Feministåret 2013.

 
Som ni kanske redan sett så publicerades det i förra veckan internationell en lista med de 28 viktigaste händelserna under feministåret 2013. Jag och Elina, som driver bloggen Fittjournalen, bestämde oss för att gå ihop och skapa en lista över de viktigaste feminismhändelserna 2013 i Sverige. Passande nog har den exakt 33 händelser.
 
 
 
Här har ni den! (Den är rankad utan inbördes ordning!) 
 
 
 
 
 1. Bianca och Tiffany Kronlöfs video Så jävla PK
 
 
 
 
Efter att Bianca blivit verbalt attackerad av ett gäng snubbar (män!) på tunnelbanan bestämmer hon sig att uppmärksamma detta tillsammans med sin syster Tiffany. Videon delades och hyllades och har idag över en halv miljon visningar på Youtube. 
 
Bianca och Tiffanys blogg hittar ni här! 
 
 
 
 
2. SVT sänder dokumentären Män som näthatar kvinnor
 
 
  
Uppdrag granskning undersöker hur offentliga kvinnor behandlas på nätet där kommentarsfält och mailboxar svämmar över av sexuella trakasserier och dödshot. En rad kvinnor väljer att berätta om sina erfarenheter och läser upp en del av de hot de fått. Man konfronterar också några av de män man vet deltagit i näthatet och dokumentären skapade stor uppståndelse. Det drog också igång en debatt kring kvinnohat och hur det tar sig uttryck i Sverige idag. 
 
 
Se hela dokumentären på Svtplay här! 
 
 
 
 
 
3. Debatten kring p-piller
 
 
 
Felicia, 18 år, från Göteborg dog av sina p-piller. Detta är en av de artiklar som syntes under året och som skapade stora debatter kring p-piller och andra preventivmetoder innehållandes hormoner. Många menar att de skrivs ut för lätt till unga flickor utan att det görs en ordentlig utredning. Vissa menar att det snarare inskränker kvinnans rätt till sin egen sexualitet än skapar den. 
 
 
 
 
4. Stormen kring American Apparels sexistiska reklam
 
 
 
Det har verkligen stormat kring företaget American Apparel under året. Deras sexistiska reklam har länge varit ett hett samtalsämne men när en unisexskjorta användes som symbol för hur olika män och kvinnor skildras i deras annonser utbröt ramaskri. Detta ledde sedan till stora diskussioner om sexistisk reklam inom olika företag. Nyheten spred sig även utomlands. 
 
 
 
 
5. #hejdåsexism i Tantolunden
 
 
 
En demonstration mot sexism anordnas i Tantolunden i Stockholm. Bland annat Tiffany Kronlöf och Sissela Nordling Blanco medverkar och hela parken fylls av folk som fått nog av misogyni och kvinnoförakt. 
 
 
 
 
6. Liv Strömquist sommarpratar om mens
 
 
 
Liv Strömquist fick en gång sagt till sig, av en manlig kollega, att han inte gillade kvinnliga serietecknare. När hon frågade varför fick hon svaret att det var för att "de bara skriver om mens". Liv bestämde sig då för att ägna hela sitt sommarprat till just detta. Mens. Något som hon anser är ett fenomen som förbisetts historiskt. Både inom konstnärligt skapande och överlag. 
 
Hurra för mens och hurra för Liv! 

 
 
 
7. Jämställd festival
 
 
 
Organisationen Jämställd festival arbetar för att öka representationen av personer som inte är män på och bakom musikfestivaler i Sverige. Initiativet skapade debatt om den mansdominerade musikscenen och flera festivaler valde att gå med i arbetet för en mer jämställd festival. På Popaganda var det till exempel hälften av de bokade artisterna kvinnor medan andra stora festivaler misslyckades gravt med jämställdhetsarbetet. 
 
 
 
 
 
8. De fantastiska kvinnsen i fotbolls-EM
 
 

Trots all misogyni och allt hat som osade kring spelarna i damtruppen under EM så höll landslaget huvudet högt och gjorde en fantastisk prestation på hemmaplan. Stödet var stort från publiken och damfotbollen fick ett stort uppsving och ett stort stöd från svenska folket. Sverige förlorade tyvärr i semifinalen mot Tyskland. 
 
