Tjejerna gör uppror!

 
 
Jag måste tipsa eder alla om en fantastisk serie i tre delar som jag hittade på Svtplays Öppna arkiv. Tjejerna gör uppror heter den och är inspelad 1977. Den handlar om Asta som bor ensam med sin feministiska mamma och tröttnar på orättvisorna i skolan. Tillsammans med Liv, Kerstin och Tone bildar de Tjejligan som vill ifrågasätta alla orättvisor de utsätts för. Liv som tvingas göra allt hemma när hennes mamma hamnar på sjukhus, Kerstin som även hon får sköta hushållet medan hennes pappa och bröder sitter i soffan och Tone som vill bli fotbollsproffs. 
 
De olika händelserna har ett tydligt politiskt budskap och en feministisk agenda. De problematiserar normer i vårt samhälle på ett fantastiskt sätt som är enkelt att ta till sig. De börjar bland annat att skolka för att de inte får gå på träslöjds- och tekniklektionerna utan måste ägna sig åt syslöjd och maskinskrivning. Asta smyger sig in i lärarrummet och hittar läroplanen där det står att man inte ska tvinga eleverna att välja "könsrollsbundna" ämnen. När hon går till rektorn och visar planen får hon ändå inte byta. De springer runt på stan och ger komplimanger till kvinnor om att de är starka och till män att de är söta. "Men gud vilken fräsch jacka, det är inte klokt vad söt den är! Vad piffig!" Liv står och öser komplimager över en förvånad man medan Tone säger till en dam att hon ser ut som en riktig hårding och är nära att få en käpp i huvudet. De smäller blöjpaket i skallen på snuskgubbar och det tvekar på om de verkligen ska bli "sådana där kvinnorättskämpar" eftersom de kanske aldrig kommer få några killar och anses fula. Allt sånt där mänskligt som man funderar över. 
 
 
Här är några episka ögonblick från serien: (Spoileralert utvarnas) 
 
 
 
När de fyra flickorna sitter hemma hos Asta för sitt första möte med Tjejligan ligger en röd duk på bordet med ett broderat kvinnotecken lyser i vitt. Under står det "tjejligan" med stora bokstäver och fyra shotglas med cognac står uppradade brevid. Asta tänder en cigarr och de andra flickorna protesterar. "Det är farligt att röka!" och "Detta är ju jättebarnsligt!" Asta tar ett bloss och säger "Det är ju inte alls barnsligt! I alla böcker står det visa att du är en karl, du törs väl ta dig en sup. Då måste vi också våga ju!" Kerstin protesterar: " Vi är väl inte karlar heller!" och Kerstin flikar in att de inte behöver göra allt dumt som killar gör. "Bara de bra grejorna tycker jag!" Alla nickar i samförstånd. Asta tar till orda och säger att de inte behöver dricka och röka mycket. "Bara skåla för tjejligan nu!" Och de gör de. I kör säger de efter Asta:
 
"Det är härligt att vara tjej. För tjejer kan allt fast de inte fått visa det. Förut. Nu ska det bli ändring. Därför bildar vi nu tjejligan som ska besegra hela världen. Förändra skolan, krossa hela barnbidragsväldet, kläm åt alla idiotiska kvinnoförtryckare och... en massa annat!" 
 
De fyra vännerna skålar och skriker: "Skål för tjejligan!" 
 
 
 
 
 
I en annan episod höll jag på att krevera av skratt när Asta drömmer och hennes mamma ropar i bakgrunden. Plötsligt befinner vi oss i en kyrka där en massa gubbar trängs i en bänkrad. Under deras ben kravlar Asta fram och skriker "Lugn! Lugn! Jag ska bara flytta på de här gubbarna!" Liv, Kerstin och Tone flyger in i änglaklädsel och hjälper henne ur bänkraden. När hon vaknar försöker hennes mamma ferbrilt få bort Asta från hennes position under tevebordet. Hennes mamma säger "Sluta, sluta Asta, du drömmer!"Asta nyktrar till, tittar upp och utbrister: "Sluta? Det är ju nu det börjar!"
 
 
 
 
 
Vid ett tillfälle är Asta och Kerstin ute med Livs tvillingsyskon i en barnvagn. En dam stannar dem och uttrycker hur fantastiskt söta de båda är. "Pojke och flicka, det ser man straxt!" säger hon efter att ha konstaterat barnens kläder. Pojken i blått och flickan i rött. Hon lutar sig fram mot pojken och säger med stor röst: "Hej Tommy! Så kavat, duktig och stor du ser ut!" Sedan gör hon rösten mindre och säger till flickan att "åh en sån söt liten flicka!" Hon frågar sedan Asta och Kerstin och hon kan få bjuda dem på något och kilar iväg för att hämta några äpplen. Asta kommer på idén att byta kläder på barnen och frågar finurligt Kerstin om hon tror att tanten kommer att se vem som är pojke och vem som är flicka när hon kommer tillbaka. Hon kommer tillbaka med två äpplen i handen och lutar sig ner mot den rödklädde och utbrister ett "åh en sån söt liten flicka. Nu ska flickan få ett äpple" och sedan ger hon även barnet i den blå klädseln ett äpple och de båda flickorna fnissar. 
 
