Farbror Joakim lär.

 
Medelålders män gillar ofta att berätta för dig hur du ska känna, agera och tycka. Lika mycket tycker de om att låta dig veta vad du inte ska känna, hur du inte ska agera och vad du inte ska tycka. De vet helt enkelt lite bättre än du. Men de är absolut inte pompösa och självgoda för det. NEJ! Detta "bättre vetandet" lindas ofta in i en välvilja. Ja, en VÄLVILJA att ge dig lite goda livsråd. Lite tips på vägen. Ni vet, som den där snubben som ledigt lutar sig över bardisken och efter att ha fyrat av en sexistisk kommentar uppmanar dig att le. "Kom igen stumpan, LE. Livet blir lite roligare då". 
 
 
Ett klassiskt exempel på ett av dessa livsråd från patriarkatet kunde vi avnjuta på bästa sändningstid under gårdagens Farmen. Efter att ha fått "storbondetiteln" för andra gången i rad så böjar självgodheten sakta men säkert rinna över i Farbror Joakims lagom fårade och skäggbeströdda ansikte. Ni ser ju: 
 
 
 
 
 
 
Vad var det så som hände undrar ni? Jo, Joakim "Jocke" Ljunggren, 51, börjar irritera sig på att vissa inte vågar yttra sina åsikter på gården. Ja, med andra ord: det slickas eventuellt lite rumpa. Detta är ju ett stort problem och måste tas itu med direkt. Den som uppenbarligen saknar pondus är 20-åriga Fanny Lonegran. 
 
 
 
 
 
 
Han sa alltså till henne att hon måste för fan ha åsikter om "nåt nån gång". 
 
 
 
 
 
 
Det är ohållbart att leva så. Detta vet Joakim, 51, för han har ju levt i över 50 år och han är ju man och vit och det är bannemej bara snällt att berätta för Fanny hur hon ska skaffa sig lite pondus och makt. Lätt som en plätt. Bara att SKAFFA SIG åsikter. 
 
 
 
 
 
Hon tycker ju för fan INGENTING! Vad tycker hon egentligen? Varför tycker hon aldrig något? Tyck för fan! Vad tycker du? Detta ger verkligen Joakim huvudbry och måste tas itu med. 
 
 
 
 
 
 
 
Han börjar alltså utbilda Fanny, 20 i tyckande. Hon ska nu uttrycka sina åsikter. Detta sätts på prov under en vedhuggnings-session där ett antal frågor ställs från Joakim och som Fanny ska svara på med en krydda av opinionsbildning. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Detta svar är Farbror Joakim inte nöjd med. Bättre kan du Fanny! Kom igen! 
 
 
 
 
 
 
 
Nu har vi nåt! Fortsätt! Joakim langar fram en låtsas-mikrofon för att egga Fanny att spy ur sig sina allra mörkaste elakheter. 
 
 
 
 
 
 
 
Det går sådär... men: 
 
 
 
 
 
 
Hon får godkänt av Joakim. Hon får GODKÄNT av farbron i sin åsikts-skola. Helt underbart ju. Och Joakim konstaterar nöjt: 
 
 
 
 
 
 
När han nu har skolat en ung kvinna i opinionsbildning inser han eventuellt att det är en självgående kvinnosakskvinna han närt vid sin barm och lägger skrattande till: 
 
 
 
 
 
 
 
Tack Farbror Joakim för livstipsen och för att du vägleder oss på de snåriga skogar som kallas livet. Det är ju just det vi behöver. Fler män som berättar för oss hur vi ska agera. Hur vi ska vara. Och vad vi ska tycka. Allt för att vara till er, läs männens, belåtenhet. 
 
