Det är den tryggheten ni eldar upp.

 
 
 
 
Ja vad ska jag skriva? Ska jag börja med det självklara? Att jag står helt handfallen inför det som händer i vårt samhälle just nu. Asylboenden som står i brand och barn som mördas i skolan. Jag orkar inte skriva någon på näsan. Skriva något som någon redan känner eller redan uttryckt. Sätta ord på känslor som redan känns och beskriva rädsla, sorg, ilska, frustration.
 
Jag tänkte istället skriva ett informativt inlägg. Jag tänker att det kanske kan vara bra att veta lite vad som sker på dessa boenden. Vad vi jobbar för. Hur vi jobbar. Vad det är ni eldar upp.
 
Jag arbetar på två former av boenden, ett transitboende dit barn och ungdomar bor medan de väntar på att bli placerade i en annan kommun, och på ett så kallat PUT-boende (PUT står för permanent uppehållstillstånd) där ungdomarna bor då deras asyl beviljats. 
 
Transitboendet är ofta den första anhalten för de som kommer till Sverige. Ja, efter Migrationsverket då, som tagit beslut om att de ska placeras hos oss för att sedan få en anvisning till en annan kommun. Många som kommer till oss är alltså chockade och upprivna. Ledsna och trötta. Och de är barn. De har kanske förlorat en familjemedlem på vägen. De har kanske varit på flykt i flera månader. De har kanske överlevt båtfärden över Medelhavet. Någon de älskade kanske inte gjorde det. 
 
När de har kommit till oss så är det vår uppgift att registrera dem och invänta svar från myndigheter om vart de ska placeras. Det kan ta några dagar. Det kan ta veckor. Ungdomarna vet inte vad som ska hända dem och vad som väntar. Ofta kan inte heller vi ge några svar då köerna till jourfamiljer och boenden är långa. Vissa kommuner är beredda att ta emot flera av dessa barn. Andra kommuner (jag tänker inte nämna vilka här) ger avvsing på avvisning och de barnen får vara kvar hos oss flera veckor. Det måste vara en sån ofantligt jobbig situation att befinna sig i. De bara väntar. Väntar på att livet ska börja igen. Hos oss får de i alla fall mat och en säng att sova i. Mer än så, en god man och svar om deras asylprocess, chansen att börja i skolan och lära sig svenska, sker när de fått veta vart de ska placeras. 
 
De flesta barn som kommer till oss har bara kläderna på sin kropp som ägodelar. Och så sitt asylkvitto de fått från Migrationsverket. Vi ger dem underkläder, strumpor, en tandborste och en tub tandkräm. Vi har ett förråd med kläder där de får ett ombyte. Kanske ett par vinterskor. En varmare jacka.
 
Vi hjälper dem till sjukhuset om de har skador på sin kropp, har ångest eller är sjuka. Vi lagar mat och försöker trösta när de gråter. Kramar om och hoppas att de får komma till en trygg plats och därefter får växa upp i ett Sverige som ger dem möjligheter, jobb, glädje och kärlek. Bemöter dem med respekt och ger dem samma möjligheter som de som växt upp under trygga familjeförhållanden och med en svensk stämpel i sitt pass. I ett samhälle som kämpar för integration och medmänsklighet. Samma socioekonomiska förutsättningar som alla oss som inte behövde fly från våra hem när vi inte ens var tonåringar. INTE i ett samhälle som bränner ner asylboenden, förbjuder tiggeri och lägger förslag om temporära uppehållstillstånd. Inte i ett samhälle där barn blir utsatta för attentat i sin skola av män med rasistisk motiv. 
 
På samma villkor som oss som lekte med barbiedockor lite för länge. Som oss som glömde den ena fotbollsskon när vi åkte på fotbollscup i Vimmerby och världen gick under. Som oss som fick gå i skolan när vi var sex år och hamna i samma klass som vår bästis. Som oss som fick spela både innebandy och teater. Kanske sjunga i kör och äta hur mycket godis vi ville på lördagarna.
 
När barnen fått svar från socialtjänsten om vart de ska bli placerade så åker vi med dem i en taxi till tågstationen eller flygplatsen. Ser till att de hamnar på rätt tåg eller rätt plan. Håller kontakt med de personer som ska möta dem när de kommer fram. Kanske hamnar de på ett PUT- eller asylboende. Kanske hos en jourfamilj. Kanske hos en släkting. 
 
Dessa barn och ungdomar har flytt från ett land där de inte är trygga. De har flytt för sina liv. De har lämnat släkt och familj kvar. Kvar i ett land som brinner. De är inte här för att de vill. De är inte här för att snylta på dina skattepengar. De är inte här för lyxen, för bidragen. De är här för att de är människor som vill leva ett bra liv. Som du och jag. Eller? De är här för att överleva. De har flytt från eld, död och krig. 
 
