Plastblommor.

.

 

 

 

Igår satt jag på min balkong insvept i en filt och försökte insupa sommarens sista värme så mycket det bara gick. Och det blommar fortfarande på mitt balkongräcke minsann. Fantastisk uppfinning, de där plastblommorna.


En butik som får mitt loppishjärta att slå ett extra slag.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 

 

 

Jag har promenerat St Olofsgatan upp och ner många gånger under mina kvällspromenader och alltid stannat till utanför en liten butik med ett dignande skyltfönster. Ett stringblombord står i mitten och runt om trängs krukor med retromotiv, kaffekoppar, tekannor och lampor. Bakom skymtar man stringhyllor mot en mintgrön vägg. Och redan där slog mitt loppishjärta ett extra slag.

 

Tyvärr så har det aldrig varit öppet när jag stått och trånat i skyltfönstret. Men idag snörade jag på mig min mormors gamla svarta kängor och stegade bland höstlöven Salagatan fram. När jag steg in genom dörren så var det första som mötte mig en fantastisk orange fotölj och när jag vände blicken åt vänster så stod en Rörstrand Berså-servis och strålade mot mig. Mitt loppishjärta galopperar.

 

Butiken heter Presenta och är inhyst i en gammal renoverad tobaksaffär. Den väldigt trevliga kvinnan som äger butiken berättar att de mesta av de kläder hon säljer en gång har tillhört henne. Så om man vill så kan man få en liten historia om varenda klädesplagg. Och sånt tycker jag om. Och inte var det dyrt heller. Vilket passar en student alldeles ypperligt.

 

Så, med ett dunkande loppishjärta i bröstkorgen och en påse med två fina klädesplagg i handen promenerade jag ut i solen igen.


En ensam blomma på stranden.

.

 

 

 

Två bilder från resan i augusti. Från stranden i Pismo beach, Kalifornien. Jag längtar så otroligt efter sol och värme. Redan. Och vi har en oändligt lång vinter framför oss.


Tentamenskoftan.

 

 

Idag drog jag på mig min gosiga kofta och gick iväg och skrev en litteraturvetenskapstentamen. I tre timmar satt jag med pennan i hand och om det nu är möjligt så har jag träningsvärk i fingrarna efter detta eviga skrivande. Men nu är det avklarat och jag hoppas hoppas att jag klarade den.

 

Och jag ska vara ärlig. Det låter så idylliskt att säga att koftan är gosig. Men ajaj, den sticks faktiskt. Men jag älskar den ändå.


En ny fin blogg till samlingen.

.
.

 

 

Jag har hittat till fina Lindas blogg bara genom några klick. En massa vackra bilder och inspiration. Jag tycker minsann också ni ska klicka er in till henne. Gör det här! ♥


En ny grön klänning.

.
.

 

 

Igår gick jag och köpte en ny grön klänning som jag gluttat på i flera månader. Den har en perfekt längd och ett bra fall och den är bara fin fin fin! Den finns på Monki minsann.


En prydnad med för kort sladd.

.Jag måste verkligen fixa min taklampa i köket. För nu är det höst och mörkt och jag ser ingenting. Nu hänger den bara där som prydnad men en alldeles för kort sladd. Väldigt typiskt mig.


Och idag åt jag.

 Vegetarisk lasagne med getost, spenat, champinjoner och aubergine. Väldigt väldigt gott!


Inget mjöl pudrar och inget förkläde fläckas.

.

 

 

 

I mitt kök bakas inga bullar. Det gräddas inget bröd och ingen fantastisk gryta kokar på spisen. Det fräser inte från någon stekpanna eller tickar av någon äggklocka. Det luktar varken stekos eller bränd fiskgratäng. Inget mjöl pudrar och inget förkläde fläckas. Ingen disk hopar sig i diskhon och ingen tallrik krasar i golvet. Basilika plantan bugar sorgset för bananflugorna och mjölken har för längesedan passerat sedan bäst-före-datum.

 

Det är tentamenstider mina vänner.

Och bordet är belamrat med böcker och pennor i olika färger.


En riktig, en i porslin och en i guld.

.
.

 

 

Ett riktigt rådjur i Yosemite Park i USA. En liten porslinsbambi som jag fyndade på Vaksalatorg och som numera bor på min fönsterbräda. Och så mina bling-bling guldrådjur som jag hittade i en lada i Småland.

 

Fina djur dem där.


Sista helgen för röda pumps.

 

 

Jag tror det var sista helgen man kunde gå ut i sina röda pumps och dansa. Och jag frös faktiskt lite om fötterna. Men hösten är väldigt fin och nu får man alltså gå ut i sina svarta kängor och dansa istället.

 

 


Håkan säger hej.

