Jag blir äcklad. Bluä.

 
 
Jag har börjat dra ner på min köttkonsumtion. Jag har tankar på att bli vegetarian. I torsdags tog jag bort det vanliga köttet i min köttfärsås och ersatte med qornfärs. Denna video gör mig ytterligare lite starkare i min övertygelse om att vi behandlar djur som skit och att vi sättet vi konsumerar på är äckligt. ÄCKLIGT. För jag blir äcklad. Bluä. 
 
 
 

Kommentarer
Ida skriver:

Kloka ord fina du! Har inget emot att folk äter kött generellt MEN då ska det vara rätt sorts kött och i rätt mängd. Det vill säga eko/viltkött ett par ggr i veckan. Så ser inte verkligheten ut tyvärr.

Den 2013-08-20 klockan 18:57:42
URL: http://hejaida.com
Anonym skriver:

Det värmer mitt veganhjärta att läsa dina ord. Ett steg i taget :)

Den 2013-08-20 klockan 19:15:21
Elin E skriver:

Låter som en bra idé - jag var själv tvungen att ställa om till vegetariskt liv förra sommaren efter att ha läst "Äta djur" av Jonathan Safran Foer och "Matens pris" av Mail Olofsson och Daniel Öhman, när man väl blivit medveten om hur det är ställt med köttindustrin och hur vårt köttätande påverkar miljön och vilket fruktansvärt lidande som djuren utsätts för är det svårt att inte göra något konkret. Min man och jag blev vegetarianer efter några dagars funderande och diskuterande. Nu äter vi i stort sett enbart vegetariskt och veganskt och i alla fall jag försöker gå över mot att äta mest veganskt.

Maten är god, spännande, nyttig och i många fall billigare än konventionell mat + att du slipper samvetet som pockar på. Om du behöver tips på bra sidor med massvis med recept eller undrar över de bästa vegetariska "kött"bullarna till julbordet så är det bara att fråga :)

Den 2013-08-20 klockan 20:18:48
m skriver:

Tycker verkligen (VERKLIGEN!) att du ska läsa Skönheter och odjur: En feministisk kritik av djur–människa-relationen av Lisa Gålmark.

Svar: Tack för tipset! Kram
.

Den 2013-08-20 klockan 22:09:29
Kajsa skriver:

Håller med ovanstående som skrivit; "Det värmer mitt veganhjärta". Det värmer mitt veganhjärta också. Djuren behandlas på så vidriga sätt både vid uppfödning, transport och slakt. Jag hejar för att du blir vegetarian!

Den 2013-08-21 klockan 07:12:56
A skriver:

Äckliga, jävla, helvetes köttindustri! Och så blir köttätare arga på oss veganer när vi vill påpeka sanningen om hur det fungerar. Dom blir arga för att vi försöka övertala köttätare att bli vegetarianer/veganer. Vi vill trycka sanningen i ansiktet på köttätarna för EN GOD SAK! Vi vill RÄDDA DJUREN FRÅN LIDANDE! Varför bli köttätare arga för att vi kämpar för att minska lidande!? Fan, bli inte arga på oss veganer för att vi är godhjärtade, bli arga på dom som saknar sympati och t.ex krigar, våldtar och mördar. Varför ska vi veganer framstå som "the bad ones" när allt vi vill är att djuren ska få vara fria och må bra. Jag går hårt på, jag vet. Men som vegan i över tio år har jag fått så enormt mycket skit av köttätare som tycker att jag inte ska lägga mig i deras matvanor. Min åsikt är den att om du äter kött, fisk, mjölk och ägg så är du FÖR DJURPLÅGERI. Jag tycker inte en köttätare kan säga att hen är emot djurplågeri, för konsumerar du kött så bidrar du till ytterligare DJURPLÅGERI! Så heja dig för att du vill bli vegetarian! Sprid filmen, läs på om hur det funkar på djurens rätt och inspirera andra till att avstå från kött!

Den 2013-08-21 klockan 09:09:31
Maggie skriver:

Ja, det är en sjukt vidrig video. Men vart är den filmad? Så där ser det ju inte ut i Sverige. Det kan låta som att man skjuter ifrån sig ansvaret, men om man ska föra en diskussion så ska det ju vara med material som man kan relatera till. Det har ju kommit fram en del smygfilmade inspelningar t ex, vad har hänt sedan dess?