 
 
Åh TV4, ni fortsätter producera bra och normbrytande teve som ger oss så mycket livs-visdomar. Mer män som Joakim Ljunggren, 51, i rutan tack. Vi får helt enkelt inte nog! Det senaste tillskottet i form av Loa Falkman i ICA-reklamen är ju helt brilljant och vi längtar och väntar med andakt på de lektioner han ska ge oss i livets hårda skola. Mer grått hår. Mer skägg. Mer patriarkat. Tack tack tack! 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Lisa skriver:

Håller med dig om Joakim, men ICA-reklamen har ju inte TV4 nåt med att göra, eller förutom att de som andra reklamkanaler sänder den, men de producerar den ju inte!

Den 2015-02-03 klockan 18:24:50
Kajsa skriver:

Nu har inte jag sett Farmen, men dina tv-analyser är helt fantastiska!!

Den 2015-02-03 klockan 18:29:45
URL: http://www.kobranhuggertill.blogspot.se/
E skriver:

Vill bara lägga mig ner och gråta, så rätt du har!

Den 2015-02-03 klockan 19:31:50
Ebba skriver:

Du är bäst!

Den 2015-02-03 klockan 20:07:57
johan skriver:

Skönt att inte vara ensam om att göra sådana här analyser även om jag inte pratar om dem öppet eftersom jag då anses vara en pessimist >_<

Den 2015-02-03 klockan 20:39:03
HildeSol skriver:

Det må være deilig å være så sikker som han på at hans verdensbilde er det eneste riktige, og at det er han som vet hvordan andre bør være og oppføre seg. Sukk. Lurer på om han på noe tidspunkt tenkte over forskjellene på å ytre sin mening som 50 år gammel mann og som 20 år gammel kvinne? På at menn på 50 automatisk blir lyttet til og tar som en selvfølge at de blir det, mens unge kvinner som våger seg på å mene noe gjerne møtes på helt andre måter? Menn som ham gir sjelden uttrykk for å sette pris på kvinner med så mange meninger - hadde hun vært høyrøstet og bestemt ville nok det vært feil også.

Den 2015-02-04 klockan 13:23:04
URL: http://hildesol.blogspot.com
Isabella Lindquist skriver:

Alltså du är så jävlabra ♀♥

Den 2015-02-04 klockan 19:16:24
URL: http://bellalindquist.blogg.se/
Niles skriver:

Vilken tur att man kan ha olika åsikter :) Tycker att fokus ligger på fel händelse, men tycker om inlägget och håller med dig till mycket.

Den 2015-02-04 klockan 20:30:37
URL: http://theniles.se
Niles skriver:

Så därför skrev jag ett inlägg att jag inte håller med dig, trots att jag håller med dig i många saker... Men Blev tyvärr lite arg av detta inlägg (jag ber om ursäkt).

Den 2015-02-04 klockan 20:59:53
URL: http://theniles.se
Niles skriver:

Eller jo ... duu har helt rätt - för mycket farmen på en kväll gör en förvirrad...

Den 2015-02-04 klockan 22:01:27
URL: http://theniles.se
Jenny skriver:

Åh jag vet inte hur många gånger, elr för att inte tala om hela tiden som medelålders män gör mig så förbannand!

Den 2015-02-04 klockan 22:08:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Jag äger inte en enda blommig tekopp. Jag har några som blomstrar, men det är kaffekoppar. Så frågar mig inte varför min blogg heter just det den gör. Det är ett bra namn helt enkelt. Här kan ni nämligen läsa om de tusen saker som snurrar runt i mitt huvud. Om feminism och om loppisrundor. Om hur man bakar världens godaste vaniljmuffins och pysslar ihop en fantastisk guldfitta. Om traderafyndade gummistövlar och om hur jag i dem försöker undvika att klampa runt med patriarkalisk geggamoja upp till knävecken. Om hur många obetydliga plåtburkar som finns bakom mina mintgröna köksluckor och min avsky för Sverigedemokraterna och vardagsrasism. Om hur hårt mitt hjärta klapprar för svunna tider, vintage och kärlek i alla former. Ja, helt enkelt allt detta i en salig blanding.

Till bloggens startsida
SecondhandGuide.se Besökstoppen
RSS 2.0