sedan inte fick av den och fick övertala Jakob att utöva avledningsmanöver på butiksbiträdet medan Mårten stod och drog klänningen av min arma kropp gjorde inte saken bättre.
 
Sedan kutade vi ut ur butiken. Åh, förlåt! Förlåt du fina klänning för att jag utsatte dig för att försöka passa min normala kvinnokropp som fick se dagens ljus i slutet av 80-talet och inte spatserade runt i korsett på 50-talet. Förlåt du butiksbiträde för att jag hade sönder din fina klänning, förlåt förlåt, förlåt!
 
Vi struntade i butiker resten av dagen och drack öl istället.

Ett brakpris som kommer göra din mutta gott.

 
Hej och hå käraste ni!
 
Jag tänkte skänka eder dagens tips! Detta tips riktar sig främst till oss kvinnfolk, eller ja, åtminstonne de som en gång i månaden drabbas av det de så fint i ens ungdom kallade "lingonveckan". En beteckning som jag tycker romantiserar en helvetesvecka så enda in i kaklet. Herregud, lingon liksom. Mer taggtråd, knivhugg och tusen nålar. Varför ska man klä in denna vecka i lingonris och lära små flickor att det är lingondricka som kommer ur snippan en gång i månaden. Grrr.
 
I alla fall. Till saken. En bra uppfinning är menskoppen. Jag har ju babblat om den här innan en del så jag kanske inte ska dra harangen igen. Men den är i alla fall bra för dina slemhinnor, ekonomisk, miljövänlig och praktisk. Från och med imorgon, tisdag den sjunde maj, kommer Organicup sälja sina superbra koppar på Letsdeal.se för bara 149 kronor. Ett brakpris som kommer göra din mutta gott.
 
Pass på gott folk!

"Backa för helvete, det räcker nu."

En bra lista av Karin. Klicka på bilden för att komma till hennes blogg.
 
 
 
Det är mycket som gör mig fly förbannad. Från det mest banala till det högst essentiella. Djurplågeri, gubbstruttar, punka på cykeln, våldtäkter, datorkrångel, antifeminism, rasism, sverigedemokrater, regn när man fixat frippen, Jimmie Åkesson, skavsår i de nya skorna, högerextremism, missförhållandena inom vården, en finne mitt på näsan, löften som lovas ut och inte hålls, vardagsrasism, högfärdiga jävla proffesorer på mitt jobb, elaka tungor, mobbing, nedvärdering på grund av sitt kön och oförståelse för att man kanske inte känner att man tillhör ett kön, flygplansresor, inskränkthet, begreppet "de andra" och "dem där", saker som man säger bara är utan att ifrågasätta, sura tanter som skriker att man inte får cykla på trottoaren. Ja, listan kan göras lång.
 
Ja, och så näthat såklart. JAG BLIR SÅ JÄVLA ARG. Det värsta är egentligen inte det näthat som uppenbart och rakt på sak säger saker som att man ska "skära av ens bröst och steka dem i smör" utan det där små, knappt märkbara kommentarerna. De som bränner till lite snabbt och sedan lämnar kvar ett litet brännsår. Som mitt märke efter min locktång i pannan ungefär. Kan vi inte bara vara snälla mot varandra för bövelen? Jag har märkt av små elaka kommentarer i olika vänners kommentarsfält som skrivs utav folk i samma genrer. Va va va va? Ska inte vi stärka varandra och prisa varandras existens?
 
Skärpning faktiskt. Och jag säger som Karin. "Bråkar du med mina kompisar så bråkar du med mig. Backa för helvete, det räcker nu."
 

Jag längtar till Bärta.

 
Det kanske är lite konstigt att det jag saknar mest just nu är min cykel. Hetsen i storstaden och det eviga tunnelbaneåkandet samt galna illfärder i de romantiserade gula taxibilarna har fått mig att verkligen längta efter susandet på en hederlig cykel. Och inte på vilken cykel som helst. På min nya som jag härmed döper till Bärta. Ett perfekt cykelnamn. Och ganska androgynt, kan både vara en cykelpojke och en cykeltjej. En hen helt enkelt. 
 