 

 

När jag absolut inte har något att säga. Som till exempel idag. Ja, då får Håkan säga hej istället. Helt fantastiskt på söndagskvisten.

 


Två fina fredagsbilder.

.

 

Överallt i USA satt skyltar att man inte skulle mata fåglarna. Prosecution hit och probihited dit. Men på trottoarkanten i Pacific Grove satt två fina människor och matade duvorna utan att bry sig om skrikande skyltar och hot om åtal och förbud.

 

Fint.

 

 


Jag anar ugglor i...öronen.

.

 

Dessa köpte jag på strandpromenaden i Venice beach, USA. De liksom bara låg där och hoade åt mig på bordet bland hundratals annat krims-krams.


Radion spelar aldrig våran sång.


 

Radion spelar aldrig våran sång

och det känns som tusen år sen

dina ögon såg på mig

som dom gjorde en gång

 

och jag

saknar våran sångTvå söta hus.

.

 

 

Två söta hus som jag gick förbi i Pacific Grove, i USA.


Expanderskruvens förbannelse.

.
.

Verktygslådan står uppe på bordet. Borren på laddning. Skruvar och hylsor ligger spridda över bordet och min sätta-upp-hyllor-exptert Siri sitter redan med tumstock och mäter på golvet.

 

Min älskade stringhylla ska äntligen upp på väggen. Efter 6 månaders dvala lutad mot min mintgröna köksvägg ska den nu äntligen lämna golvet och vara förvaring åt plåtburkar, kokböcker och porslinsrådjur.

 

Men någonting går snett. Ja, väggen är alldeles för porös och min hobbysnickare proklamerar sakligt att det behövs en annan typ av skruv för att få hyllan att fästa på väggen. En expanderskruv. Vad fan är en expanderskruv och nej nej nej, varför? "Men kan vi inte försöka sätta upp den ändå..." börjar jag. "Jag behöver inte ha så tunga grejer på den så går det säkert bra. Jag behöver inte ha någonting alls på den så kommer det ju gå perfekt." Typiskt mig. Siri hytter med fingret och menar att "Nej!! Då kommer hela väggen rasa ner och jag misstänker att detta är en bärande vägg..." Hon knackar demonstrerande i väggen och biter sig i läppen. "Mystisk vägg det här, ingen aning vad det kan vara för material." Hon fortsätter sitt knackande lägenheten igenom, rum för rum. "Här verkar det vara en murbruksvägg!" skriker hon innifrån vardagsrummet. "Men här kanske det är en gipsvägg..." fortsätter hon och kikar in genom dörren till köket. "Mycket mystiskt..." Jag börjar hänga läpp och Siri sätter sig på golvet och undersöker stoffet som kommit ur väggen. Efter en kort tids undersökande så menar hon att ja, det verkar vara gips. "Konstigt...nej, vi får sätta upp den nästa vecka med expanderskruvar." Och så slår hon ihop verktygslådan och drar ur kontakten från elborren.

 

Jävlar skit. Hur svårt kan det vara att få upp en stringhylla? Jag prisar gudarna för att jag inte själv tagit på mig att sätta upp detta mystiska ting. Tack fina Siri.

Och ja, här står hyllan och myser.

 

 


Bechamelsås-oskulden.


Jag står minsann och kokar min livs första bechamelsås. Jag har på känn att den kanske blir för tjock, och så tror jag att det är lite bränt i botten... Men jag ska hålla tummarna. Undra som en flundra vad jag ska göra för något?

Pistagebollar, jordgubbssaft och kortfilmsfestival.

.
.
.
.
En fin lördag i Uppsala när solen skiner och man är i gott sällskap.

Fikarasten - Om konsten att dricka kaffe.

.
.
.
.
.
.
.
I lördags var jag på en mysig utställning på Upplandsmuseet här i Uppsala. En liten utställning om vi svenskars kärlek för att fika och dricka kaffe. En massa fina kaffekoppar fanns att skåda och massa rolig läsning om fikans historia. Om ni bor i Uppsala, gå! Det är gratis också, och det är alltid bra för en fattig student.


Vaksalatorg.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Munkar, blommor, halsband, skålar, kappor, ringar, dockor, pottor, mattor, filtar, hattar, armband, tallrikar, koppar, kryddhyllor, filmer, telefoner, radioapparater, frukt, grönsaker, porslinsfigurer, docksängar, mobiltelefoner, lampor, dukar, kaffekannor, kjolar, halsdukar, skor och sockervadd.
 
Och det var så konstigt när jag hittade två dockor, exakt sådana som jag lekte med när jag var liten. Med gröna sammetskläder, en flicka och en pojke.
 
Och det allra bästa är att torget bara ligger 500 meter från min lägenhet.
 
 

Äntligen ett porslinsrådjur.

