Finfina vårgalgar.

 

 

 

Sätt på er gummistövlarna, plumsa i alla våriga vattenpölar och skynda er till Åhlens för att köpa dessa finfina galgar! För bara 29 kronor. Åh! Väldigt bra till vårens garderobrensning!

 

 


Våriga böcker.

 

 

 

Idag köpte jag tre nya böcker. Jag hoppas att insidan är lika fin som utsidan. För av någon märklig anledning lyckades alla böckerna se så fantastiskt fina och våriga ut.

 

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg. Det går an av Carl Jonas Love Almqvist. Och Mäktig Tussilago av Maja Lundgren.

 

Finare kurslitteratur får man leta efter!

 

 


Balkonglängtan.

 

 

 

Nu längtar jag så otroligt mycket efter att sitta ute i solen på min balkong! Just nu är den en ganska tragisk syn för ögat då dess möblering endast består av en ensam stol, några tomma krukor, en mopp och ett gäng pizzakartonger.

 

Men så här såg den ut i somras. Åh, vad jag saknar min balkong-kvalitets-tid! Men i sommar ska den bli ännu bättre. Jag ska försöka maka ihop en solsäng och jag ska odla blåklint och smultron. Jag ska lägga en massa mattor på golvet, hänga upp ljuslyktor och odla i blomlådor.


Ett mirakel!

 

 

 

Titta, titta, titta! Ett mirakel! Min lilla pelargonplanta börjar redan kika upp under jordtäcket.

 

Nu hejar jag på smultronen.


En ny blå vas.

 

 

 

 

Jag hittade en så fantastiskt fin vas på Åhlens idag. Älskar färgen och formen! Och för bara 69 kronor.

 

Perfekt för vårens tulpaner. Gå och köp gott folk!

 

 

 


En fin plansch.

 

 

 

Idag har jag inte så mycket att säga mer än att jag beställt en fin plansch från Damernas världs webbshop.

 

Så fin!


Trasselhår och en ny mockajacka.

 

 

 

 

Ja, nu är håret svinto. Kan hårgudarna dimpa ner från himmelen och helt gratis och med lite hokuspokus klippa och färga mitt hår?

 

Jag har i alla fall en ny mockajacka som jag hittade på Myrorna för ynka 140 kronor. Ut med de halvmeter breda axelvaddarna och taditada!


En barnslig tanke.

 

 

 

 

Idag sken solen in i mitt köksfönster när jag vaknade. Jag blev så glad! En liten barnslig tanke om att redan någon av mina krukväxter börjat växa plingade till i mitt sömndruckna huvud. De hade de inte så klart. Men så här ser det ut än så länge i mitt fönster.

 

Jag har en känsla av att det var vårens första dag idag. Jag satt ute på balkongen med en filt, en kopp te och sydde om min nya mockajacka. Och hela tiden med solen i ansiktet. Åh!

 

 


En odlingsverkstad i köket.

 

 

 

Förra veckan förvandlades mitt kök till ett krukmakeri och idag blev det inget mindre än en liten odlingsverkstad. Mina pastelliga krukor fylldes alltså med jord och frön och ska nu förhoppningsvis spira i mitt köksfönster.

 

Jag håller tummarna för sol resten av veckan så D-vitaminen flödar in och smultronen, pelargonierna, basilikan och avokadon skjuter i höjden!


Låt mig presentera... Pysselhörnan!

 

 

I ena hörnan av mitt vardagsrum har jag min lilla pysselhörna.

 

 

  

 

Med måttband och en massa snören i alla möjliga färger. Och så min fantastiska bok om hur man gör retrofrisyrer. (Som jag ännu inte vågat mig på...) En palett med vattenfärg, en gammal Femina från 60-talet och så mina lila discobambis.

 

 

 


 

 

I hyllan finns min venetianska mask som jag gjort alldeles själv och som jag hade när jag gick på kulturgasque. Målarfärg i pastellfärger, min allra finaste plåtburk, mönstret till min balklänning, trådrullar, en Femina från 50-talet och så en tom konservburk med penslar, pennor och annat som är bra och ha.

 

 

 

 

 

Allra högst upp finns en fin ask som jag målade mintgrön och så ett fantastiskt fint skivomslag. (Nere på golvet, i hörnet står min symaskin som jag ska damma av när jag ska sy kuddfodral i veckan.)