Jag tycker absolut att om man väljer att äta kött, så ska man veta hur det hamnar på ens tallrik. Jag vill själv minska min köttkonsumtion, eftersom det är är bättre både för miljö och människor. Jag är inte emot att man äter kött, jag tycker inte det är fel, däremot så tycker jag att när något blir en industri, så är det något som inte stämmer. Finns nog inget mer onaturligt. Människor borde bli mer uppmärksamma på vilken typ av kött de väljer, visst är det lite dyrare med närproducerat, svenskt och ekologiskt, men det är en uppoffring man få göra om man väljer att äta kött.

Sen måste jag kommentera ditt inlägg A, tyvärr så kommer man ingenstans genom att försöka läxa upp folk och försöka agera moralisk pekpinne. Man kan ta en debatt eller en diskussion om läge ges, absolut, men att helt random kommentera någons matvanor gör att den personen känner att hen måste ställa sig i försvarsläge och då kommer man ingen vart. Sen låter det jättekonstigt när du säger att "köttätarna" blir arga när "ni veganer" försöker frigöra djuren. Var snäll att inte dra alla över samma kam. Man behöver inte behandla människor med silkesvantar, precis som feminister inte ska gulla med sexister för att försöka omvända dem, men jag tror på en öppen dialog istället för att skuldbelägga. Det kommer man inte långt med om man vill förändra.

Den 2013-08-21 klockan 10:19:10
fanny skriver:

jag blev vegetarian för ett år sedan och det var utan tvekan ett av de bästa besluten jag fattat. ens kropp mår bättre av att inte äta kött, för att inte tala om ens samvete. sen är det ju visserligen inte bara köttindustrin det är fel på när det handlar om mat, men så länge man tänker på vad man äter och vart maten kommer ifrån så har man i alla fall bidragit med något. jag säger go for it!!

Den 2013-08-21 klockan 15:23:51
URL: http://birdinribcage.blogspot.com
A skriver:

Även om filmen inte är filmad i Sverige så går det ändå för jäkligt till här i Sverige.

Några få exempel:

- ca. 4000 griskultingar kastreras helt UTAN bedövning varenda dag.

- stressen och trängseln leder till att grisarna börjar bita av varandras svansar.

- hönor dödas genom att vid fullt medvetande hängs upp och ner i benen och får huvudet nerdoppat i ett strömförande vattenbad för att sedan få halsen uppskuren

- kor som producerar mjölk hålls bundna så att dom inte kan vända sig om. Dom kan endast stå upp eller ligga ner. Dom insemineras alldeles för ofta för att konstant bära mjölk. Efter fem år är kon så utsliten av alla kalvar hon burit att hon dödas.

Det här är hämtat direkt från Djurens Rätts hemsida:

"När större djur ska föras från uppstallningen till själva bedövningen utsätts de ofta för brutal hantering för att röra sig framåt. Slag med tillhyggen, slag mot huvudet, använding av elpåfösare och omvridning av djurens svans förekommer i stor utsträckning i Sverige, trots att det är förbjudet"

Och jag vill påpeka att djuren som lever på ekologiska gårdar har det bättre, men BARA till en viss del. Kycklingar får leva hela 81 dagar innan slakt och får tillgång till utevistelse på sommaren. MEN snabbväxande raser används ändå. Så bara för att djuren föds upp ekologiskt så betyder det inte att dom har det bra, dom har det bara lite bättre.

Jag är tyvärr av en annan åsikt än dig Maggie. Jag är verkligen ingen person som vill få folk att må dåligt, oavsett vad det gäller. Men jag blir så enormt irriterad över denna dubbelmoral som "ni"/ (jag vet att jag drar alla över en kam genom att säga så, jag ska förklara snart varför) många av er köttätare har. När man frågar människor om dom är emot djurplågeri svarar genast alla "absolut". När man sen frågar ifall dom äter kött är svaret alltid "ja". Och det där går inte ihop för mig. Ett djur har tagit enormt stor skada innan det hamnar på tallriken och jag tycker inte man kan både kan vara emot djurplågeri och bidra till att det fortsätter. Det är ungefär som att någon som inte tycker att det ska vara jämställt mellan kvinnor och män kallar sig för feminist.

