Det stora inlägget om våra matsmältningsorgan.

 
Ja, ämnet mage. Det känns som om det aldrig går ur tiden och är STÄNDIGT aktuellt. Kanske för att vi lever med dessa matsmältningsorgan varje dag och för att de påverkar så jäkla mycket hur vi mår. Jag upplever och tror att många har ett väldigt ambivalent och krystat förhållande till sina bukar. I alla fall så har jag det. Och har haft så länge jag varit kvinna. När jag var fjorton så låg den platt och magrutig och jag kunde proppa i mig allt jag kom över utan att den yttrade minsta lilla knyst. Solbränd var den med. Och så in helvetes snygg. Eller? Vad är en snygg mage egentligen? Vi har fått lära oss att den är brunbränd, musklig och platt. Men samtidigt som man lärt sig det har man också lärt sig att magar kan se helt annorlunda ut. Inte sällan uppsvällda, mullrande, IBS:iga, laktoskänsliga, mensvärkiga, glutenintoleranta och så långt ifrån den där brunbrända sexpackaren man kan komma. Jag har i alla fall fått lära mig att min mage, den kommer ALDRIG bli som den var när jag var fjorton. Den putar och den mullrar. Den hotar att explodera och den värker minst två av månadens fyra veckor. Vad göra? Vad fasen göra? Jag anammade ju den eminenta Karins tre steg till en snyggare mage och jag måste
säga att det hjälpte lite.
 
MEN det finns menstider. Tider som så puttinuttigt kallas Lingonveckan. Ett urbota dumt namn om ni frågar mig. Ett försök att försköna en vecka som för många is hell on earth. Det är inte lingon som likt en kulspruta puttrar ur muttan kan jag lova. Nej, magupproren eskalerar och mynnar ut i totalt kaos. Krig. Som i helgen. Då var min mage helt jävla omöjlig. Det såg ut såhär:
 
 
 
 

 

 

Jag och Mårten skulle ut och handla Ben and Jerrys och jag kunde för fasen knappt ta mig ned för trapporna. Än värre blev det när vi kom till butiken:

 

 

 

 

 

 

Jag kan dock rekomendera att handla med detta magtillstånd då du inte känner för att handla någonting alls. Bra för plånkan alltså. Sedan skulle man ta sig hem:



 

 

 

 

Att man sedan strosar förbi Uppsalas deppigaste byggnad med tillhörande pizzeria gör inte saken bättre. (Inget mot er Liljebaren, ni har ganska god pizza!) Sedan var det alltså dags att ta sig UPP för trapporna igen.

 

 

 

 

 

 

Minst lika jobbigt som att ta sig nedför.

 

 


Jag tror att det är dags att börja prata om våra känsliga jäkla kaggar. För fasen vad de ställer till det för oss ibland. Och värre blir det när man likt en höggravid kvinna traskar förbi en reklamskylt med en platt brunbränd mage som strålar emot en. Det hade varit OKEJ om jag haft en söt liten unge innanför bukfettet. Men inte annars. Fan vad bitter och ledsen man blir. Vad har ni för erfarenheter om era magar? Några storys?


Kommentarer
Alexandra skriver:

Precis som du säger hade det känts mer OK om man hade haft en unge innanför fettet så numera brukar jag gå runt och låtsas att jag är gravid när min mage agerar så här. Känns bättre än att sanningen är att jag bara har en gas-bebis. Jag menar, jag ser ju gravid ut så varför försöka dölja det... I långa perioder så har jag så här varje dag. Men just nu är det lite lugnare. Lugnare = kanske bara 2 dagar i veckan.

Den 2013-05-31 klockan 08:31:35
URL: http://act-normal.tumblr.com/
Limpy skriver:

Jag trodde att det där var ett normaltillstånd. Ja jag vet att det är tjatigt med lchf, men när jag struntar i brödet och pastan mår jag prima. Ja, jag har undersökt allehanda allergier, men det finns inte några. Min kropp är helt enkelt inte gjord för att äta kolhydratsrik föda.