De har lämnat all trygghet bakom sig för att sakta återta den igen. Den lilla tryggheten kan finnas på dessa boenden. Den tryggheten kan finnas i de vuxna som arbetar där. Den tryggheten kan finnas i maten på tallriken och kuddarna de får vila sina huvuden mot på kvällen. Den lilla tryggheten kan finnas i vinterjackan vi hämtar från ett av våra förråd och pingisbordet i källaren. 
 
Det är den tryggheten ni eldar upp. Sätter eld på. Utplånar.
 
Det blir inte bara en osäker plats för dessa människor som är värda att bli bra omhändertagna. De som är värda trygghet allra mest. Ni gör också min arbetsplats till en otrygg plats. Brandbilen som kör in på garageuppfarten och det extrainkallade säkerhetsbolaget.
 
 
Jag vill skriva "Fan ta er". Jag vill skriva "Brinn i helvetet". Jag vill spotta på er och ruska om er och skrika skäms för fan. 
 
 

MÖDOMSHINNAN ÄR EN MYT!

 
 
 
Med anledning av det som framkommit i veckan om åtskilliga oskuldskontroller som utförs på vårdcentraler runt om i landet och skildringen av kvinnans könsorgan i skolans biologiböcker (att mödomshinnan existerar och går sönder första gången en kvinna har sex) så blir min krönika som jag skrev för två år sedan i Feministiskt Perspektiv aktuell igen. Vi kan inte säga det tillräckligt många gånger: MÖDOMSHINNAN ÄR EN MYT! Den är skapad av ett patriarkat som vill kontrollera kvinnans sexualitet. En social konstruktion som inte existerar rent befintligt. En symbol för en "ärbar" kvinnas oskuldsfullhet. Ett slemtråd som ska skilja madonnan och horan åt. 
 
 
Klicka på bilden för att läsa min krönika om du vill. Den är två år gammal som sagt men TYDLIGEN är ämnet fortfarande aktuellt. It´s a shame. 
 
 
Pussypower och puss!
 
 
 
 
 

One of these days, these boots are gonna walk all over you.

 
 
 
Köp inte nya höstskor Emelie. Köp inte nya skor. Köp inte någonting Emelie. Stå emot. Stå emot. You can do it. Kämpa för fan. Kämpa! 
 
 
 
Nynnar på Nancy Sinatras låt och klickar med fradga igenom bilder på sexiga boots på Etsy och Pinterest. Dreglar. Det pirrar till i tårna. Spritter till i den förhådnade klumpen av död hud på min häl. De små envetna svarta, tjocka hårstråna på stortån kröker sig av vällust när jag pinnar pin efter pin efter pin och tiden går och hela kvällen går och allt jag kan tänka på är skor. Skor. Skor. Jag vill ha skor! Klumpiga 90-tals kängor eller sammetsstövlar. 70-talsplatåer. Röda stövlar i mocka med snörning. Så jag lägger dem i den lilla kundvagnen uppe i högra hörnet och låtsas att jag ska köpa dem.
 
Sedan kommer jag ner på jorden. Andas ett djupt andetag. Påminner mig om min skolåda på vinden. Den under sängen. Den ovanför garderoben. Skohyllan i hallen. Ställer datorn åt sidan. Tar en snus. Går ut och tittar på min skohylla och konstaterar att inga av de skor som står där får min döda häl att darra. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Puss!
 
 

High five och livmoderpepp!

 
 
 
 
 
 
Japp, nu var det tydligen dags igen!  
 
 
 

American Apparels (eventuella) konkurs.

 
 
 
Idag kom beskedet att klädkedjan American Apparel ansöker om konkursskydd och har drabbats hårt av krympande försäljning. När jag strosade på Götgatan i helgen så såg jag att butikens fönster tapetserats över med en annan klädkedjas reklam om kommande butiksöppning och det är just detta som väntar: ett stort antal stängda butiker. 
 
 
Jag har inte handlat något på AA sedan jag skrev mitt inlägg om deras sexistiska reklam för två år sedan. Jag har knappt köpt något sedan jag jobbade där i London 2010 om sanningen ska fram (ni kan läsa om mina upplevelser kring att arbeta inom företaget här). Jag vill påpeka att: jag vet att det inte bara är AA som använder sig av sexistisk reklam i försäljningssyfte, det är en struktur som präglar hela reklambranschen, men att ett företag nu står på randen till konkurs (delvis) på grund av reaktioner mot deras kvinnoexploaterande reklam, det ser jag som hoppfullt. Om ni klickar på bilden ovan eller går in på denna länk så kan ni läsa lite mer om hur jag tänker kring mitt inlägg om AA, om deras eventuella konkurs och vad en konkursansökan innebär. 
 