 
 
 
 9. Ingrid Stenlunds låt Det skulle vara ni
 
 
 
Den fantastiske Ingrid Stenlund skriver och framför en låt som delas som ett virus (ett positivt sådant) på sociala medier. Ingrid är trött på sexism och på hur ofta tjejer anses skyldiga till något som egentligen är någon annans fel. Efter att en upprörande händelse drabbar hennes vän skriver hon denna låt. 
 
 
 
 
10. Emma Tregaros naglar
 
 
 
Friidrottaren Emma Tregaro visar sitt ställningstagande mot Rysslands antihomo-lag under friidtrotts-VM genom att måla sina naglar i regnbågens färger. Ett handlande som kan straffas med fängelse i Ryssland. Det debatteras såklart kring detta och medan några menar att det var respektlöst mot Rysslands lagsystem menar några andra att en händelse likt denna är så liten i det stora hela att det inte spelar någon roll. Fint var det i alla fall, Emma! 
 
 
 
11. Hijab-uppropet
 
 
 

Ett mycket omdiskuterat om omtvistat upprop som skapade stor uppmärksamhet i sociala medier och på nyhetssajterna i augusti är Hijabuppropet. Efter att en höggravid kvinna blivit misshandlad av en man i Farsta tar Nabila Abdul Fattah och Foujan Rouzbeh initiativet till ett upprop som handlar om att visa solidaritet med de kvinnor som får utstå hatbrott på grund av att de bär Hijab. Ett upprop som i grund och botten handlar om kvinnans rätt att själv välja vad hon vill bära på sin kropp. Gudryn Schyman, Sissela Nordling Blanco och Stina Svensson, alla talespersoner för Feministiskt Initiativ säger att de "står sida vid sida med de systrar som utsätts för hatbrott och vi står upp för religionsfriheten i Sverige. Vi försvarar rätten att bära slöja likväl som att inte bära slöja. Alla har rätt att bestämma över sin kropp."
 
 
 
 
12. Unga Feministers uppsving
 
 
 
 
 
 
13. Sveriges Kvinnolobbys kampanj Reklamera 
 
 
 
Sveriges Kvinnolobby startar projektet Reklamera där de vill arbeta mot könsdiskriminerande reklam. De vill uppmana till handling och visa att reklam påverkar unga människors hälsa. Genom att uppmana människor att skicka in reklam som de finner diskiminerande eller kvinnoförnedrande till dem vill de skapa en kanal där man kan diskutera, reagera och agera. De anmäler sedan reklamen till Reklamombudsmannen (läs MANNEN). 
 
 
 
 
14. Uma Lindström agerar mot könsstereotyp reklam på H&M
 
 
 
Uma Lindström, 10 år, skulle köpa kläder på H&Ms barnavdelning. När hon inte hittar det hon söker går hon till killavdelningen och där finns det mycket hon vill ha. Hon skriver sedan ett brev till H&M där hon ifrågasätter hur de delat upp kill- och tjejkläder i butiken. Hon kommer också med ett mycket bättre förslag. Att ordna kläder efter färg istället för efter kön. Nyheten om Umas brev sprider sig på sociala medier och hyllas av många. 
 
 
 
 
 
15. Astrid Johansson reagerar på en sexistisk toalettmålning på Tunaskolan i Luleå
 
 
 
Astrid Johansson reagerar starkt på en toalettmålning som gjorts på Tunaskolan i Luleå. Hon menar att den är sexistisk då den föreställer en kille som klättrar över sitt bås för att tjyvkika på kvinnan i båset brevid. Nyheten sprider sig på sociala medier och skapar mycket ilska och debatt. Hurra för Astrid säger vi! 
 
 
 
 
16. Genusfotografen uppmärksammar Länsförsäkringars könstereotypa reklam
 
 
 
Den eminenta Genusfotografen anklagar företaget Länsförsäkringar för att använda sig av stereotypisk och sexistisk reklam då de marknadsför sina tjänster. Företaget stoppar sin reklam efter att debatten blossat upp på sociala medier.  
 
 
 
 
17. Instagramkontot Kvinnohat
 
 
 
Med sina över 30 000 följare på instagram skapar de opinion. Börja följa du med! 
 
 
 
18. Supersnippan
 
 
 
Det började som en intern grupp mellan två vänner. För lite att göra på jobbet utmynnade i en korrespondens och skapandet av en facebookgrupp. En grupp som nu har över 37 000 följare! Med daglig uppdatering av nyheter och pepp är den oslagbar. In och gilla! 
 