Den 2013-05-31 klockan 09:01:59
URL: http://kanskeforallframtid.blogspot.com
Johanna skriver:

Jag tror jag har rätt olika förhållanden till andras magar och min egen. På ungefär samma sätt som vikten. Alla andra har full rätt att ha en mage som ser ut som den gör eftersom det är så magar SKA se ut. Men min? Jag har alltid dömt mig själv väldigt hårt på många sätt, jag vill bara vara ... perfekt. Men skulle jag önska någon annan samma inre strid och rädslan för centimetrar och valkar? Nej, inte ens min värsta fiende om jag hade någon.

Och så sitter jag här och blir sur på mig själv för att jag inte kan vara nöjd med min kropp, min röst, mitt ansikte, min personlighet. Men jag försöker verkligen att göra allt för att inte sprida vidare skadliga ideal och perfektionistiska tankar till andra.
Men den är förebilder som dig som världen verkligen behöver! Tack för att du finns! :)

Den 2013-05-31 klockan 09:22:28
URL: http://shimmerdimmer.blogg.se
Jennifer skriver:

As we speak har jag faktiskt världens mensvärk och inte kapabel till att röra mig ur fläcken. I stället äter jag choklad och tittar på Pippi Långstrump och tycker synd om mig själv, bästa boten mot ledsen livmoder.

Annars trivs jag och min mage väldigt bra tillsammans, även om den är väldigt motvillig vid kostombyten. Innan tyckte jag att det var superjobbigt när min mage svullnade upp, inte för att det gör så ont, utan för att jag vet minsann att det inte är "attraktivt". Men efter att jag åkte på dysentri i Burma förra året (fick springa på toaletten en gång i halvtimmen, tre dagar i sträck, på riktigt det värsta jag någonsin varit med om), så bryr jag mig inte längre om magen putar lite extra när den är ledsen. Nu klappar jag den bara snällt och klär mig i kläder som ger den lite extra utrymme.

Den 2013-05-31 klockan 10:37:47
URL: http://jenniferstroud.blogg.se/
Linn skriver:

FAN så bra blogg!!!! Ny favorit:)

Den 2013-05-31 klockan 11:42:13
Elin skriver:

Sitter på biblioteket just nu och skriver hemtenta med mensvärk och svullen buk. Nu är ju inte min mage den plattaste när jag inte är svullen heller, men jag har ändå inte så mycket komplex för den. Då är det värre med bröst 3 och 4 som stoltserar vid armhålorna - två prima bullar på jäsning som gör att linnen och klänningar sitter lite, hm, tokigt.

Värre med magen var det då jag var gravid i våras! Då kan man snacka svullen! När folk frågade vilken vecka jag var i svarade jag käckt att det var mer gas än bebis där inne. Sen fick jag visserligen missfall i vecka 14 - och den "mens"värken kan jag säga var from hell. Tror jag bestämde mig lite där och då att undvika att föda så länge det går. Typ like ever,

Den 2013-05-31 klockan 14:35:54
Julia skriver:

Åh kärlek <3 Vet precis vad du menar. Hela dagar kan bli förstörda när min IBS sätter igång och domderar. Man vet inte om det är magsjuka eller IBS eller tillfällig matförgiftning så då får man låsa in sig hemma istället. Formen på magen bryr jag mig inte så mycket om. Kallar den för min rulltårta xD Mer prat om magar!

Den 2013-05-31 klockan 19:58:35
Ida skriver:

Jag har suttit på tåget och hållit armen över magen för att inte mannen bredvid mig skulle tro att jag var gravid. Gravidlooken var ett resultat av en tight hög kjol. Suck. Vad trött man blir på sig själv. Försöker tänka att magen måste ha lite som kan skydda livmoder etc där inne, vilket gör att jag tycker om den mer än om den bara putar utan "anledning". Stackars magen, den har det inte lätt.

Den 2013-05-31 klockan 23:05:54
A skriver:

Du skriver så bra! Jag sitter just här med en svullen precis-innan-mensen-mage. Satt nyss ute på balkongen i short, men var tvungen att gå in, knäppa upp och andas ut. Tror jag byter till en luftig kjol.