Jag blir varm och glad när jag tänker på de reaktioner mitt inlägg fick och på den debatt som det skapade kring företaget och kring sexistisk reklam. Jag är så tacksam för alla läsare som hittade till mig via det och extra glad över er som stannat kvar. Ni är verkligen bäst!
 
 
 
Puss och kram och vi fortsätter kämpa! 
 
 
 
 (Här kan ni läsa lite andra intervjuer om inlägget också om ni vill)
 

Läppstifts-tips!

 
 
Hej! Jag går nästan aldrig ut utan mitt röda läppstift. Eller jo, det gör jag... när jag ska träna, eller gå och handla, när jag är slapp och inte orkar grejsa med mitt yttre. MEN: nästan alltid, alla dagar, så är mina läppar röda och jag älskar röda läppar. 
 
Därför tänkte jag dela med mig av ett läppstifts-tips till er och obs obs är ej sponsrad. Men jag hyser en sån kärlek till detta stift och jag har använt det i snart fem år. Vad är hemligheten? Jo, det sitter som en smäck. Som berget. Som rost på en cykel. Som vinfläcken på din vita matta. Som blåbärs-saften på dina bärplockar-fingrar. Som smutsen under nageln på en bonde (jag kan fortsätta i all evighet...). 
 
 
Låt mig presentera min number one-skönhetspryl-jag-har-alltid-i-väskan-grej:
 
 
 
 
Det heter Max Factor Lip Finity och kostar ungefär 130 kronor. Om man är en flitig användare som jag så skulle jag säga att det håller i ungefär 2-3 månader. Helt okej ändå tycker jag. När man köper det så får man två olika stift. Ett som innehåller själva färgen, och ett som man sedan applicerar övanpå för att fixera och göra läpparna mjukare. Jag har testat en del färger men den finaste och rödaste är Hot 120 och So Glamorous 125. 
 
 
 
 
Se till att du har HELT rena läppar. Alltså inget gojs i form av läppsyl, tandkräm eller saliv för den delen. Torka av läpparna med en handduk så de är helt torra. Måla på det röda. Se till att inte kladda någonstans och om detta händer, torka bort direkt. Annars sitter det fast där sedan. Jag råkade till exempel få en liten röd plutt på hakan en gång som satt där hela dagen. Måla konturer osv men se till att du inte får alldeles för mycket. För då kan de flagna senare. 
 
 
 
 
Låt läpparna torka helt. Gå runt och smacka lite för att skynda på processen. Måla sedan ett lager med det genomskinnliga stiftet. 
 
 
 
 
Under dagen brukar jag bättra på med ett vanligt läppstift. Måla inte på extra lager med Lip Finity. Då flagnar det bara. Läpparna måste vara helt rena när du sätter på det nästa gång. 
 
 
 
Så, nu fick ni ett läppstifts-tips från mig. Puss puss! 
 
 
 
 
 
 
 

(Skojar bara, jag är fab.)

 
 
Hej queens! I helgen har min mamma, moster och kusin varit i Stockholm och det har flärdats rejält. Middag på Shanti på Katarina Bangata, flanerande vid Nytorget, inköp på Hattbaren, lunch på Urban Deli, hårfärgning, middag igen på Kvarnen, bio, drinkar, lite dans och så NK och jazzbrunch på Södra Teatern. Herrejesus, så mycket flärd är jag icke van vid. Jag slöa, sovande, oformliga, fattiga degklumps-latmask. (Skojar bara, jag är fab). 
 
 
Jag köpte en sån fin blus med tillhörande kjol på Mangle Vintage på Götgatan, som tyvärr ska slå igen och därför har utförsäljning. MEN GAHAADHAGDJADH jag älskar klädsel ovan. Kepsen köpte jag på Hattbaren och skorna är från Pop på Skånegatan. 
 
 
 
 
 
 
PUSS!
 
 


Jag äger inte en enda blommig tekopp. Jag har några som blomstrar, men det är kaffekoppar. Så frågar mig inte varför min blogg heter just det den gör. Det är ett bra namn helt enkelt. Här kan ni nämligen läsa om de tusen saker som snurrar runt i mitt huvud. Om feminism och om loppisrundor. Om hur man bakar världens godaste vaniljmuffins och pysslar ihop en fantastisk guldfitta. Om traderafyndade gummistövlar och om hur jag i dem försöker undvika att klampa runt med patriarkalisk geggamoja upp till knävecken. Om hur många obetydliga plåtburkar som finns bakom mina mintgröna köksluckor och min avsky för Sverigedemokraterna och vardagsrasism. Om hur hårt mitt hjärta klapprar för svunna tider, vintage och kärlek i alla former. Ja, helt enkelt allt detta i en salig blanding.

Till bloggens startsida