.
.
Igår innan jobbet gick jag förbi Vaksalatorg och loppmarknaden som alltid hålls där på lördagar. Det finns så mycket fint! Jag köpte en kofta och en fin gul kappa för 50 kronor och så hittade jag äntligen ett porslinsrådjur och en fin plåtburk som ska få stå i min stringhylla när den kommer upp.

Färgglada gatan.

.
.
Visste ni att det finns en gata i Stavanger som heter Färgglada gatan? Jag blir lycklig enda in i själen bara av att höra namnet och se alla färgerna. Har man en grå-och-trist-jävla-skit-allt-går-emot-mig-dag (som jag haft idag) så skulle jag (om jag bott i Stavanger) strosat denna gata fram. Nu får jag nöja mig med att titta på bilderna och saker och ting känns lite lite lättare.

Vaniljbullar på ett rött kakfat.

.
.
Igår kom fina Sara över på fika innan hon skulle hoppa på sitt tåg till Stockholm. Hon hade med sig vaniljbullar i en fin påse. Vi drack te och invigde mitt röda kakfat.

Stringhylla, stringhylla på väggen där.

 
 
Eller ja, stringhylla stringhylla lutad mot väggen där. När sjutton ska jag våga borra i väggen så jag får upp min fina hylla? Den står där som en evig påminnelse om att den borde hänga på väggen och inte stå lutad på det där sättet.
 
Hjälp!

Det blommar i trapphuset.

.
.
Idag traskade jag och Agnes över vägen för att ge födelsedagsbarnet Sara en fin blomma. Vi kom inte längre än till trapphuset innan blomman blev nedställd på fjärde trappsteget när Agnes skulle knyta sin sko. De rosa blommorna blev så fina mot det grå golvet.


Sommaren är inte slut riktigt än.

.
.
.
.
.
Idag var jag och köpte blommor. Nu står de överallt i lägenheten och skvallrar om att sommaren inte är slut riktigt riktigt ännu.

Hej hej, kikärtsgryta.

.
Jag lagar nästan aldrig mat med curry. Men så blev jag så otroligt sugen på denna indiska krydda och susade iväg till ICA och inhandlade ingredienser till denna goda gryta ur min rosarutiga hälsokokbok. Vill du också mumsa god kikärtsgryta så behöver du:


♥ En gul lök
♥ Tre morötter
♥ Ett äpple
♥ En burk kikärtor (400 gram)
♥ 500 gram nötfärs
♥ En tesked curry
♥ En tesked spiskummin
♥ Salt och svartpeppar
♥ Fem dl hönsbuljong
♥ Strimlad purjolök
♥ Lite chillipeppar
♥ Matlagningsyoghurt


1. Skala och hacka löken. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Skär äpplet i tärningar och häll av spadet från kikärtorna och skölj av dem.

2. Bryn köttfärsen i lite olja och tillsätt lök, äpple och kikärtor. Krydda med curryn, spiskummin, salt, peppar och en nypa chillipeppar. Bryn allting i en minut eller två.

3. Häll på hönsbuljongen och låt allt koka i 20 minuter.

4. Blanda sedan i morötterna och purjolöken och smaka av med salt och peppar.

5. Ät sedan med en klick matlagningsyoghurt.Antingen så går det bra, eller så går det över.

.
.
.
.
.
.
När jag blir stor vill jag starta ett alldeles eget bokcafé. Hur fantastiskt vore inte det? Som detta fina cafét i Stavanger. Det fanns till och med böcker på toaletten. Och så kunde man dricka öl mitt på ljusa dagen. Och spela spel om man ville. Eller dricka en koppkaffe under ljuslyktorna på baksidan.

Så fint!

Strö lite socker på mig som bara du kan.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
I USA var det ingen brist på sötsaker. Allt från choklad och karamelldoppade jalapenos till franska macarons, sockervadd och saltvattenkola.


Jag äger inte en enda blommig tekopp. Jag har några som blomstrar, men det är kaffekoppar. Så frågar mig inte varför min blogg heter just det den gör. Det är ett bra namn helt enkelt. Här kan ni nämligen läsa om de tusen saker som snurrar runt i mitt huvud. Om feminism och om loppisrundor. Om hur man bakar världens godaste vaniljmuffins och pysslar ihop en fantastisk guldfitta. Om traderafyndade gummistövlar och om hur jag i dem försöker undvika att klampa runt med patriarkalisk geggamoja upp till knävecken. Om hur många obetydliga plåtburkar som finns bakom mina mintgröna köksluckor och min avsky för Sverigedemokraterna och vardagsrasism. Om hur hårt mitt hjärta klapprar för svunna tider, vintage och kärlek i alla former. Ja, helt enkelt allt detta i en salig blanding.

Till bloggens startsida