Att jag klämmer in ett lite smått kränkande "ni" framför ordet köttätare beror det på att gensvaret för en vegan som försöker informera köttätare om sanningen bakom det döda djuret på tallriken möts precis sådär. Att "NI veganer inte ska bry er om ifall vi äter kött eller inte. Ni gör ert val och vi vårt." VI veganer framstår som dom onda som inte respekterar andra människors val. Det jag också försöker påpeka i mitt inlägg är att det är så konstigt att vi veganer möts med sådant förakt när, som jag skrev tidigare, vi gör det för en GOD SAK. Om vi hade pratat om att alla MÅSTE sortera sina sopor bättre och ÅTERVINNA så hade ingen som inte sorterar sina sopor blivit förbannad över en "miljöpredikan". Jag har så svårt att förstå att folk kan bli upprörda för att man vill få slut på djurens lidande.

Den 2013-08-21 klockan 16:29:09
Fanny Darling skriver:

Åh, vad bra att du drar ner! Tycker verkligen alla borde göra det. Alla behöver inte sluta med kött helt och håller för det men för miljön och djurens skull så borde alla som sagt minska på det. Själv äter jag inget rött kött utan bara kyckling och fisk, känner att min kropp mår väldigt mycket bättre utan. :)

Den 2013-08-22 klockan 13:32:03
URL: http://fannydarling.devote.se
Tina skriver:

När jag var yngre åt min familj bara kött från mina föräldrars lita småskalig bondgård, med lite alla möjliga djur som fick vandra ute på stora ytor och ha det bra. Daglig skötsel, gott om plats, sällskap, färskt gräs på somrarna och hö från vår eller grannens gård på vintrarna.

I alla år, även i vuxen ålder, har jag fått höra dräpande kommentarer som "Hur fan kan du äta djur som har gått på din gård?! Det är ju helt jävla makabert!". Såpass oförstående har folk varit att jag själv började ifrågasätta hur fel det egentligen var.

Jag önskar att jag alla gånger kunnat visa den här videon och fråga dem hur fan man kan äta djur som inte kommer från ens egna gård.

Den 2013-08-22 klockan 15:40:38
Michaela skriver:

Köp kanin eller lammkött. Det är bra, miljömässigt också. Allt kött från sverige är egentligen bra då den svenska djurhållingen är helt fantasikt i jämförelse med andra länder och eu. Sedan ska man inte köpa odlad lax (om den inte är ekologisk) för det går åt tre kilo VILDlax för att mata upp ett kilo ODLADlax. Det är bara dumt. :) Men svenskt kött och vilt; bra mat, bra djurhållning.

Den 2013-08-22 klockan 22:53:16
Lovisa skriver:

Just på grund av sådana där bilder slutade jag och min sambo att äta kyckling. Numera äter vi, istället för just kyckling, quorn- och sojaprodukter.
Man kan inte alltid blunda för sanningen, utan se den för vad den faktiskt är och helt enkelt ta ställning. Även om du inte vill bli vegetarian på heltid, kan du, som jag, bli hobbyvegetarian och äta i princip bara vegetariskt men då och då kanske ta en god ekologisk köttbit. För i ärlighetens namn, kött är ju bara gott om det är rätt kryddat, och då kan man ju lika gärna äta rätt kryddade kikärtsbiffar =)

Den 2013-08-23 klockan 00:13:01
A skriver:

Michaela; Svensk djurhållning är LÅNGT ifrån bra. Även om den är bättre än i vissa andra länder så är den verkligen INTE bra. Det går hysteriskt, äckligt till även här i Sverige.

Den 2013-08-23 klockan 07:39:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Jag äger inte en enda blommig tekopp. Jag har några som blomstrar, men det är kaffekoppar. Så frågar mig inte varför min blogg heter just det den gör. Det är ett bra namn helt enkelt. Här kan ni nämligen läsa om de tusen saker som snurrar runt i mitt huvud. Om feminism och om loppisrundor. Om hur man bakar världens godaste vaniljmuffins och pysslar ihop en fantastisk guldfitta. Om traderafyndade gummistövlar och om hur jag i dem försöker undvika att klampa runt med patriarkalisk geggamoja upp till knävecken. Om hur många obetydliga plåtburkar som finns bakom mina mintgröna köksluckor och min avsky för Sverigedemokraterna och vardagsrasism. Om hur hårt mitt hjärta klapprar för svunna tider, vintage och kärlek i alla former. Ja, helt enkelt allt detta i en salig blanding.

Till bloggens startsida
SecondhandGuide.se Besökstoppen
RSS 2.0