 

 

19. Nina Björks svar till Dennis Normark

 

 

 
 
Danmarks populärkultur har i år varit allt annat än feministisk. Det uppmärksammade tv-programmet Blachman,där ett par danska gubbar skulle sitt och bedöma nakna tjejer kroppar satte ribban och Dennis Normark cementerade samma bild när han skrev ett inlägg i DN kultur om ”feminismen som gått för långt i Sverige”. Tack och lov var det allra käraste Nina Björk som stod för repliken och tack och lov sa hon allt som vi alla tänkte.
 
Feminister kräver sin rätt. Sin ekonomiska och sin politiska rätt. Feminister vägrar godkänna de manliga privilegierna. Och vi tänker inte fråga männen: "Är det okej, eller upplever ni er hotade nu?"
 
 
 
 

20. 33 anledningar

 

 

Facebook visade sin vanliga fula nuna när de censurerade folk som länkade till fantastiska 33 anledningar. Hemsidan räknade upp 33 anledningar till varför feminism behövs, vilket blev startskottet till att tjejer över hela Sverige listade sina 33 anledningar till varför de behövde feminism. Ett grymt sätt att visa att feminism är individuellt såväl som strukturellt och att allas anledningar till att vara feminister är olika.

 

 

 

21. Hej Blekk

 

 

Allas vår feministiska favorit-frizon på internet drivs av fantastiska Michaela Larsson sedan januari 2013 och har sen dess fått oss att förstå att vi är bra som vi är, att vi måste ändra vår syn på kvinnokroppen och att vi inte är ensamma om allt det ätstörda. Förutom att skriva peppande kropps-inlägg analyserar hon populärkultur och reder ut feministiska knutar så att alla förstår.

 

 

 

 

22. Appen Tjejsamlat

 

 

 
Allas vår favorit-feminist-app som samlar en massa grym populärkultur av kvinnor. Så himla toppen när en är på jakt efter nya poddar, bloggar, serier och dylikt men inte pallar sålla igenom all manskultur som dominerar.
 
 
 
 

23. Grrls Exclusive

 

 

 

Kvinnoseparatistisk grupp på facebook som växt och nu har tusentals medlemmar, där vi tipsar varandra om främst grymma låtar av qvinnz men även annat gött. Så himla bra krypin när en fastnar på fejjan.

 

 

 

 

24. Kobras dokumentär Behövs mannen?

 

 

Några som trotsade rädslan för att uppfattas som extrema, något som teve annars har en tendens att vara svinrädda för, var Kobra med deras program Behövs mannen? Under en halvtimme redde programmet ut att kvinnor inom en snar framtid kommer att kunna befrukta sig själva, och att mannen helt enkelt är onödig. 

 
 
 
 
 

25. Bechdel- märkning på svenska filmer

 

 

 

Bechdel-testet har tagits fram för att testa om kvinnor överhuvudtaget porträtteras som egna subjekt i filmer, eller om de bara är där som förstärkning åt manliga karaktärer. Om en film klarar Bechdel-testet vet vi att det åtminstone finns två kvinnokaraktärer som för ett samtal med varandra, om något annat än den manliga karaktären. Det är ett rätt lågt feministiskt mått egentligen men färre filmer än vad en kan tro står sig i det. Under feministåret 2013 fick Sverige den glada nyheten att nya biofilmer ska märkas med Bechdel-stämpeln om de klarar testet. Grymt när en ska bestämma sig för vilken film en ska se på bio!

 

 

 

 

26. Det feministiska nätverket Equalizer

 

 

 
Ett annat toppen-initiativ för oss som ständigt snurrar bort oss i den snubbiga populärkulturella djungeln är Equalizer, en plattform som skapats för att göra musikbranschen mer jämställd. Hemsidan drivs av DJ:s och klubbarrangörer och är din hjälp när du vill hitta nya softa klubbar & artister.

 

 
 

27. Rummet

 

 

Våra favvo-poddare Camila & Mireya har tillsammans med bästa bloggerskorna bakom PK-maffian & Falskheten startat en separatistisk, antirasistisk, feministisk plattform för feministiska samtal ur ett annat perspektiv än det vita. Initiativtagarna har alla varit starka röster för det nödvändiga i att prata om feminismen ur ett intersektionellt perspektiv istället för att alltid utgå från vita medelklasskvinnor.

 

 

 

 

28. Femtastic

 

 
Året som gått har också bjudit på en massa softa feministiska klubbinitiativ! Femtastic är ett produktions- och bokningsbolag som bland mycket annat håller i en massa bra klubbar!
 