Den 2013-06-01 klockan 12:03:50
Sofia skriver:

Jag har en magstory kombinerat med ett magtips!

När jag var tonåring , innan jag började äta p-piller hade jag sådan fruktansvärd mensvärk. Vi pratar "ligga-i-fosterställning-och-gny"-mensvärk. Sedan började jag äta p-piller när jag var 20 och mensvärken försvann i stort sett. Vad som var värre var att jag sakta men säkert blev allt deppigare. Så när jag var 23 bestämde jag mig för att jag inte ville proppa kroppen full av hormoner som den uppenbarligen inte ville ha, och slutade helt sonika äta piller - bästa beslutet jag tagit i mitt liv - jag blev så mycket lyckligare! Enda nackdelen var att min mensvärk kom tillbaka och det blev värre och värre för varje månad som gick och vanliga värktabletter funkade inte så bra som en skulle önska. Tills slut gick jag till en barnmorska för att se vad jag kunde göra mot mensvärken som inte betydde att jag skulle behöva äta p-piller igen varpå jag fick förslaget att "testa p-piller". Inte riktigt förslaget jag var ute efter. I samma veva såg min mamma en dokumentär om att försurningen i naturen även gjorde att våra kroppar blev försurade. För att hjälpa sjöar så dumpas det kalk i dem vilket mildrar försurningen. I dokumentären var det med en kvinna som hade djävulsk mensvärk som inget gick bet på men som hade bestämt sig för att se om det kunde bero på att hennes kropp var försurad. Så hon hade börjat äta kalciumtabeltter och det hade hjälp! Inte bara mot mensvärken, men hon mådde i allmänhet bättre! Så nu har jag också ätit kalciumtabletter jag köpt på hälsokosten i ca ett halvår och det hjälper verkligen! Det har gjort mindre ont för varje mensperiod och nu tänker jag knappt att jag har värk! Senaste mensen var första gången sedan jag slutade äta p-piller som jag inte behövde en enda värktablett! Det kanske låter lite futtigt att en liten kalciumtablett ändrat mitt liv, men det faktum att jag kan låta bli att trycka i mig hormoner som bara gör mig olycklig och att jag inte är invalid en gång i månaden är det mest fantastiska som finns.

Jag ser det senaste halvåret som en revolution för min snippa: jag började använda menskopp i samma veva jag började äta kalcium och nu går jag runt en gång i månaden och är så lycklig för att min snippa, mina organ, min mage och min själ aldrig mått så bra!

Och så måste jag lägga till hur fin din blogg är, helt underbar och framförallt tänkvärd. Fick ett litet lyckorus senast jag kommenterade och fick svar haha!

Svar: Men åh, ÄLSKAR långa kommentarer! Tänk att du satt dig ner och tagit dig tiden att skriva detta här. På min blögg. Jag blir så jävla glad! Tack för din maghistoria och tack för tipset. Jag ska faktiskt testa detta! Jag återkommer med rapport om hur det gick. :) Tack för dina fina ord och kram!
.

Den 2013-06-02 klockan 00:50:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Jag äger inte en enda blommig tekopp. Jag har några som blomstrar, men det är kaffekoppar. Så frågar mig inte varför min blogg heter just det den gör. Det är ett bra namn helt enkelt. Här kan ni nämligen läsa om de tusen saker som snurrar runt i mitt huvud. Om feminism och om loppisrundor. Om hur man bakar världens godaste vaniljmuffins och pysslar ihop en fantastisk guldfitta. Om traderafyndade gummistövlar och om hur jag i dem försöker undvika att klampa runt med patriarkalisk geggamoja upp till knävecken. Om hur många obetydliga plåtburkar som finns bakom mina mintgröna köksluckor och min avsky för Sverigedemokraterna och vardagsrasism. Om hur hårt mitt hjärta klapprar för svunna tider, vintage och kärlek i alla former. Ja, helt enkelt allt detta i en salig blanding.

Till bloggens startsida
















SecondhandGuide.se Besökstoppen
RSS 2.0