Senare tar även Livs pappa fel på tvillingarna och favoriserar det barnet han tror är pojken med allehanda "pepp-snack" och patriarkalt tjafs. Det han inte vet är att det är flickan som gömmer sig bakom den blå färgen och flickorna får dåligt samvete för sitt påhitt. 
 
 
 
 
 
 
Vi ett annat tillfälle i klassrummet ifrågasätter tjejerna varför det inte står om några kvinnor i historieböckerna. Magistern blir förbannad och menar att visst alla faller offer för denna "feministiska terror" som hägrar på skolan. Killarna i klassrummet skriker att det är tjejernas egna fel att de inte finns med i historieböckerna då de bara ska föda barn och städa. Kerstin ryter ifrån och säger menar att om bara killarna hjälpt till lite mer skulle de haft tid att ägna sig åt det som de kallar "viktiga jobb." När hon sedan säger att hon vill bli bedömd utifrån något hon gjort och inte efter hur hon ser ut så blir jag rörd till tårar. (Jag är en sentimental själ) Liv hänger på och säger att hon ska bli statsminister och Tone säger att hon ska bli fotbollsproffs. Så jävla fint. När magistern sedan stegar fram till Asta och frågar henne varför alla som kämpar för kvinnosaken måste se så "manliga ut" och ifrågasätter varför de inte kan klä sig lite "kvinnligt behagligt" kryper det för fan av ilska i skinkorna. 
 
 
 
 
 
Och så slutet. När Tone äntligen får spela fotboll och är bäst på plan. Och Kerstin konfronterar sin orättvisa pappa. Livs mamma bestämmer sig för att det är nog med slavgöra i hemma och hennes man för första gången tar hand om sina barn och byter bajsiga blöjor. När tjejerna står på skolans tak och kastar ut papper till tonerna av en 70-talig sång om att tjejer kan. 
 
 
 
 
Detta är fina grejer vill jag lova. Helt fantastiskt bra. Kika in på Svtplay här för att titta. 
 
 

Kommentarer
Rekommenderas! skriver:

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1959641-svenska-kyrkan-och-sd-s-agenda-passar-inte-ihop

Den 2013-08-27 klockan 18:18:37
Hanna skriver:

Såg på denna serie när jag var liten och kom att tänka på den häromdagen. Tyvärr hade jag glömt bort namnet så tack!! Rekommenderar den starkt :)

Den 2013-08-27 klockan 18:59:18
Brid skriver:

Den bygger på en bok av norskan Fröydis Guldahl. Även boken rekommenderas. Den finns nog i ett eller annat biblioteksmagasin.

Den 2013-08-27 klockan 19:59:10
Intersexorwhat skriver:

Gillade den! ^^

Den 2013-08-27 klockan 20:06:35
URL: http://intersexorwhat.blogg.se/
Linnéa skriver:

ser fint ut! tack för tipset! ska absolut kolla in.

Den 2013-08-27 klockan 20:39:08
URL: http://linneahansson.blogg.se
A skriver:

Jag såg den också här om dagen, underbart bra! Var tvungen att beställa boken direkt från bokbörsen.

Den 2013-08-28 klockan 10:07:06
Erika skriver:

Kommer ihåg att serien sändes i repris på sommarlovsmorgon någon gång under 90-talet. Tyckte den var jätte bra. Såg den i helgen på öppna arkivet och den var fortfarande bra. :-)

Den 2013-08-28 klockan 20:11:39
Sophie skriver:

Underbar serie, tack för tipset! Borde visas igen på tv alternativt göras om i en ny, modern version, även om inte så mycket har ändrats ;)

Den 2013-08-28 klockan 21:26:10
Klara skriver:

Bäst!!

Den 2013-10-24 klockan 19:43:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Jag äger inte en enda blommig tekopp. Jag har några som blomstrar, men det är kaffekoppar. Så frågar mig inte varför min blogg heter just det den gör. Det är ett bra namn helt enkelt. Här kan ni nämligen läsa om de tusen saker som snurrar runt i mitt huvud. Om feminism och om loppisrundor. Om hur man bakar världens godaste vaniljmuffins och pysslar ihop en fantastisk guldfitta. Om traderafyndade gummistövlar och om hur jag i dem försöker undvika att klampa runt med patriarkalisk geggamoja upp till knävecken. Om hur många obetydliga plåtburkar som finns bakom mina mintgröna köksluckor och min avsky för Sverigedemokraterna och vardagsrasism. Om hur hårt mitt hjärta klapprar för svunna tider, vintage och kärlek i alla former. Ja, helt enkelt allt detta i en salig blanding.

Till bloggens startsida
SecondhandGuide.se Besökstoppen
RSS 2.0