 
 
 
 

29. Johanna Helldéns reaktion på sexistiska visor

Många upplever universitetet som en konservativ institution, och vissa kamper är svåra att ta. Johanna Helldén bevisade dock för oss alla att vi ska våga säga ifrån när gamla sexistiska traditioner fortlöper utan reflektion. Hon fick nog av att tvingas sjunga låtar som ”I met a whore in the park” på sittningar och bli förminskad på grund av sitt kön och sa ifrån, något som ledde till debatt. Trots att Lunds Tekniska Högskolas professor började prata om censur fick hon också mycket cred för sitt mod.

 

 

 

 

30. Nanna Johansson

 

 

 
Det går inte att sammanställa feministåret 2013 utan Nanna Johansson. Hon fortsätter rita grymma serier, gör politik festligt som ingen annan på politism.se och är som vanligt sjukt rolig på sin nya sida swedishgirlseeking.com. 
 
 
 
 
 
 
31. FATTA-kampanjen
 
 

 

Kvinnans rätt till sin egen sexualitet kom att ifrågasättas många gånger under året som gick. Våldtäktsman efter våldtäktsman blev friad och våra hjärtan brast. Hoppet återuppstod dock när FATTA drog igång sin grymma kampanj som underströk vikten av samtycke. FATTA att sex handlar om samtycke!

 
 
 
 

32. Fittjournalens sexantologi

 

 

Mer blygsamma är vi inte än att vi lägger in oss själva på denna lista! Under året har fittjournalen fått in 17 (!) texter skrivna av unga tjejer om sex för att nyansera bilden av tjejers sexualitet. Sexantologin håller fortfarande på så fortsätt skicka in era bidrag!

 
 
 
 
 
 
 
33. Maria Svelands bok Hatet
 
 
 
Maria Svelands bok om hatet mot feminister hart en given plats på listan över de viktigaste feminismhändelserna 2013. Genom att göra en djupdykning på nätets hatsidor och en lusläsning av dess kommentarsfält skildrar boken det förakt som finns mot kvinnor som tar plats.
 
 
 
 
 
Om ni tycker vi missat något går det väldigt bra att kommentera! Nu hoppas vi på ett ännu bättre feministår 2014 och fortsatt pepp och systerkärlek!
 
 
 
 
Kram från Elina och Emelie
 


 
 

Kommentarer
Tess skriver:

fy satan i helskotta va rörd jag blir!! sitter här på kontoret med tårar i ögonen. SÅ JÄKLA FIN LISTA!! tack till er ni dunder grymma brudar.

Den 2013-12-17 klockan 13:12:55
amanda skriver:

Så fantastiska ni är som gjort denna lista :) tack! Dessutom riktigt bra tips om det är något en missat. Vilket fint år vi haft, trots allt :)

Den 2013-12-17 klockan 13:36:41
URL: http://aal.blogg.se
tommy håkansson skriver:

Alldeles för få män på den här listan. Kom igen killar! Sen undrar jag om det inte fattats några viktiga politiska beslut. Har det bara varit prat, debatt och diskussion utan att det hänt något konkret?

Den 2013-12-17 klockan 14:01:19
URL: http://www.svampriket.se
Anonym skriver:

Vilken bra lista! Jag hade missat några grejer, eller inte hunnit kolla upp dem förut. Men jag hittar inte grrls exclusive på facebook :(!

Svar: Åh jag vet, man måste bli inbjuden!! :(
.

Den 2013-12-17 klockan 15:13:14
Elin skriver:

Tack för en bra summering! som jag ska kika på igen!

Den 2013-12-17 klockan 16:46:13
URL: http://esterundrar.blogspot.se
Isabelle Pedersen skriver:

Tusen tummar upp för den här listan!

Den 2013-12-17 klockan 16:52:55
URL: http://radarmagazine.se/isabellepedersen
Fine - en 21årings syn på sex, kärlek och relationer skriver:

Helt fantastisk lista! Älskar verkligen Maria Svelands "Hatet", jäklar vilken bra, men frustrerande, bok. Kul med Fittjournalens sexantologi på punkt 32 också, den hade jag helt missat. Vill också vara med och skriva där!

Den 2013-12-17 klockan 17:42:17
URL: http://liberfine.se
Sara skriver:

Grymt!!!