Nu blir det buss till Uppsala. Åh, Uppsala. Du sköna! 

Unik version på Fejjan!

 
 
Nu finns En blommig tekopp på Fejjan. Man måste ju liksom hänga med på alla sociala forum som finns. För att förtydliga detta tänkte jag citera min kära far:
 
"Har du twitter då? Inte? Då missar du ju ett socialt medium! Det går väl inte?!" 
 
Ska tilläggas att det enda han har är sin jobbmail. 
 
 
 
Besök denna unika facebook-version här och "likea" gott folk. "Likea" röven av er! 

All min kärlek.

 
Nu är jag hemma igen! Med en jet-legad kropp som sov till klockan 13.48 idag, ett huvud som känns som potatismos och ett brännmärke efter min locktång i pannan. Men främst med en fantastisk resa i bagaget! (Kliché, kliché, kliché) Som trängs med en ny hatt i sann 50-talsanda, en hattask, en 50-talskjol, världens skönaste byxdress och världens snabbaste joggingskor! Allt detta kommer ni att få se här på blogga inom kort.
 
Tills dess vill jag skänka er all min kärlek för era fina kommentarer som jag möttes av när jag loggade in på blogg.se igårkväll. Alltså [andningspaus] [andningspaus] [andningspaus] ni är helt fantastiska och mitt hjärta darrar för fasen till av vällust när jag tänker på er. 
 
Tack och tack och tack! Och all min kärlek till er. 

My Vintage Vouge.

 
1920's. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
När man, som jag, håller på att självutbilda sig lite i modehistoria eller för den delen bara gillar fina fotografier, så är My Vintage Vogue väldigt bra att sitta och klicka sig fram på. Galleriet är ordnat efter årtionde vilket jag tycker är tummen-upp-superduper! Man lär sig mer och mer de olika modelinjerna för varje sekel. 
 
Klicka på länken ovan för att komma till My Vintage Vogue. 

En klädsel från förr.

 
En gång i tiden såg jag ut så här. Närmare bestämt förra sommaren. Då hade jag fusklugg och min röda knutblus. Och så var jag brunbränd. Rakade mig under armarna gjorde jag visst också. Hoppla! 

Borsta inte tänderna framför mig, nej nej nej!

 
En sak ni inte visste om mig är att det VÄRSTA jag vet är att höra och se andra människor borsta tänderna. Främst i filmer eller på fotografier. Jag tycker detta är så JÄVLA obehagligt. Bilden här ovanför får mig verkligen att rysa enda in i tandrötterna. 
 
Hua! 

Sekelskifte och 10-tal.

 
 
 
 
 
  
Här kommer en bildbomb med lite inspo från mitt självupplärningsprojekt. Och det första stoppet på Modehistoriebussen är ju sekelskiftet och 10-talet. Två årtal som jag tycker flyter ihop lite. Sekelskiftet präglas väl dock främst av krinolinen och delvis korsettens uttåg. Phu. Nu kunde kvinnorna andas igen! 
 
I alla fall, detta var bara en bildexposé. De flesta av bilderna är tagna från den franska tidningen Gazette du Bon Ton. Titta och njut och läs mer om modets historia här


Jag äger inte en enda blommig tekopp. Jag har några som blomstrar, men det är kaffekoppar. Så frågar mig inte varför min blogg heter just det den gör. Det är ett bra namn helt enkelt. Här kan ni nämligen läsa om de tusen saker som snurrar runt i mitt huvud. Om feminism och om loppisrundor. Om hur man bakar världens godaste vaniljmuffins och pysslar ihop en fantastisk guldfitta. Om traderafyndade gummistövlar och om hur jag i dem försöker undvika att klampa runt med patriarkalisk geggamoja upp till knävecken. Om hur många obetydliga plåtburkar som finns bakom mina mintgröna köksluckor och min avsky för Sverigedemokraterna och vardagsrasism. Om hur hårt mitt hjärta klapprar för svunna tider, vintage och kärlek i alla former. Ja, helt enkelt allt detta i en salig blanding.

Till bloggens startsida