 

 

 


En ny duk, en kopp te och pastellkrukor.

 

 
 
 
 

 

 

 

Jag har en ny duk i köket. En fin orange liten pärla som sprider sin vårentusiasm runt omkring sig. På duken står en kopp ingefärste i min allra bästa kopp och lovar mig förkylningsfria dagar framöver. I fönstret står mina nymålade pastellkrukor och myser i februarisolen.

 

Fint!


Servettblommornas återuppståndelse. 

 

 

Nu när det snart är vår (jag försöker inbilla mig det i alla fall...) så passar det väldigt bra att göra servettblommor. De har liksom legat i ide nu under vintern. Men jag tycker att nu är de dags att de ploppar upp igen!

 

 

Se min beskrivning hur man gör här!

 

 

 


En kryddburkspyramid.

 

 

 

 

I min stringhylla står en kryddburkspyramid och glänser i solen. Ja, för idag är det sol. Inte en kall vintersol utan jag tycker minsann att den känns lite vårvarm.

 

Så nu ska jag studsa ut i solen och bara suga in D-vitaminen.


Embrace the moment. Lev i nuet. Carpe Diem. Och allt det där.

 

 

 

 

Denna finfina vita klänning hittade jag på Myrorna. För 85 riksdaler minsann. Älskar den genomskinliga spetsen över magen! Skorna har jag köpt på Beyond Retro i Stockholm.

 

Jag ska sluta tjata om att jag vill att det ska bli vår och sommar så jag kan trippa ut i denna klädsel i solskenet. För nu är det vinter och snö. Punkt.

 

Embrace the moment. Lev i nuet. Carpe Diem. Och allt det där.


Secondhandguide del två.

Jag utlovade ju minsann en del två i min guide över Uppsalas bästa secondhand. Så nu har jag kutat runt genom stan ännu en gång, med loppisglasögonen nere på näsan, och snokat upp ytterligare några butiker. Här kan ni hitta del ett!

 

Jag säger som förra gången:

Håll i hatten gott folk!

(Och hoppas det uppskattas!)

 

 

 

 

 

 

 

Dreamers vintage

Vretgränd 6

675322 Uppsala

 

 

Öppettider:

Tisdag-Fredag 14.00-18.00

Lördag 14.00-16.00

 

 

Karta kan du hitta här!

 

 

 

En fantastisk butik! Jag har gått förbi så många gånger och aldrig gått in. Antingen för att jag varit på väg till skolan eller för att det varit stängt. Men nu var jag äntligen där med kameran i högsta hugg! Jag får börja med att damen som jobbar där är otroligt trevlig och har ett väldigt underbart rött hår. Precis så som jag gärna ser ut när jag blir äldre.

 

Här finns vackra klänningar, hattar och andra pinaler som är äldre än 30 år. Fantastiskt fin vintage alltså (Och därför något dyrare.) Fokuset ligger på kläder, så vi som är porslinsgalna får gå någon annanstans. Men jag tycker klänningar är lika fint som koppar och har man inte pengar i plånboken kan man kan gå omkring här länge och bara botanisera bland alla fina ting.

 

 

 

 

 

Emmaus Second Hand

Hjalmar Brantingsgata 1

753 27 Uppsala

 

 

Karta hittar du här!

 
 

 

Emmaus ligger inhyst i en fantastiskt fin byggnad precis vid Vaksala torg och jag älskar träpanelen i sann 50-talsanda! Men hur är det inuti då kan man fråga sig? Jag har faktiskt personligen aldrig hittat något själv inne i butiken och jag trycker det är ett ganska tråkigt utbud. Det finns mest kläder och textilier men en och en annan kaffekopp kan man nog hitta om man letar.

 

Har man tid och tålamod så är Emmaus självklart värt ett besök. Och sedan är priserna bra och inte på tok för dyra!

 

 

 

 

Röda Korset

Danmarksgatan 20

75323 UPPSALA

 

 

Karta kan du hitta här! 

 

Jag säger bara ojojoj. Här kan man göra fynd! Jag kan då inte komma ifrån Röda Korset utan minst en påse fladdrande i handen. Letar man bland porslinet kan man hitta riktiga guldklimpar. Som till exempel mina fina tallrikar och skålar från Uppsala-Ekeby.