Den 2013-12-17 klockan 18:54:41
blekk skriver:

Men så bra lista!!! Tackar ödmjukast att jag fick vara med. Så himla fint. <3 Tack själva för grymma bloggar och ert arbete. PUSS!!!

Den 2013-12-17 klockan 19:37:53
URL: http://hej.blekk.se
Lina skriver:

Toppen!
Saknade denna: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article17416354.ab
:)

Den 2013-12-18 klockan 11:03:12
Hanna skriver:

Underbar lista!!! Grrrlcollection.com borde vara med.


Den 2013-12-18 klockan 12:33:30
Johanna Af Apel skriver:

ÅÅH så otroligt fantastiskt mycket bra feministisk pepp! Det behövs verkligen eftersom det känns så mörkt och tungt ofta. HEJA ER <3

Den 2013-12-18 klockan 12:42:11
URL: http://afapel.se
Felicia skriver:

Åhhh, den här listan är underbar. <3

Den 2013-12-18 klockan 17:24:27
URL: http://aikaendi.blogg.se
: skriver:

Ni har missat GUBBHEN?!

Den 2013-12-18 klockan 18:22:53
Alex skriver:

Och alla feministiska tumblrs!!! When you are a feminist tex!!!!!!!! <3<3

Den 2013-12-18 klockan 18:38:35
URL: http://whenyouareafeminist.tumblr.com
Signe Bådagård skriver:

Grrls Exclusive finnes ej på fb (utan inbjudan förmodar jag), något en musicerande kvinna som jag själv så gärna skulle vara en del av. Otroligt fin lista, jättejättefin. :)

Den 2013-12-19 klockan 10:16:14
Jana skriver:

Tack för denna lista! Hittade hit via Sandra Beijers twitterkonto. God helg!

Den 2013-12-23 klockan 18:15:37
URL: http://9careersatonce.blogspot.com
IdealRevolution skriver:

Åh, grym lista och grym blogg!! :D Älsk på detta, men hade ju gärna sett att IdealRevolution hamnade med på ett hörn också ;) Kika gärna in på vår Facebooksida och se vad vi gör, bli en revolutionär med oss!

www.facebook.com/idealrevolution

<3

Den 2013-12-28 klockan 01:17:02
URL: http://idealrevolution.blogspot.se/
Fanny skriver:

Superb lista med mycket pepp! Jag lägger till en bubblare: Pussy riot!

Den 2013-12-28 klockan 21:13:13
Tess + Bebis i magen skriver:

Den här listan får mig att känna hopp och glädje <3
har försökt hänga med i några saker också, tyvärr inte så mycket jag har velat men 2014 ska jag bli bättre på det!
Min lilla pojke i magen och hans kusin ska växa upp i ett bättre samhälle, dom ska få alla möjligheter att vara den dom är
kampen är lång och långt ifrån över, men vi är på gång och inget ska stoppa oss!

Feminism <3

Svar: Hurra! Tack för att du läser! <3
.

Den 2014-01-02 klockan 19:31:35
karoline skriver:

Var tvungen att läsa detta igen! Äska älska älska detta!

Den 2014-01-04 klockan 12:29:00
URL: http://www.karolinesvintage.se
Lovisa skriver:

Underbar lista! Tusen tack! Trodde dock jag skulle finna hon som gör SnippaSmycket eller självaste smyckena också! Köpte ett halsband till mig och min syster för ett tag sedan. Supernöjd blev jag. Sök på SnippaSmycket och kika om ni inte redan gjort. =)

Den 2014-01-25 klockan 22:52:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Jag äger inte en enda blommig tekopp. Jag har några som blomstrar, men det är kaffekoppar. Så frågar mig inte varför min blogg heter just det den gör. Det är ett bra namn helt enkelt. Här kan ni nämligen läsa om de tusen saker som snurrar runt i mitt huvud. Om feminism och om loppisrundor. Om hur man bakar världens godaste vaniljmuffins och pysslar ihop en fantastisk guldfitta. Om traderafyndade gummistövlar och om hur jag i dem försöker undvika att klampa runt med patriarkalisk geggamoja upp till knävecken. Om hur många obetydliga plåtburkar som finns bakom mina mintgröna köksluckor och min avsky för Sverigedemokraterna och vardagsrasism. Om hur hårt mitt hjärta klapprar för svunna tider, vintage och kärlek i alla former. Ja, helt enkelt allt detta i en salig blanding.

Till bloggens startsida
SecondhandGuide.se Besökstoppen
RSS 2.0