 

Det finns även gott om kläder och fina skor för bara 30 kronor. Men man får leta såklart, som man får på alla lite billigare ställen.

 

Skynda hit gott folk! Det får inte missas! Det enda minuset är att det ligger lite avsides från stan. Men det är bara att sätta på sig promenadskorna och börja promenera genom snålblåsten. Det är värt det!

 

 

 

 

Bäckar små

Dragarbrunnsgatan 18

75320 Uppsala


Karta kan du hitta här!


Billigt billigt! Är relativt nyöppnad så har bara besökt butiken en gång, och då hittade jag ingeting. Men jag kan tänka mig att man kan hitta många fina ting om man har tålamod att gå och leta!
 

 


Sju sorters kakor och en vaxduk.

 

 

 

 

I fredags var jag på Röda korset och köpte lite nya dukar och en kokbok. Och en väldigt fin grön vaxduk som jag ska klä in mina möbler ute på balkongen i till våren. Åh, vad jag längtar!


Och jag bara gäspar och gäspar.

 

 

 

 

Såhär hade jag helst velat sitta hela dagen lång. Med nya numret av Hus och Hem Retro och en kopp kaffe ur min Uppsala-Ekebykopp. Men det går tyvärr inte, för jag måste skriva hemtenta om Euripides dramer.

 

Och jag bara gäspar och gäspar.


Lite som Brigitte Bardot.

 

 

 

Och nu ska jag ut och dansa.


Koka kaffe på gammalt vis.

 

 

 

Sedan min gröna kaffekokare visat sig vara en brandfara av rang har jag kokat kaffe på gammalt hederligt vis på spisen. I min emaljkanna som jag köpte på en loppis för 20 kronor.

 

Det känns så bra att bara slå på spisen och efter en stund se ångan stiga från pipen. Hederligt på något sätt.


Krukmakeriverkstad i köket.

 

 

Igår förvandlades mitt kök till en krukmakeriverkstad. Eller ja, inga krukor drejades utan makeriet bestod av att måla gamla tråkiga krukor i våriga pastellfärger. Jag styrde helt enkelt kosan till Myrorna och köpte på mig så många krukor som jag kunde bära. Jag letade efter roliga former och varierande storlekar.

 

Eftersom jag heter Emelie och är klantig till naturen så gick en av krukorna sönder på vägen hem. Men hej, det finns inget som inte lite superlim kan fixa eller hur?

 

Jag började med att tvätta alla krukor i varmt vatten. Extra viktigt att få bort alla kluriga prislappar och annat klistrigt.

 

 

 

 

 

Jag köpte färg och penslar på Panduro. Jag valde sidenmatt vattenburen akrylfärg som fäster på det mesta och färgerna fick bli ljusrosa, aqua och antikvit. Färgerna kostar runt 40 kronor styck och kan blandas för att få den rätta pastelliga nyansen.
 

Sedan var det bara att börja måla. Man får måla många lager (2-3, lite olika beroende på kruka) för att färgen ska täcka.

 

 

 

Och så får de torka lite.

 

 

 

Och sedan får man inte glömma att rengöra penseln när man byter färg.

 

 

 

Tadaa! Fina våriga krukor i pastellfärger som bara spritter av längtan att fyllas av jord och frön av alla möjliga slag.

 


Operation hej kom och hjälp mig!

Igår tog jag tag i operation rensa skafferiet. Det såg verkligen ut som "hej kom och hjälp mig"! Och hyllpappret som jag lade dit för några månader sedan hade jag för längesedan tröttnat på. Nej, det blev helt enkelt ut med allt, organisera och rengöra, och in med allt igen.

 

 

Det pudrade om mjölet, frasade om knäckebröden och rasslade om sockret.

 

 

 

 

 

Efter att ha putsat och fejat och spillt ut ett helt rispaket på golvet såg det ut såhär:

 

 

 

 

Med nytt hyllpapper från ICA.


Lite Emma Sundh inspirerat.

 

 

 

 

Så här ser min isblå klänning ut när den sitter på. Jag kände att det blev likt Emmas födelsedagsklädsel så här i efterhand. Men det kanske inte är så konstigt, vem vill inte se ut som denna fantastiska kvinna?


Håll i hatten!

 

 

 

 

Håll i hatten gott folk! Fyndandet och påfyllandet av mina hyllor fortsätter. Denna gång av ett riktigt kap!

 

Jag hittade detta uppläggningsfat från Jie Grantofta, design Ella Bergstrand på Myrorna i lördags. Och vet ni vad det lilla underverket kostade? 35 kronor! Jag blev så glad, så glad.


En ny rådjurskompis.

 

 

 

Min kära mamma var också här i helgen och hon hade med sig en liten rådjurskompis till min andra bambi.

 

Nu slipper den vara så ensam i stringhyllan.

 


Frits Friska Fisk.

 

 

 

Titta, titta, titta! I helgen var min fina kusin och min moster och hälsade på hemma hos mig. Och gissa vad de hade med sig i inflyttningspresent? En fantastiskt fin fajansburk från Anita Nylunds design för JIE Grantofta. Serien heter ”Vår lilla stad” och burken var ingen mindre är ”Frits Friska Fisk”.

 

Åh, jag blev så glad! Jag hade läst om Anita Nylunds design i Tidningen Hus & Hem Retro och nu äger jag äntligen en egen. Hon fyndade den dessutom för 250 kronor på en retromässa i Växjö. Den brukar annars uppskattas vara värd 600-900 kronor.

 

Jag misstänker att detta kan vara början på en samlarmani. Men ska man ha en dålig vana ser jag detta som en lättviktare.


En vårstass.

 

 

 

I fredags var jag i Stockholm och köpte en ny vårig kjol, en röd blus och ett par beiga fina pumps. På Beyond Retro på Drottninggatan.

 

 


Klänningar som tavlor.

 
 
 

 

 

 

 

Elsa Billgren, Emma Sundh, Sandra Niotillfem och Rebecca Hallonsemla. Visst är det många som har sina fina klänningar som konst. Och när man har så fina klänningar så tycker jag man ska låta de synas!

 

Jag byter ut mina då och då, när jag vill ha lite variation eller köpt något nytt.


Den där Elsa.

 

 

 

Lite sömndrucken och med kaffekoppen i handen slår man igång datorn och vad möts man inte av? Jo, fantastiska Elsa i en frisyr som gör att det kittlar till lite i magen. Gud, vad fin hon är!

 

Jag måste lära mig att göra en sån där sagolik frisyr bums.

 

 


Ett isblått underverk.

 

 

 

Jag hittade denna fantastiska skapelse på Myrorna förra veckan. Till den tänkte jag ha ett par vita strumpbyxor a la Emma Sundh och mina gula skor från Tjallamalla. Sedan ska den strykas lite snabbt och vips är jag redo för alla vårens festligheter.

 

Åh, vad jag längtar.

 

 


Mintiga saker i mitt hem.

Mina mintgröna väggar i mitt kök.

 

 

 

Min rosa tekanna.

 

 

 

Min mintgröna pall.

 

 

 

Mina mintgröna köksluckor.

 

 

 

Min mintgröna pajform och mintblå skål.

 

 

Mina mintiga trådrullar.

 

 

Min mintblå fransklänning.

 

 

Mitt gamla nummer av Femina från 1957.

 

 

 

Mitt vykort som jag köpte i Paris.

 

 

 

Och till sist mitt sköljmedel som står i städskåpet.

 

 

 

 

Ja, jag är helt insnöad på mintfärger. Så insnöad att jag gick runt i min lägenhet och fotade allt som inföll under den mintiga färgkategorin.

 

Åh vad jag är glad att man är lite av en nörd!Jag äger inte en enda blommig tekopp. Jag har några som blomstrar, men det är kaffekoppar. Så frågar mig inte varför min blogg heter just det den gör. Det är ett bra namn helt enkelt. Här kan ni nämligen läsa om de tusen saker som snurrar runt i mitt huvud. Om feminism och om loppisrundor. Om hur man bakar världens godaste vaniljmuffins och pysslar ihop en fantastisk guldfitta. Om traderafyndade gummistövlar och om hur jag i dem försöker undvika att klampa runt med patriarkalisk geggamoja upp till knävecken. Om hur många obetydliga plåtburkar som finns bakom mina mintgröna köksluckor och min avsky för Sverigedemokraterna och vardagsrasism. Om hur hårt mitt hjärta klapprar för svunna tider, vintage och kärlek i alla former. Ja, helt enkelt allt detta i en salig blanding.

Till bloggens startsida